Szanatórium (értékelés és nyereményjáték)

 

A 21. Század Kiadó jóvoltából egy igazán izgalmas, fordulatos pszichothrillert vehetünk kézbe ezúttal, amely egy sötét titkokkal teli szállodában játszódik, amely sok-sok évvel korábban tüdőszanatóriumként működött. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig a nyomozást egy sorozatgyilkos után, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a regényből.



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2021
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789635680979
Eredeti cím: The Sanatorium
Fordította: Borbély Judit Bernadett


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nem ​akarsz továbbállni.
Vagy már nem is tudsz?
A Le Sommet baljós épület, az erdőben bújik meg, vészesen meredek hegycsúcsok árnyékában, és régóta nyugtalanító szóbeszéd tárgya. Eredetileg szanatórium volt, aztán sokáig üresen állt, csak nemrég újították fel. Luxushotelt nyitottak benne, impozáns, eldugott pihenőhelyet a svájci Alpokban – márpedig ez az utolsó hely, ahová Elin Warner menni akar. Ugyan nyomozó, de jelenleg nem jár be dolgozni, úgyhogy hirtelenjében nincs jó kifogása, miért ne fogadná el a meghívást. Isaac, az öccse – akivel egyébként Elin egyáltalán nincs jóban –, itt fogja eljegyezni menyasszonyát, Laure-t.
Elin érkezésekor óriási vihar készül. Elin már eleve nyugtalan, úgy érzi, valami nincs rendben ezzel a szállodával. Másnap reggelre pedig Laure eltűnik – Elinnek az ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy megtalálja öccse menyasszonyát. Minél több idő telik el Laure eltűnése óta, annál inkább bepánikol a vendégsereg. Elinen nagy a nyomás, hogy felmutasson valami eredményt – miközben senki sem sejti, hogy még egy nő eltűnt. Pedig ő lett volna az, aki figyelmeztethette volna a vendégeket, hogy mindenkinek veszélyben forog az élete.

Véleményem:

Nagyon vártam Sarah Pearse regényét, első ránézére több szempontom is volt, ami alapján úgy tűnt, minden klappol ahhoz, hogy akár kedvenc is lehessen. Egyrészt mostanában jók voltak a tapasztalataim a XXI. Század Kiadó thriller-köteteivel, meg hát egyébként is ez a műfaj a szívem (egyik) csücske. Másrészt maga a cím és a borító, a rejtélyes szanatórium/szálloda épülete is egy kísérteties, gótikus, vérfagyasztó történetet ígért, ráadásul egy svájci Alpok által nyújtott igazán fagyos környezettel és atmoszférával. Sajnos az előzetes várakozásaim nem teljesültek maradéktalanul, ennek okairól mindjárt részletesebben is mesélek, de azért ne rettenjen el senki, mert A szanatórium ennek ellenére is egy jó kis krimi, csak szerintem fontos, hogy a megfelelő elvárásokkal kezdjünk hozzá. 


A történetünk főhőse a harmincas rendőrnyomozó, Elin, aki mind a hivatását, mind a magánéletét tekintve éppen eléggé megrekedt állapotban van. Egy balul sikerült nyomozás és édesanyja hosszas betegsége után bizonytalan időre szabadságoltatta magát, és egyelőre nem biztos benne, hogy folytatni szeretné a munkáját. Ráadásul a családi kapcsolatai is elég bonyolultak: jelenleg éppen fivére, Isaac eljegyzési bulijára készül a svájci luxusszállodába, akivel öccsük halála óta igen ellentmondásos a viszonya. A mai napig nem tudja pontosan, mi történt azon a tragikus napon gyerekkorukban, és az igazság utáni kutatás és vágy felnőtt életében is nyomot hagyott kötődési képességén és a mások iránti bizalmán. Mindez a "csomag" eredményezhetett volna egy igazán izgalmas és eredeti karaktert, de igazság szerint ez valahogy - legalábbis számomra - nem működött olyan jól, sok idő volt, mire meg tudtam szokni Elin stílusát és azt, hogy folyamatosan van valami problémája. 

A szálloda, ahol szereplőink összejönnek, igazán impozáns épület, lenyűgöző, hegyekkel körülvett, havas környezetben, így minden adott a tökéletes pihenéshez - vagy éppen egy gyilkossághoz. A regényben ez utóbbi történik, hiszen hamarosan holttestre bukkannak a szálloda területén, ráadásul Isaac menyasszonya is eltűnik. Az extrém időjárási viszonyoknak és egy későbbi lavinának köszönhetően a vendégek és a személyzet egy része a Zenitben ragad, ráadásul a rendőrség sem tud embereket küldeni a járhatatlan utak és a vihar miatt, így Elin marad az egyetlen személy, aki hivatása és személyes érintettsége révén alkalmas lehet arra, hogy kiderítse, mi folyik a régi épületben, és hogyan kapcsolódik mindez a szálloda múltjához, amikor a falak között még egy tüdőszanatórium üzemelt. 



Valahogy olyan érzésem van, mintha két nagyobb tartalmi egységre lehetne bontani ezt a regényt. Őszintén megmondom, hogy az első felénél kicsit kétségbe voltam esve, hogy nagyon mellényúltam. Ahogy korábban is mondtam, zavart Elin személyisége, az, hogy a cselekmény azért nem tud igazán előrehaladni, mert állandóan arról kell olvasnom, hogy ő mennyire nem tudja feldolgozni a múltjában történt eseményeket. Önmagában azzal nem lenne gond, ha egy főszereplő sötét titkokkal vagy traumákkal rendelkezik (sőt, ez még direkt izgalmassá is teheti az egész történetet), de egyszerűen Elinnél nem éreztem ennek a súlyát és a mélységét, csak azt, hogy valahogy egyáltalán nem szimpatikus. Aztán jött a regény második fele, körülbelül egyébként tényleg a felétől, ahol szerencsére jócskán beindultak az események, és kezdett egyre izgalmasabbá válni a cselekmény. Voltak olyan szereplők, akikre gyanakodtam, és a végső csattanó nem is okozott túlságosan nagy meglepetést, de azért akadtak olyan részletek a magyarázatban, amikre nem gondoltam volna. Tényleg csak azt sajnálom, hogy ez a pörgős lendület és feszültség hiányzott az első feléből, a végére még Elint is el tudtam fogadni úgy-ahogy, főleg, amikor kezdett visszatérni a régi nyomozó-ösztöne és határozott fellépése. 

Tényleg kicsit vegyes érzéseim vannak, pedig nem sokon múlt, hogy maximális pontszámot adhassak rá. Az alaptéma, a környezet, a klausztrofóbiás atmoszféra mind nagyon erősre sikeredtek, talán a karaktereken és a feszültség megfelelő adagolásán lehetett volna még egy kicsit csiszolni. Úgy hallottam, hogy lesz a történetnek második része is, én nagyon bízom benne, hogy az még jobban fog sikerülni, mert egyébként az írónőnek szerintem van tehetsége ehhez a műfajhoz.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az ódon vagy különleges környezetben játszódó, kicsit lassabb folyású krimiket, melyek a sötét múltba vezetnek vissza.

Nyereményjáték:

A történetben a szanatórium egy lavina miatt megközelíthetetlenné válik, miközben egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A játék során olyan regények címét rejtettük el a bejegyzéseinkben, amelyekben szintén egy elzárt, nehezen megközelíthető helyen kell túlélniük a szereplőknek. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regények címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12. 04. Könyv és más
12. 06. Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések