Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban (értékelés és nyereményjáték)

 

Anna Kate úgy tervezi, hogy csak rövid időre látogat az alabamai kisvárosba, Wicklowba, hogy eltemesse nagymamáját. Ám ahogy elkezd dolgozni a legendás Fekete Rigó kávézóban, nem csupán a helybeliekkel kerül egyre szorosabb kapcsolatba, hanem saját múltjával és családi örökségével is. Ismerjétek meg bloggereinkkel együtt Heather Webber Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban című, érzékeny és varázslatos regényét, és nyerjétek meg a Kossuth Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Kossuth Kiadó, 2023
Oldalszám: 448 oldal
ISBN: 9789635449187
Eredeti cím: Midnight at the Blackbird Café
Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az Éjfélkor a Feketerigó kávézóban mágikus realizmussal átszőtt, szívmelengető és magával ragadó romantikus történet, helyszíne pedig az Egyesült Államok egy bájos déli kisvárosa. Wicklow, ez az emberléptékűen kicsi település az alabamai hegyek árnyékában terül el. Ide érkezik Anna Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét, a Feketerigó kávézó tulajdonosát. Úgy tervezte, hogy csak rövid időt tölt itt, bezárja a kávézót, majd eladja nagyanyja ingatlanát. Ám hiába szánja el magát, hogy nem alakít ki szoros kapcsolatokat a helybeliekkel, és hogy elkerüli az apja családját, Anna Kate-et végül megmagyarázhatatlan módon elbűvöli a különös déli városka, ahonnan anyja sok évvel korábban elmenekült, és a rejtélyes Feketerigó-pite, amelyről az egész város beszél. Ahogy lassan fény derül a múltra, Anna Kate-nek végül döntést kell hoznia, hogy ez a magányos feketerigó képes lesz-e rendbe szedni törött szárnyát, és megtanulni repülni.

Véleményem:

Heather Webber nevével korábban még nem nagyon találkozhatott a magyar olvasóközönség, első nálunk megjelent regénye, az Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban engem elsősorban címével és borítójával fogott meg. Szeretem a déli államokban játszódó amerikai történeteket, azokat pedig különösen, amik valamilyen módon kapcsolódnak egy étteremhez vagy kávézóhoz (például a Sült ​zöld paradicsom című regény), ráadásul most pont ki voltam éhezve valamilyen lassan hömpölygő, érzelmesebb könyvre. Nos, aki hasonló elvárásokkal vágna bele az olvasásba, garantáltan nem fog csalódni, Webber regénye ugyanis szívmelengető, szépen megírt, és sok fontos dolgot tanít a családi titkokról és a múltunk elfogadásáról.


A történet egyik főhőse az orvosnak készülő Anna Kate, aki nagymamája, Zé halála után anyja szülővárosába, Wicklowba látogat, hogy megkaphassa örökségét. Nagyanyja ugyanis végakaratában ragaszkodott hozzá, hogy csak akkor lehet övé a kávézó, ha legalább két hónapig üzemelteti azt. Anna Kate elég ellentmondásos érzelmekkel viszonyul a helyzethez. Zét ugyan nagyon szerette, ugyanakkor édesanyja egész gyerekkorában tiltotta Wicklowtól, és szinte sosem beszélt neki édesapja családjáról. Most, hogy Anna Kate teljesen egyedül maradt, hiszen sem szülei, sem nagymamája nem él már, választás elé kényszerül: vagy továbbra is eltemeti múltja egy részét, vagy megpróbál szembenézni örökségével és családja másik ágával, egyúttal pedig azzal is, ki is ő valójában és milyen utat szánt neki a sors.

A regény egészen sok szereplőt vonultat fel, Anna Kate hamar belecsöppen a kisvárosi hangulatba, ahol már érkezése pillanatában mindenki kíváncsi rá és ahol sokkal többet tudnak a családja történetéről, mint ő maga. A kávézói munkába hamar belerázódik, köszönhetően Zé tanításának, aki kislány korában ügyelt rá, hogy a család női ágának misztikus öröksége gyökeret verjen benne. A helyiek számára nagyon fontos hely a Fekete Rigó kávézó, különösen a családi recept alapján készült pite miatt, amitől a szóbeszéd szerint a rigók éjfélkor dalra fakadnak és titkos üzeneteket hoznak az emberek halott szeretteitől. Hamarosan megismerjük a regény másik főszereplőjét, Natalie-t is, aki egy súlyos veszteséget igyekszik feldolgozni és egyedülálló anyaként a saját lábára állni. A két nő sorsa előbb-utóbb összekapcsolódik, nem csupán a családi kötelék által, hanem amiatt is, hogy mindketten igyekeznek megtalálni saját útjukat egy traumákkal és titkokkal terhelt örökségben.

Ez a regény számomra leginkább egy gyógyulástörténet volt, és szerencsére nem a giccsesebb fajtából. Nagyon tetszett, hogy az írónő beleszőtt egy csipetnyi mágiát a történetébe, ami épp annyira erős, hogy sajátos hangulatot adjon a könyvnek, de annyira mégsem, hogy ne tűnjön hitelesnek. A regényben szereplő karakterek érdekesek, sokszínűek és szerethetők, és valamilyen módon mindannyian hozzájárulnak egy-egy szóval, gesztussal vagy kimondott igazsággal ahhoz, hogy akár Anna Kate, akár Natalie megtalálja önmagát. A családi drámák, amik szerepelnek benne, épp elég érzelmesek és felkavarók ahhoz, hogy az olvasót megérintsék, de nem túl mélyek és nyomasztóak, így összességében alapvetően könnyed olvasmánynak mondanám, ami ugyanakkor tele van lírai képekkel, lassan áradó szépséggel, ízekkel, színekkel és illatokkal, akár csak egy jóféle, házi gyümölcsös pite.

Szerettem ezt a történetet, mert nem akart túl sokat markolni egyszerre, csak szépen végigvinni a szereplők fejlődésének és gyógyulásának ívét. Bár nem rövid könyv, mégis gyorsan olvastatják magukat a lapok, a több szereplőnek köszönhetően adott volt annyi változatosság, hogy mindig érdekeljen a következő fejezet. Ha valaki éppen egy ilyen lassú, szépen megírt, a családi kötelékek, gyászfeldolgozás, megbocsátás és elfogadás témakörét körüljáró történetet keres, az biztosan nem fog csalódni, nekem pont erre a csipetnyi melegségre és varázslatra volt most szükségem.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy lassan kibontakozó, szép és érzelmes történetre vágyik.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban híres amerikai kávézókat keresünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a kávézó nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.17. Könyv és más
03.21. Csak Olvass!
03.23. Olvasónapló

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések