Empire ​of the Vampire – Vámpírbirodalom (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jay Kristoff legújabb regényét a Zafír pöttyös könyvek sorában Empire of the Vampire - Vámpírbirodalom címmel, amely egyben a sorozatcím is. Tarts velünk Gabriel de Léon sötéten izgalmas világába, ahol az ezüstszentek küzdenek a vámpírok ellen. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 798 oldal
ISBN: 9789635973200
Eredeti cím: Empire of the Vampire
Fordította: Benkő Ferenc
Illusztrálta: Bon Orthwick


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Huszonhét éve kelt utoljára a nap, így az éj lényei három évtizede prédálnak a halódó nap derengésében. Saját örök birodalmuk építésével a miénk egyre satnyul. Immár csupán néhány kihunyó fénypetty küszködik a sötétség növekvő tengerében. Gabriel de León a birodalom és az egyház védelmére felesküdött rend, az ezüstszentek utolsó tagja. De a nap eltűnésével már az Ezüst Rend sem bír az áradattal. Ősellenségei fogságában az utolsó ezüstszent kénytelen elmesélni a történetét. Legendás csaták és tiltott szerelem, elveszett hit és újjáéledő barátságok, a Vérháborúk és az Örök Király történetét, aminek végcélja az emberiség utolsó reménye: A Szent Grál. A Vámpírbirodalom illusztrált, epikus, dark fantasy; az Interjú a vámpírral, Az út és A szél neve törvénytelen gyereke. Az utóbbi évek legegyedibb vámpírregénye. Fedezd fel a mélységeit!

Véleményem:

Az utóbbi időkben kicsit elmaradoztak az életemből a vámpíros történetek, na nem azért, mintha nem kedvelném őket, csak úgy éreztem, ebben a műfajban nagyjából már kiaknázták a szerzők a lehetőségeket. Amikor először szembejött velem Jay Kristoff sorozatindító kötete, az Empire ​of the Vampire – Vámpírbirodalom, mégis egyből felcsillant a szemem, főleg azután, hogy sorra olvastam a pozitív értékeléseket a regényről. Azért volt bennem egy kis félsz is, hiszen egy igazi monstrumról beszélünk, ráadásul a sorozatokkal most már jóval óvatosabban bánok, gyakori problémám, hogy mire kijön a folytatás, sok mindenre nem emlékszem az előzményekből. Mindenesetre most mindenkit megnyugtatok, hogy félelem vagy óvatosság ide vagy oda, a Vámpírbirodalom egy bitangul erős és jól összerakott történet, ami kicsit visszahozta a hitem a vámpíros könyvekkel kapcsolatban.


A felépített fantasy világ középkori hangulatot idéző, komor és sötét atmoszférájú. Mindjárt a bevezetőben olyan előszót olvashatunk, ami hitbéli kérdéseket feszeget, nevezetesen, hogy ha létezik Isten és mindenható, hogyan hagyhatta, hogy olyan rettenetes világ jöjjön el, mint a regénybeli. Elidaen Birodalmában ugyan régen is voltak vámpírok és más, gonosz teremtmények, ezek többnyire megmaradtak a sötétség lényeinek, és nem jelentettek olyan hatalmas fenyegetést az emberek számára. A történet kezdete előtt huszonhét évvel azonban történt valami, ami után a Nap nem kelt fel többé ugyanazzal a fénnyel, csak árnyéka önmagának, azóta pedig a vámpírokat már nem tartja vissza a nappali világosság. A négy főbb vámpírdinasztia egyre nagyobb hatalmat követel magának, rettegésben tartva a birodalom népét. Ellenük csak egyetlen reménység maradt a császári seregen kívül, az ezüstszentek testvérisége, akik félvér vámpírként maguk is kárhozatra születtek, de erejüket és képességeiket az Úr szolgálatába állíthatják, hogy az ő nevében harcoljanak a szörnyetegek ellen.

A történet elég sajátosan indul, ott vesszük fel a fonalat, hogy a híres ezüstszentet, Gabriel de Leónt fogságba ejti egy nagyhatalmú vámpír. Kivégzés helyett - vagy előtt- azonban egy krónikás látogatja meg, aki arra kéri, mesélje el élete történetét, mindent, ami ehhez a pillanathoz vezetett. Gabriel pedig mesélni kezd, de olyan módon, hogy az elsőtől az utolsó pillanatig a könyvhöz szegezett, és egy idő után már nem azon aggódtam, mikor fogom elolvasni végre a közel 800 oldalt, hanem azon, nehogy véget érjen a kaland. Érdekes megoldás, hogy a cselekményről több idősíkban olvashatunk. Az egyikben megismerjük a tinédzser Gabrielt, a körülményeket, amik között felnőtt, a családját, kétségeit saját magával kapcsolatban, végül pedig azokat a fordulatokat, melyek hatására bekerült az Ezüst Rendbe. Egy későbbi idősíkban a harmincas, rettenetesen kiábrándult és megtört férfit ismerhetjük meg, aki talán már maga sem hiszi, hogy le lehet győzni a sötétség teremtményeit, még akkor sem, amikor suttogni kezdenek a titokzatos Grálról, ami talán segíthet helyrehozni a dolgokat és megmenteni az embereket. A két cselekményszál között egy-egy pillanatra visszatérünk az igazi jelenbe, ahol Gabriel és a krónikás társalognak egymással, engem ezek a kiszakadások egy cseppet sem akasztottak meg, tetszett ez a fajta megoldás. És tulajdonképpen el is érkeztem arra a pontra, amikor már nem érdemes többet a cselekményről beszélni, hiszen lehetetlen lenne spoilerek nélkül, inkább összefoglalom, számomra mik voltak azok az elemek, amik miatt kiemelkedő kötetnek tartom a regényt.

Ami szerintem nagyon fontos, hogy ne torpanjunk meg a kiadó besorolásától, vagy legalábbis értelmezzük rugalmasan. A Dark Night válogatást elsősorban fiatal nőknek ajánlják, de ezt a könyvet semmilyen szempontból nem mondanám "csajos" történetnek. A felépített világ komplex, részletgazdag és rendkívül sötét, itt szó sincs csillámos vámpírokról, csak kegyetlen szörnyetegekről. Nekem nagyon tetszett az, ahogy az író kitalálta a vámpírok sajátosságait, eleve a négy dinasztiát a különböző extra képességeikkel, de azt is, hogy a vámpírrá válás folyamata is egy összetett dolog, tele véletlen tényezőkkel (például simán lehet, hogy egy átalakult élőhalott megőrzi eredeti emberi alakját, de az is, hogy több idő telik el az újjászületéséig, ilyenkor a végeredmény jobban hajaz egy Walking Dead részre:)). Kiemelkedő minőségű a nyelvezet és a stílus, amiért hatalmas gratula Benkő Ferenc fordítónak is. A szöveg néha szinte szépirodalmi minőségű, ízes és különleges, mindezt pedig tökéletes összhangban szakítja meg az obszcén nyelvezet és a sok káromkodás, amit én egy pillanatig sem éreztem öncélúnak vagy oda nem illőnek. Gabriel fantasztikusan mesél, nagyon ritka, amikor ennyire nem unom egy pillanatig sem a könyvet ilyen hosszú terjedelemnél. Most tényleg az volt a helyzet, hogy amikor éppen nem történt semmi eget rengető akció, akkor is végig lekötött a történet, és nem az volt bennem, hogy mindenáron tudni akarom, mi lesz a vége, egyszerűen csak jó sodródni vele és megismerni a főhős életét.


A 800 oldal során a szerző rengeteg karaktert vonultat fel, emiatt kicsit izgultam is, hogyan fogok ennyi helyszínt és szereplőt észben tartani. És itt jön be a képbe a regény másik zseniális jellemzője, hogy elképesztően világos és érthető benne minden. Ahogy Gabriel magyaráz el előzményeket vagy összefüggéseket sokszor a krónikásnak, úgy számunkra is minden világossá válik, anélkül, hogy túl szájbarágós lenne a dolog. A történetben központi elem a vallás és a hit kérdése, ami szintén nagyon tetszett ebben a formában. A regény hitrendszere sok szempontból hasonlít a kereszténységre, mégis tartalmaz annyi csavart és eltérést, ami érdekessé teszi. A vámpírvadászok számára egyfajta fegyver a saját hitük, ugyanakkor folyamatosan felmerül bennük a kétség és bizonytalanság, Gabriel karakterén keresztül jól követhető, hogyan változik ennek hatására a személyisége vagy a hozzáállása. És ha már Gabriel, akkor muszáj kiemelnem, mennyire imádtam őt, mint főszereplőt, nagyon sokrétű figura, akiben egyaránt megvannak a jó és rossz tulajdonságok, jellemhibák és erények, mint a hús-vér emberekben.

Szerintem még nagyon hosszasan tudnám taglalni a regény erényeit, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy más is kedvet kapjon hozzá. Igazán különleges utazás volt, melynek során egy kegyetlen, sötét világgal, összetett és izgalmas karakterekkel, sokszor brutális, erőszakos jelenetekkel, ugyanakkor némi fanyar humorral is találkozhatunk. Külön csemege, hogy a szöveget Bon Orthwick fantasztikus, egész oldalas illusztrációi egészítik ki, amik sokat segítettek abban, hogy jobban el tudjam képzelni a szereplőket. Nagyon hiányzott már egy ilyen gigantikus, végig magas színvonalú fantasy-monstrum, már csak azt kell kibírni valahogy, hogy megjelenjen a folytatás.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki a romantikus történetek helyett egy igazán sötét, epikus vámpíros fantasy-t szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Játékunk során kedvenc vámpírjainkra vadászunk! Persze csak képletesen, hiszen őket nem kiiktatni szeretnénk, olvasni róluk annál inkább! A feladat: minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megadott vámpírunk melyik könyvben szerepel. Mivel ők sorozatokban is szerepelnek, többféle megoldást elfogadunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Matthew Clairmont

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések