Fűzfanni (értékelés és nyereményjáték)

 


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Fűzfanni. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az élőlények iránt rajongó tizenegy éves kislány bájos, ugyanakkor megható történetét, mely által a szerző a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az olvasók figyelmét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Véletlenfalva lakóit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.




Kiadó: Maxim Kiadó, 2022
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634996019
Eredeti cím: Willodeen
Fordította: Ladányi Csilla
Illusztrálta: Charles Santoso


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk. A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.


Véleményem:

Katherine Applegate két évvel ezelőtt lopta be magát a szívembe, amikor olvastam tőle az Ivan, az egyetlen című sorozatot (értékelésem ITT). Már akkor úgy gondoltam, hogy egy olyan írónőről van szó, aki számára fontos a természet és az állatok, így azóta kicsit tudatosabban figyelem a munkásságát. Egy percig sem volt kérdés, hogy el szeretném olvasni legújabb kötetét, a Fűzfannit, nem csupán azért, mert már a borítója is elképesztően aranyos, hanem amiatt is, mert a fülszöveg alapján egy igazán érzékeny, a természet értékeire rávilágító ifjúsági történetet reméltem. Amit kaptam, az még egy kicsit ennél is több: a Fűzfanni egy fontos kérdésekkel foglalkozó, nagyszerűen megírt és hihetetlenül lélekmelengető történet, ami kisebbeket és nagyobbakat egyaránt magával tud ragadni.
"Egyszer régen, amikor a kövek még puhák voltak, a csillagok pedig porszemek, szerettem egy szörnyet."

A történetünk főhőse a tizenegy éves árva kislány, Fűzfanni. Családját évekkel ezelőtt egy szörnyű tűzvészben veszítette el, ami után Véletlenfalva két különc lakója fogadta be magához. Fanni kicsit nehezen találja meg a hangot a többi emberrel, zavarban van, ha mások előtt kell beszélnie, és nem igazán érti azokat a normákat és íratlan szabályokat, amik meghatározzák az emberek közötti kapcsolatokat. Ugyanakkor a rajongásig szereti a természetet, különösen az olyan lényeket, amik más emberek számára taszítóak vagy ijesztőek, mint például a bűzrikkancsok, amiket a falubeliek igyekszenek is minden lehetséges eszközzel kiirtani. Főhősünk persze mindezt aggódva és dühösen szemléli, hiszen apukája annak idején megtanította arra, hogy minden élőlénynek megvan a maga szerepe a természet körforgásában, és az embereknek nem lenne szabad ebbe a rendbe ilyen durván beleavatkozni.

Hamarosan olyan változások történnek a természetben, amit senki sem ért egészen, ugyanakkor az egész falu életét és megélhetését veszélybe sodorják. A messze földön híres és elbűvölő szárnyas macik egyre inkább eltűnnek Véletlenfalváról, már alig akad olyan fűzfa, ahol fészkelnének. Fannit aggasztja ez a jelenség, ahogy az is, hogy megfigyelései szerint már egyetlen rikkancs sincs a vadonban. Egy különös varázslat azonban fenekestül felforgatja az életét, és egy helybéli kisfiú, Konrád segítségével megpróbál a dolgok nyomába eredni. Mindeközben Fűzfanni nem csak azt tanulja meg, hogyan segíthetne azokon az élőlényeken, akik olyan fontosak a számára, hanem azt is, hogyan engedjen közel magához egy másik emberi lényt, aki talán még arra is alkalmas lehet, hogy a barátja legyen.


A leginkább azért tetszett ez a regény, mert nem didaktikus és szájbarágós módon, mégis rengeteg mindent tanít az élet több fontos területéről. Egyrészt ott van az a szemlélet, miszerint mindennek megvan a maga helye a természetben, és nem szabad egy állatot (vagy akár embert) csupán az alapján elutasítanunk, hogy számunkra nem annyira vonzó tulajdonságokkal rendelkezik. Aztán ott van az is, hogy lehet valaki akármilyen fiatal, igenis van lehetősége arra, hogy hallassa a hangját, és kiálljon azok mellett az értékek mellett, amikben hisz. Nagyon fontos téma a történetben a gyász, a bizalom újraépítése és a barátság is. Fűzfannit óriási veszteség érte, ráadásul sok szempontból magának való és furcsa kislány, és mivel sokan bántották, nagyon nehezen bízik meg valakiben azokon kívül, akik felnevelték. Konráddal való kapcsolata apró lépésekben, fokozatosan épül, mint ha ő maga is egy szelídítésre váró, riadt kis állat lenne. Nagyon megszerettem a két gyerek karakterét, és végig drukkoltam nekik, hogy sikerüljön felnyitniuk a felnőttek szemét. Nagyon tetszett az is, hogy az írónő egy képzeletbeli világba helyezte a cselekményt, varázslatos lényekkel benépesítve, így megvolt a meseszerű jelleg, mégis átjött a környezetvédelemmel kapcsolatos mondanivaló is.

Katherine Applegate engem megint teljesen elvarázsolt, imádtam Fűzfanni történetét a sajátos hangulatával és törékeny, sebezhető kis hőseivel. Nagyon érzékeny és szép történet, amiben kulcsszerepe van annak az értéknek, hogy a természetben minden és mindenki fontos, és hogy az ennek megfelelő tisztelettel és szeretettel kellene viszonyulnunk a környezetünkhöz. Charles Santoso néhány rajza remekül kiegészíti a szöveget, ami egyébként nagyon szép, köszönhetően Ladányi-Turóczi Csilla fordításának is. Szerintem 8-9 éves kortól már nyugodtan lehet próbálkozni vele, felső korhatár pedig nincsen, én legalábbis teljesen a hatása alá kerültem és alig várom, hogy újra olvashassam majd valamelyik gyerkőcnek a családban.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szeretne egy szép, érzékeny és fontos ifjúsági regényt olvasni szeretetről, elfogadásról és a természet tiszteletéről.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az olyan, Fűzfannihoz hasonló fiatal és bátor lányoké lesz a főszerep, akik valamilyen ügy mellett fel merték vállalni a hangjukat, és ki mertek állni a világ elé. Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, amin az adott lány fotója és főbb ismertetőjegyei találhatóak, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/12 Könyv és más

Megjegyzések