Otherworld (értékelés és nyereményjáték)


Jason Segel és Kirsten Miller közös sci-fijében egy igazán különleges világot tárnak elénk, ahol akárkik lehetünk, mégis különösen nagy veszély leselkedik ránk. A regényt magyarul a Maxim Kiadó hozza el az olvasóknak, mostani turnénkban pedig hat bloggerünk segítségével közelebbről is megismerheted a történetet. Ha pedig velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a könyvből!



Kiadó: Maxim, 2020
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789634992219
Eredeti cím: Otherworld
Fordító: Béresi Csilla 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Másvilág ​szinte észrevétlenül ejt csapdába. Olyan élvezetekben részesít, amelyekben nem lehet részünk a való életben, vagy mert nem megengedettek, tiltottak, vagy azért, mert nincs merszünk a kipróbálásukhoz. Aki egyszer ebbe belekóstolt, soha többé nem akar lemondani róla. Itt nincsenek korlátok, megszorítások. A játékba belépő valamennyi érzékszervét elárasztják az addig elvetendő ingerek: lát, hall, tapint, szagol és ízlel. Itt nincsenek törvények, megszegni való szabályok. Ezért ejt rabul és tesz megszállottá a Másvilág nevű virtuális valóság. És aki egyszer megízleli, nem akarja majd abbahagyni, mert ez egy tökéletes világ! A tizennyolc éves Simon azonban rájön, hogy egyeseknek valójában ez a vég. Mikor a Másvilág rabul ejti a számára kedves lányt, Katet, rögtön elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni őt. De közben olyan titkok tárulnak fel előtte, amelyeken már az emberiség sorsa is múlhat. Vajon Simon képes lesz kiszabadítani barátnőjét? És mit tehet, hogy megállítsa a katasztrófát?

Véleményem:

A sci-fi műfaján belül még mindig csak óvatosan szoktam kalandozni, olyankor is általában inkább az ifjúsági vonalon belül választok magamnak olvasnivalót. Bár a Jason Segel- Kirsten Miller szerzőpáros által írt Otherworld című regényen szerepel ez a címke, azért a fülszövegből úgy tűnt számomra (egyébként helyesen), hogy a sci-fi vonal csak annyiban lesz meghatározó benne, amennyire kapcsolódik a virtuális valóságok témájához. Mivel annak idején a Ready Player One hatalmas szerelem volt számomra, mindenképpen szerettem volna próbát tenni ezzel a könyvvel is.

A történetünk főhőse egy Simon nevezetű, kicsit magának való srác, aki gyerekkora óta nehezen találja helyét a világban. Jómódú szülei nem igazán értik meg őt, ráadásul egy családi titok is árnyékot vet a velük való kapcsolatára. Életében az hozza el a fordulópontot, amikor megismeri Katet, akivel aztán elválaszthatatlan barátok lesznek, sőt, ennél még mélyebb érzések is kialakulnak közöttük. A fiatalok szép lassan felcseperednek, és barátságukat tovább mélyíti közös hobbijuk, nevezetesen a Másvilág című játékban való kalandozás. Simon élete aztán kezd kissé kisiklani, egy baklövés miatt távoli bentlakásos iskolába kerül, ami miatt a Kattel való kapcsolata is meggyengül, és mire visszaérkezik szülővárosába, a lány annyira megváltozik, hogy szinte rá sem ismer. Kerüli őt, furcsa alakokkal lóg a suliban, és úgy tűnik, valami nagyon nem stimmel a nevelőapjával sem....Simon szeretné kideríteni, mit történt barátjával, de az események hirtelen fordulatot vesznek, amikor Kat egy balesetben komolyan megsérül, és ezzel egy időben eltűnik a Másvilágban is. A fiú a fejébe veszi, hogy megmenti őt, és ezzel őrült versenyfutás kezdődik az idővel, hogy mind a virtuális valóságban, mind a való életben sikerüljön megtalálnia és megmentenie a lányt. Közben persze sok minden kiderül a dolgok hátteréről is, nevezetesen a Másvilág szülőatyjáról, a működtetéséért felelős Cégről és arról az újfajta technológiáról is, aminek köszönhetően a látogatók tökéletes szimulációs élményben részesülhetnek: olyan tökéletesben, ami még talán a virtuális valóságban átélt halált is valóságossá teszi....Miután Simonnak is a birtokába kerül egy olyan diszk, aminek köszönhetően átélheti ezt a tökéletesen valósághű élményt, a történet nagy részében ő is a Másvilágban tartózkodik, ahol nem csupán más avatárokkal találkozik, hanem olyan különös teremtményekkel is, akik öntudatra ébredtek ebben a világban, és akik számára mindennél fontosabb, hogy az emberek ne tehessék be többé a lábukat otthonukba.


Nos, az érzéseim eléggé vegyesek voltak a történet olvasása közben. Egyrészt az alapötletet jónak tartom, én is azért akartam elolvasni ezt a könyvet, mert érdekel a virtuális valóság témája, az azzal kapcsolatban felmerülő erkölcsi kérdések. Az is tetszett, hogy míg mondjuk a Ready Player One egy könnyedebb, humorosabb oldalát fogta meg a műfajnak (bár azért azt sem mondanám összességében vidám olvasmánynak), ez a regény inkább komor, a főhős, Simon is egy meglehetősen kiábrándult, cinikus figura. Ugyanakkor maga a történetvezetés, a Másvilágban zajló események és a felbukkanó karakterek engem most valahogy kevéssé fogtak meg. Nehéz megfogalmazni, mi az, ami hiányzott, hiszen a cselekmény alapvetően mozgalmas és izgalmas, talán az volt a bajom, hogy nem éreztem eléggé logikusnak és kereknek a végére kibontakozó motivációkat, azt a hátteret, ami az egész konfliktus mögött húzódott. Persze ezen még árnyalhatnak a folytatások, hiszen mint megtudtam, a történetet háromrészesre tervezték a szerzők, így remélem, néhány nyitva maradt kérdésre is választ fogunk kapni a későbbiekben. 

A regényben felmerül néhány morális kérdés, ezeknek nagyon örültem és nem bántam volna azt sem, ha még ennél is jobban ki vannak fejtve. Egyrészt felmerül a mesterséges intelligenciák kapcsán annak a kérdése, hogy mikortól tekinthetünk valakit önálló, érző lénynek, de akár az is, hogy a különböző, idilli és tökéletesnek látszó virtuális világok mennyiben tudják helyettesíteni vagy kompenzálni a való világot. Felmerül persze az is, hogy az embereknek egyáltalán miért van szükségük ezekre a valóságokra, ahelyett, hogy az igazi életüket próbálnák sikeressé és boldoggá varázsolni. Úgy gondolom, hogy a nem túl távoli jövőben ezek nagyon aktuális témák és kérdések lesznek, és jó dolog, hogy az irodalom már most reagál az ezekkel kapcsolatban felmerülő dilemmákra. Tényleg csak azt sajnálom, hogy nem szippantott kicsit jobban magába, mert maga a téma és a hangulat nagyon jó felütést adott a könyvnek. 

Összességében azért én mindenképpen azt ajánlom, hogy akit kicsit is érdekel a felvázolt témák bármelyike, az tegyen vele egy próbát, azért a cselekmény tartogat egy-két érdekesebb fordulatot, amikre most a spoiler-veszély miatt nem tértem ki. Nagyon jól el tudnék képzelni egyébként egy filmadaptációt is ennek a történetnek, mert biztos pazar látványt lehetne álmodni hozzá, de első körben beérem a folytatással is, amiből talán még több rejtélyre fény derül. :)

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik egy könnyedebb sci-fit szeretnének olvasni, vagy akiket érdekel a virtuális valóságok témája.

Nyereményjáték:

Az Otherworldben nagyon fontos szerepet kap a virtuális valóság, hiszen szereplőinknek egy játékban kell túlélniük. Ezért a mostani játékunkban olyan regényekből olvashattok idézeteket, amelyekben szintén megjelenik a virtuális valóság. A feladatotok csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, mely regényekből származnak az egyes blogokon található idézetek, a helyes megoldást pedig beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
 „Isten füleket, szemeket, szájakat és testet adott nekünk, hogy élvezzük az általa teremtett világot, és az, hogy mesterséges testekbe helyezzük az elménket, sérti Isten törvényét.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 20. Utószó
09. 24. Könyv és más
09. 26. Hagyjatok! Olvasok!
09. 28. Kelly és Lupi olvas
09. 30. Pandalány olvas

Megjegyzések