A kandúr szülinapi tortája (értékelés és nyereményjáték)

 

A General Press Kiadó jóvoltából újra megjelenik Sven Nordqvist népszerű Pettson és Findusz sorozatának egy korábbi kötete, A kandúr szülinapi tortája, melyben Pettson bácsi és Findusz egy kalandos tortasütésének történetét ismerhetjük meg. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát meg is nyerheted.



Kiadó: General Press, 2023
Oldalszám: 24 oldal
ISBN: 9789639282308
Eredeti cím: Pannkakstårtan
Fordító: Csépányi Zsuzsanna 
Illusztrálta: Sven Nordqvist

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mindaz, amiért az emberek annyit beszéltek az öreg Pettsonról, Findusz születésnapján történt. Findusznak, a kandúrnak egy évben háromszor volt születésnapja, csak mert úgy érdekesebb; és valahányszor beköszöntött a nagy esemény, Pettson palacsintatortát sütött neki. Mint mindig, az öreg aznap reggel is kint járt a tyúkólban, és egy egész kosárra való tojást gyűjtött össze. Amikor azonban nem talált lisztet az éléskamrában, és be akart menni a faluba vásárolni, hirtelen minden a feje tetejére állt…

Véleményem:

Hatalmas meserajongóként az évek során kialakult bennem, hogy leginkább a klasszikusabb vonalat képviselő, szépségesen illusztrált és egyedi karaktereket felvonultató gyerekkönyveket kedvelem. Sven Nordqvist már egy ideje végérvényesen belopta magát a szívembe, imádom az általa megformált, morgós Pettsont és minden lében kanál kismacskáját, Finduszt. Mindig hatalmas öröm számomra, ha egy újabb kötetet szerezhetek be a sorozatból, párom kislányával most is izgatottan vetettük bele magunkat A kandúr szülinapi tortája című kötetbe. 


A történet kiindulópontja az, hogy Findusznak születésnapja van (egyébként háromszor is van neki egy évben:)), Pettson pedig ezen jeles nap alkalmából mindig palacsintatortát szokott sütni neki. A terv most is ez, csakhogy a hozzávalók előkészítése során kiderül, hogy nincs otthon liszt. Ezzel még nem is lenne probléma, öreg barátunk könnyedén elbiciklizhet a boltba, hogy szerezzen, igen ám, de a kerék kilyukadt, és előbb meg kell javítani. Pettson már indulna is a műhelyébe, de ekkor rájön, hogy nincs meg a kulcs, amit végül a kútban találnak meg. Ugyan ki tudnák szedni, de ahhoz szükség van egy hosszú botra... és innentől az olvasó már el tudja képzelni, milyen jellegű történetről lesz szó, ahol sok-sok apróbb akadályt kell hőseinknek legyőzni annak érdekében, hogy mindent sikerüljön a terv szerint elvégezni. Persze, ahogy egy mesénél elvárható, végül megoldódnak a gondok, legfeljebb a szomszédok tekintenek majd ferde szemmel párosunkra, hogy megint mekkora felfordulást csináltak. :)


Így, hogy már elolvastam öt könyvet a sorozatból, van némi összehasonlítási alapom, és nekem ez a mese sok szempontból még a korábbiaknál is jobban tetszett. Az, hogy a párosunknak egy csomó, egymásból következő problémát kell megoldania, nagyon jól fejleszti a kicsik gondolkodását, az ok-okozati összefüggések megértését vagy a szerialitást. Amikor közösen olvasunk, akár játékosan meg is próbálhatjuk közben vagy a mese végén felsorolni, mit is kellett Pettsonnak és Findusznak tennie azért, hogy végül elkészülhessen az a bizonyos születésnapi torta. A cselekmény tehát ebből a szempontból logikus és jól felépített volt, azt pedig imádtam, hogy főhőseink között most is nagyon mókás párbeszédek zajlottak le (főleg olyankor, amikor Pettson keres valamit, és Findusz tagadja, hogy bármi köze lenne a dologhoz:)). Egyébként is szeretem Nordqvist  humorát, ahogy azt is, hogy nem bárgyú vagy leegyszerűsítő meséket ír, hanem olyanokat, amikben a felnőttek is találhatnak egy csomó vicces vagy éppen elgondolkodtató mozzanatot. 


Még mindig odáig vagyok a könyvek illusztrációiért, ebben a történetben is nagyon részletgazdag, eleven, színes és mozgalmas képeket találunk. Nagyon érződik, hogy a szerző maga készíti a rajzokat, annyira élő mindegyik és hihetetlenül passzolnak a szöveghez és a sorozat hangulatához. A rövidke terjedelemnek köszönhetően a könyv ideális esti mese lehet, de mivel az oldalakon rengeteg apró részlet és érdekesség található, akár böngészőként is használhatjuk a kisebb gyerekekkel. Nálunk ez a sorozat már igazi családi kedvenc, különösen Findusz, a rakoncátlan cica, így biztos, hogy még nagyon sokszor elő fog kerülni otthon a közös, majd lassacskán az önálló olvasások során.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól mindenkinek, aki szeretne egy kalandos, mozgalmas, humoros mesét olvasni nagyon szerethető szereplőkkel. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy macskafajta fotóját találjátok. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található cica fajtájának nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/25 Könyv és más

Megjegyzések