Eliza ​and Her Monsters – Eliza és a szörnyek (értékelés és nyereményjáték)

 


Mi történik, ha a felkapott webcomic alkotó találkozik azzal, aki a történeteiből fanfictiönöket ír? A valóságban visszahúzódó Eliza és az új fiú, Wallace lassú összebarátkozásáról szóló szívhez szóló történetet az itthon már ismert Francesca Zappia írónő tolmácsolásában élvezhetjük. Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789635612840
Eredeti cím: Eliza and Her Monsters
Fordította: Tálos-Nezdei Adrienn


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A való világban Eliza Mirk félénk, fura lány, akinek nincsenek barátai. Online viszont ő a rendkívüli népszerűségnek örvendő webcomic, a Szörnyek Tengere alkotója, LadyConstellation álnéven. Eliza el sem tudja képzelni, hogy az offline élet is lehet olyan izgalmas, mint az online, és esze ágában sincs kipróbálni. Egyik nap az iskolájába új fiú érkezik. Wallace Warland kezdetben nem árulja el, hogy ő a Szörnyek Tengere leghíresebb fanfictionírója, Elizát pedig egyszerű rajongónak hiszi. Ahogy a fiúnak egyre jobban sikerül lebontania a lány páncélját, Eliza kezdi úgy érezni, hogy a valóságnak is érdemes esélyt adni. Ám amikor egy véletlen folytán a titka kitudódik, hirtelen darabokra kezd hullani mindaz, amit felépített – a története, a Wallace-hoz fűződő kapcsolata, még az egészsége is. Merülj el a világában!

Véleményem:

Korábban még nem olvastam Francesca Zappiatól, bár Csak ​kitaláltalak? című regénye jó ideje várja a polcomon, hogy sorra kerítsem. Az Eliza és a szörnyek azért került a látóterembe, mert szeretem az olyan könyveket, ahol a puszta szövegen kívül valamilyen extra, különleges tartalom is található. Eleinte csak az tűnt fel, hogy ebben a regényben lesznek képregényes elemek, majd amikor már a fülszöveget is elolvashattam, egyre jobban érdekelni kezdett a történet. Szerencsére nem is bántam meg, hogy belevágtam, ugyanis az extra illusztrációk mellett ez egy sok szempontból elgondolkodtató, fontos témákat boncolgató ifjúsági történet, ami rengeteg mai jelenségre reflektál.

A történet főhőse a végzős gimnazista, Eliza Mirk, aki rendkívül visszahúzódó, nehezen barátkozik, és legszívesebben minden percében csak a rajzolással foglalkozna. Eliza ugyanis nem más, mint LadyConstellation, aki a milliók által ismert és szeretett netes képregény, a Szörnyek Tengere alkotója. Ezt az információt azonban igyekszik titokban tartani, saját családján kívül csak két online barátja tudja, hogy mivel is foglalkozik valójában, de azt még szülei sem sejtik, hogy a képregény ekkora népszerűségnek örvend. Egy nap új srác érkezik a suliba, a szintén kicsit különc Wallace, akiről hamarosan kiderül, hogy maga is Szörnyek Tengere rajongó. Sőt, igazából ennél is több, ugyanis ő az, aki a legnépszerűbb fanfiction-t írja a képregényből, így tökéletesen érti és érzi azt a világot, amit Eliza megteremtett magának és amiben otthon érzi magát. A két fiatal szép fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, bár Eliza képtelen elmondani Wallace-nak, hogy ő a képregény alkotója, túlságosan fél attól, hogy két élete összekeveredjen egymással, és hogy a fiú akármilyen szempontból csalódjon benne. A viszonylag könnyed indítás után nagyjából a könyv felétől egyre komorabb vizekre evezünk, középpontba kerülnek súlyos traumák, mentális problémák és családi konfliktusok, mi pedig végig izgulhatunk azon, hogy főhőseink mind egymáshoz, mind önmagukhoz megtalálják az utat.

Sok szempontból éreztem különlegesnek ezt a történetet. Egyrészt formai szempontból, hiszen a fejezetek között sokszor bepillanthatunk a Szörnyek Tengere vázlataiba vagy kész oldalaiba, vagy éppen Eliza és barátainak csetelésébe, ez egy nagyon jó lehetőség volt a kötetben. Azért mondom, hogy számomra csak lehetőség maradt részben, mert sajnos a regény egyetlen gyenge pontjának a Szörnyek Tengere képregényt tartom, legalábbis engem egyáltalán nem fogott meg a története. Ha viszont ettől eltekintek, akkor rengeteg dolog megjelent a történetben, ami viszont fontos és aktuális. Az első ilyen maga az online lét és az azzal kapcsolatos kérdések. Eliza sok időt tölt a különböző fórumokon és csetszobákban, illetve a barátaival sem személyesen, hanem az interneten tartja a kapcsolatot. Ez az ő közege, itt érzi magát biztonságban, míg a való életben sutának és jelentéktelennek érzi magát. Nem segít ezen az sem, hogy a családja sem túl elfogadó vele szemben. A szülei ugyan jót akarnak, de azt a jót nagyon rosszul akarják, és folyamatosan olyan dolgokat próbálnak ráerőltetni a lányra, ami szerintük fontos, Elizától viszont nagyon távol áll. Nem igazán értik, hogy a rajzolás számára több hobbinál, ahogyan azt sem, hogy ő sosem lesz olyan, mint amilyennek szeretnék. Azt gondolom, hogy ezek a problémák nagyon gyakoriak a tinédzserek körében, és pozitívum, hogy a regény ennyire alaposan foglalkozik ezzel a kérdéskörrel.

Egy másik fontos téma magával a művészettel és az alkotással kapcsolatos. Eliza eljutott egy olyan szintre ebben, ahol már nem pusztán a maga örömére készíti a rajzait, hanem bizonyos szempontból munka is a számára, hiszen meg kell felelnie a rajongói elvárásainak. Ez óriási nyomást jelent a számára, ami csak hozzáadódik az egyébként is nehezen kezelt elvárásokhoz. A regényben előkerül az öngyilkosság, szorongás, pánikbetegség témája is, szerencsére azzal karöltve, hogy ilyen helyzetekben milyen megoldási lehetőségeik vannak a fiataloknak, kihez érdemes fordulniuk. Ami pedig további pozitívum, hogy a komolyabb témák mellett rengeteg könnyedség, humor és báj is van ebben a történetben, és nagyon jó volt látni, ahogy Eliza személyisége alakul, fejlődik. Bevallom, Wallace-szal egy kicsit nehezebben békültem ki, volt egy olyan húzása a kötetben, amit nehezen tudtam megbocsátani neki, de alapvetően az ő karaktere is érdekes volt, tele titkokkal és sebekkel, ugyanakkor hatalmas szívvel. A kedvenc mellékszereplőim pedig Eliza tesói voltak, akik az első benyomásaimhoz képest jókora meglepetést okoztak a történetben.

Összességében különlegesnek tartom ezt a könyvet, az ifjúsági műfajon belül színvonalas, fontos témákat dolgoz fel, ugyanakkor az idősebb korosztály számára is szórakoztató. Azt egy picit sajnálom, hogy a Szörnyek Tengere távol maradt tőlem, de még ezzel együtt is szuper történetnek tartom, amit bármelyik középiskolásnak szívesen a kezébe adnék, különösen azoknak, akik érezték már úgy, hogy nem találják a helyüket és nehezen tudnak kapcsolódni másokhoz. Ezek után biztos, hogy az írónő másik könyvét is hamar sorra fogom keríteni, végtelen várólista ide vagy oda. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a formailag különlegesebb regényeket vagy a képregényes elemeket, illetve szeretne egy fontos kérdéseket boncolgató ifjúsági regényt olvasni.

Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője híres webcomic készítő, így mi másról szólhatna a játékunk, mint arról, hogy az egyes webcomics panelek alapján ki kelljen találni a webcomic nevét (vagy alkotóját, ha az az ismertebb)? A helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő helyére beírva várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések