A ​Világfaló ébredése - Zúzmaraszív 3. (értékelés és nyereményjáték)

 


Elérkeztünk a Zúzmaraszív sorozat záró kötetéhez, melyben bekövetkezik, amitől mindenki félt. Szilánk szabadon engedte Habzsolót, az évszázados börtönéből. A kalandok során Ashre és a Zúzmaraszív csapatára számtalan veszély leselkedik. Vajon képesek lesznek megfékezni a szörnyeteget? Tartsatok velünk, derítsük ki közösen, hogy az emberek és a leviatánok képesek lesznek-e összedolgozni a jó ügy érdekében, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 504 oldal
ISBN: 9789635974191
Eredeti cím: Rise of The World Eater
Fordította: Soponyai Alexandra Bianka
Illusztrálta: Jamie Littler


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Bátorság, hűség és barátság. Ashnek élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie, amikor a gonosz lidércvezér, Szilánk szabadon engedi a rettegett Habzsolót évszázados börtönéből. A Hó-tenger népeinek nincs más esélye, mint egyesíteni erőiket a dühödt szörnyeteggel szemben. Amikor azonban Habzsoló megtámadja Auróra erődítményét, a törzsek között nagyobb ellentétek feszülnek, mint korábban bármikor. Ash, végső kétségbeesésében, a jetik földje felé veszi az irányt a Zúzmaraszív legénységével együtt. Ide ember nem teheti be a lábát. Azt remélik, megtudhatják az igazat Habzsoló eredetéről, és rájöhetnek, mi a gyengéje, ami a vesztét okozhatja… Éld át a kalandjait!


Véleményem:

Nagyon vártam már Jamie Littler sorozatzáró kötetét, A Világfaló ébredését. Egyrészt ennek a sorozatnak az olvasása mindig egyfajta miniünnep a számomra, hiszen annyira szép és gusztusos a sűrűn illusztrált oldalaival, hogy kifejezetten öröm kézbe venni. Másrészt az előző kötet elég durva függővéggel ért véget, ráadásul addigra kezdtem el érezni, hogy végre rendesen beindul a történet, a karakterek megtalálták a saját hangjukat, és jöhet egy vérbeli, izgalmas és fordulatokkal teli finálé. Nos, azt hiszem, senki sem fog csalódni, aki olyan befejezésben reménykedett, ami méltó a sorozathoz, ugyanis ebben a kötetben minden megvolt, amit ilyenkor olvasni szeretnénk: rengeteg akció, izgalom, megható pillanatok és fontos tanulságok egyaránt. 


Az előző kötetben főhősünk, Ash életében jelentős fordulat következett be, hiszen Vihartörő parancsnok személyében megtalálta régóta keresett édesanyját. A harmadik kötet onnan folytatódik, ahol az előző véget ért, mi pedig Ash-sel együtt csalódottan vehetjük tudomásul, hogy ez a nagy találkozás egyáltalán nem olyanra sikerül, mint ahogy a kisfiú elképzelte. Vihartörő nem akarja meghallgatni Ash véleményét, hallani sem akar arról, hogy az emberek esetleg békét köthetnének ősi ellenségeikkel, a leviatánokkal, ahogy arról sem, hogy a dalszövők esetleg más, nemesebb szerepet is betölthetnek a harcokban. Vihartörőt taszítja a dalszövők útja, meggyőződése, hogy Ash apjának elméjét is a leviatánok gonoszsága mérgezte meg, és elvakult dühében csak az újabb vérontásban látja a megoldást. Ash és a Zúzmaraszív kis csapata hiába figyelmezteti, hogy meg kell állítaniuk Szilánkot, mivel nem hallgatnak rájuk a többiek, már késő, és hamarosan elszabadul minden idők leggonoszabb és legádázabb leviatánja, Habzsoló, aki képes az egész ismert világot elpusztítani. 


Ash és barátai számára csak egyetlen reménysugár maradt, ha felkutatnak egy másik, titokzatos szívet, amivel esetleg meg lehet fékezni a gonosz teremtményt. Útjuk a jetik havas és veszélyes földjére vezet, ahol nem csupán akadályokkal kell szembenézniük, hanem az igazsággal is - akár egyes szereplők múltjával és hibáival kapcsolatban, akár arról, hogyan is alakult pontosan az emberek és a leviatánok viszonya, és valójában ki és mi hozta létre Habzsolót. A veszélyes és sokszor reménytelen küldetés során ebben a kötetben minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak a személyes sorsok és drámák, különösen Ash fejlődéstörténete, akinek egyrészt rá kell ébrednie arra, hogy nem biztos, hogy a vér szerinti családunktól fogjuk megkapni azt a szeretetet és törődést, amit szeretnénk, másrészt fel kell nőnie a feladathoz, hogy dalszövőként mindenkit megmenthessen, aki fontos neki. 

A több, mint 500 oldal ellenére nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel, köszönhetően annak is, hogy a szerző saját illusztrációi most is gazdagon egészítik ki a szöveget, sokszor egészen képregény-szerű jelleget adva a történetnek. Emellett pedig tényleg szinte folyamatosan történik valami, ami fenntartja az érdeklődésünket, és szerencsére azért most sem kell nélkülöznünk néhány jó poént. Nagyon tetszett, hogy ebben a kötetben még mélyebben megismerhetjük a karaktereket, egy csomó szereplő sokkal közelebb került a szívemhez, például Tobu, Nuk kapitány, és persze Ash. Az ő figurája szerintem azért nagyon szerethető, mert amellett, hogy igazi főhős, mindvégig gyerek is, aki sokszor bizonytalan, fél, vagy éppen csak a szülei szeretetére, elismerésére vágyik. Nem egy szuperhős, hanem egy tisztaszívű, becsületes fiú, aki számára mindennél fontosabbak a szerettei, és aki igyekszik mindig helyesen cselekedni. Úgy éreztem, erre a részre ő is sokat változott, de a sok negatív tapasztalat és veszteség mellett is sikerült megőriznie ártatlan, tiszta lényét. Végig nagyon drukkoltam neki, hogy sikerüljön véghezvinnie a tervét, és felnyitnia a felnőttek szemét azzal kapcsolatban, hová vezethet, ha előítélettel és szűklátókörűséggel viszonyulunk ahhoz, ami különbözik tőlünk. 


Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert véget ért egy igazán nagyszerű kaland, ugyanakkor nevet is, mert ritka, hogy ilyen kiegyensúlyozott minőségű trilógiát olvasson az ember az ifjúsági fantasy műfaján belül. Biztos vagyok benne, hogy felsős korosztálytól felfelé rengeteg olvasónak fog örömet okozni ez a sorozat, hiszen megvan benne mindaz, amit egy varázslatos és mozgalmas történettől várunk. A felépített világ, a mitológia, a különböző lények tulajdonságai és történelme, a szereplők sokszínűsége és árnyalt bemutatása mind hozzájárult ahhoz, hogy a sorozat felkerüljön a mindenkori kedvenceim közé. Nagyon bízom benne, hogy nem kell sokáig várnunk arra, hogy újra halljunk Jamie Littler-ről, nagyon kíváncsi vagyok, milyen kalandokat és ötleteket tartogat még a számunkra. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy izgalmas, jól felépített és mély mondanivalóval rendelkező ifjúsági trilógiát szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az összekeveredett betűk ellenére, vajon felismeritek-e az adott karaktert. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

K I L Á N S Z



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.06.: Csak olvass!
03.07.: Utószó
03.15.: Könyv és más
03.17.: Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések