Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press Kiadónak köszönhetően, egy újabb Clare Pooley kötetet tarthatunk a kezünkben. Az Őszinte szavak című kötet írója, egy újabb szerethető és szívmelengető olvasmánnyal örvendezteti meg a magyar olvasókat. Tartsatok velünk, szegjük meg közösen az ingázás szabályait, ismerjük meg Iona Iversont és az útitársait, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 




Kiadó: General Press, 2023
Oldalszám: 350 oldal
Eredeti cím: Iona Iverson's Rules for Commuting
Fordította: Szigeti Judit
ISBN: 9789634527152


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Soha senki nem szólítja meg az utastársát a vonaton - ez a tapasztalt ingázók íratlan szabálya. De vajon mi történne, ha mégiscsak megtennék?

Iona Iverson, a Modern Nő rovatvezetője mindennap öt perccel nyolc után száll fel Hampton Court állomáson a vonatra, hogy munkába menjen. Mindennap ugyanazokat az embereket látja maga körül, akikre – önmaga szórakoztatására – különböző neveket aggat, és történeteket talál ki az életükről. De sosem vált velük egyetlen szót sem. Hiszen az ingázás fontos szabálya: Eszedbe se jusson utazás közben beszélgetést kezdeményezni! Kivéve, ha bolond vagy...

Aztán az egyik reggel a szeme láttára egy elegáns, de szexista üzletember majdnem megfullad egy félrenyelt szőlőszemtől. Csupán az ugyancsak velük utazó, gyanúsan szimpatikus ápoló gyors segítségének köszönhető, hogy a járaton nem történik tragédia. Ez a váratlan esemény aztán történések egész sorát indítja el, ahogy az emberek – akikben látszólag semmi közös nincs az ingázáson kívül – beszédbe elegyednek egymással.

Egy reggel azonban Iona nem száll fel a szokásos járatára. És a következő nap sem… Vajon szövődhetnek valódi barátságok ilyen esetleges körülmények között? És számíthat Iona az új ismerőseire akkor, amikor az élete darabokra hullik?


Véleményem:

Kicsit sorsszerű volt a találkozásom ezzel a regénnyel, ugyanis eredetileg eszem ágában sem volt elolvasni. Valahogy a cím alapján egy könnyed, romantikus semmiségre számítottam, ami ugyan néha nekem is jól esik, de most nem erre voltam beállítódva. Aztán a bloggertársak hamar meggyőztek arról, hogy itt azért többről lesz szó, és hogy elég figyelemre méltó értékelései vannak a kötetnek. Így esett hát, hogy kiléptem kicsit a komfortzónámból, és Clare Pooley Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz című története már az első oldalakon elrabolta a szívemet, és repült is a 2023-as év kedvencei közé. 


Clare Pooley regénye egy sokszereplős történet, ahol a főhősök nézőpontjából megírt fejezeteket váltakozva olvashatjuk. Én kedvelem az ilyen megoldásokat, könyvekben és filmekben egyaránt (lásd Igazából szerelem), ráadásul a Rendhagyó szabályok ingázáshoz igazán eredeti és szerethető karaktereket vonultat fel. Érdekes megoldás, hogy a regény központi helyszíne egy vonat, ahol a sok ingázó minden nap közlekedik. Rengeteg ember akad itt, akiknek az útja napról napra keresztezi egymást, de jó ingázókhoz illően alapvetően nem teremtenek kapcsolatot egymással. Ezt a szabályt rúgják fel hőseink egy félrenyelt szőlőszemből eredő vészhelyzet következtében, és utána már megállíthatatlanul belevonódnak egymás életébe és sorsába. A történet legfőbb mozzanata pontosan ez a kapcsolódás, az egymásra figyelés fontossága, és annak megértése, hogy egy kis odafigyeléssel és kedvességgel mennyire megváltoztathatjuk valaki életét. 

Az egyik főszereplőnk a hatvanas Iona, aki a Modern Nő című magazin tanácsadó rovatának vezetője, és aki fiatalkorában igazi ikonnak számított a szakmában. Mostanában azonban meg kell küzdenie mind a felgyorsult világgal, mind a szakmájában megváltozott értékekkel és új trendekkel. Iona emelt fővel viseli a kihívásokat, és igazi egyéniségként foglal helyet minden áldott nap a megszokott helyén a vonaton kutyája társaságában. Aztán itt van Piers, a "majdnem-fulladás" áldozata és sikeres bankár, akit a felszínen csak a pénz és a munka érdekel, de ahogy jobban megismerik a többiek, rájönnek, hogy ennél jóval összetettebb az ő élete is. A tinédzser Martha-t zaklatják az iskolatársai, a fiatal ápoló, Sanjay pedig plátói vonzalmat érez a vonat egy másik utasa, Emmie iránt. És ott van David, aki első pillantásra olyan jelentéktelen, hogy a nevét is nehezen jegyzik meg az emberek, és akinek úgy tűnik, végleg válságba jutott a házassága. 

Ezeknek az embereknek látszólag semmilyen közös vonása nincsen, és ahogy számtalan idegen, ők is sokáig ügyelnek arra, hogy az ingázás szabályait betartva tartsák egymástól a három lépés távolságot. A véletlennek köszönhetően azonban szép lassan törődni kezdenek egymással, és velünk, olvasókkal együtt ők is egyre jobban megismerik a másikat. Nos, a történetről nagyjából ennyit lehet dióhéjban elmondani, és igazság szerint nem is a fordulatos cselekmény vagy a váratlan akciók érdekesek ebben a regényben. Sokkal inkább a sorsok és drámák, meg a hihetetlenül emberi humor, ami minden fejezetet végigkísér, és ami miatt én is leginkább mosolyogva olvastam a sorokat. 

Magam sem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog ez a történet. Lendületesen, jó stílussal van megírva, olyan élő és lélegző szereplőkkel, akikkel könnyű azonosulni, még akkor is, ha eleinte különcnek vagy akár ellenszenvesnek is tűnnek. Az írónő nem volt szűkmarkú a megható jelenetekkel sem, bevallom, néha én is eléggé elérzékenyültem. Annyira el tudnám képzelni ezt a regényt filmváltozatban is, remélem, egyszer valaki kedvet kap hozzá, hogy megvalósítsa. Én pedig addig is figyelni fogok Clare Pooley nevére, mert nálam bizonyított, hogy a szórakoztató műfajban fontos kérdéseket boncolgató, érzékeny és szívmelengető történeteket tud írni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy szerethető, bájos és elgondolkodtató történetet olvasni emberi sorsokról és az egymáshoz kapcsolódás fontosságáról. 

Nyereményjáték:

Az ingázás és a vonatozás szerves részét képezi a történetnek, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Rengeteg olyan település van Budapest környékén, ahonnan a tömegközlekedésnek hála viszonylag könnyen be lehet utazni a fővárosba. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik településről van szó.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.25.: Csak olvass!
03.27.: Könyv és más
03.29.: Olvasónapló
03.31.: KönyvParfé

Megjegyzések