Halállista (értékelés és nyereményjáték)

 

A General Press Kiadó jóvoltából új kiadásban jelent meg Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának egy korábbi kötete, a Halállista. Kedvenc nyomozónk ezúttal is egy különösen kegyetlen sorozatgyilkos nyomába ered, aki egy tébolyult valóságshow keretében szedi áldozatait. Tartsatok bloggereinkkel, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott kötetet!



Kiadó: General Press, 2023
Oldalszám: 360 oldal
Eredeti cím: One by One
Fordította: Szabó István
ISBN: 9789634527060


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Válasszon, ​nyomozó: tűz vagy víz.”

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik áldozat. Ráadásul a gyilkos ezúttal változtat a játékszabályokon: egyfajta morbid valóságshow-t talál ki, amelyben a weboldal minden látogatója szavazhat az áldozat sorsáról…


Véleményem:

Chris Carter Robert Hunter-sorozatát leginkább azért kedvelem, mert pontosan tudom, mire számíthatok az egyes kötetektől. Ha éppen egy brutálisabb, pörgős és izgalmas thrillerre vágyok, ideális választás, még úgy is, hogy azért az elolvasott könyvek száma fordítottan arányos az újdonság lehetőségével. Éppen ezért jelentett most üdítő változatosságot számomra a Halállista című regény: bár hozza a megszokott sablonokat és az alap forgatókönyvet, mégis mintha valahogy nagyobb mélységei lettek volna, mint az általam eddig olvasott köteteknek, ugyanis a puszta borzongatás mellett felvetett egy csomó fontos társadalmi és erkölcsi kérdést. 


A Halállista a sorozat ötödik kötete, és bár én nem sorrendben haladok a könyvekkel, ez most sem okozott semmilyen problémát vagy fennakadást. Kedvenc nyomozónk, Robert Hunter egy nap különös hívást kap a rendőrségen. Egy titokzatos hívó egy internetes oldalra irányítja, ahol élő adásban követheti, hogyan végez a gyilkos áldozatával. De ez még önmagában nem elég, ugyanis a szadista telefonáló Robertet is bele akarja vonni a játékába, és arra kéri, válasszon, milyen módon végezzen áldozatával. A ügy hamar túlmutat a rendőrség képességein, főleg, mivel a gyilkos nagyon komoly számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik, szinte lehetetlen lenyomozni. Hunterék csapata így rövidesen az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének segítségét kéri. 

A gyilkos persze nem áll le az első bűncselekmény után, és hamarosan ki is terjeszti beteges játékát, más internethasználókat is bevonva az áldozatok megölésébe. Úgy tűnik, mintha valamiféle beteges valóságshow-t szeretne megrendezni, de Robert érzi, hogy ennél azért valamivel komolyabb indítékról van szó. A rendőrség versenyt fut az idővel, ráadásul a gyilkos abból a szempontból is veszélyes, hogy úgy tűnik, sokkal többet tud Robertről és kollégáiról, mint egy egyszerű kívülálló. Nos, a cselekményről ennél többet természetesen nem mondhatok, de az biztos, hogy unatkozni nem fog, aki leadja a voksát emellett a történet mellett. 

Ahogy korábban is említettem, a regény alapvetően hasonló felépítéssel bír, mint a sorozat többi kötete. A fejezetek váltakoznak az alapján, éppen melyik nézőpontot láthatjuk. Van, hogy a rendőrség, különösen Robert nyomozásába és gondolataiba pillanthatunk be, de olyan is, hogy éppen a gyilkos vagy az áldozat szempontjából követhetjük az eseményeket. A regény és a gyilkosságok nagyon érdekes morális kérdéseket vetnek fel, elsősorban azzal kapcsolatban, meddig terjed a személyes felelősségünk az online térben, vagy akár arról, hogy napjainkban az emberek mennyire érzéketlenül viszonyulnak egy-egy tragédiához vagy bűncselekményhez. Azt természetesen nem állítom, hogy bármilyen szempontból azonosulni lehetne a gyilkossal, de az indítékai még az olvasót is komoly önreflexióra késztetik.

Összességében megint egy pörgős, olvasmányos thrillert kaptam, amit a sorozat többi darabjához hasonlóan csak azoknak ajánlok, akik bírják a véresebb, megrázóbb, naturálisabb jeleneteket. Robert karaktere már nagyon a szívembe lopta magát, de most üde színfolt volt Michelle Kelly FBI ügynök és az ő mellékszála is. A regény végére rendesen izgultam is, hogy mi fog történni, ez sem volt eddig jellemző, de most elhitette velem a szerző, hogy szó szerint bármi megtörténhet. Azt hiszem, eddig ő az abszolút kedvencem a sorozatból, és remélem, hogy a jövőbeli kötetek is tudják majd hozni ezt a szintet, ahol a kegyetlen jelenetek ugyanígy kiegészülnek majd izgalmas nyomozói munkával és elgondolkodtató kérdésekkel. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki bírja a brutálisabb thrillereket, és szereti, ha morális kérdések is vegyülnek a sorozatgyilkos utáni hajszába. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban A Robert Hunter-sorozat további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Mindig is úgy gondoltam, hogy ha a tudásnak illata van, az valami ilyesmi lehet. A régi és az új papír, a bőr, a mahagóni keveréke…”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.26. Könyv és más
03.29. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések