Varázspartik ​és lakomák a Harry Potter-filmekből (értékelés és nyereményjáték)

 


Kevés olyan könyv, vagy éppen adaptáció rabolta el annyira bloggereink szívét, mint a Harry Potter sorozat. Rengeteg kisebb és nagyobb összejövetel, vagy esemény jelenik meg az egyes részekben, melyek teljes mértékben elvarázsoltak mindannyiunkat. Mi is szívesen részt vettünk volna azon a bizonyos karácsonyi bálon, vagy éppen egy egyszerű tipikus roxforti lakomán. A hivatalos útmutató segítségével, most akár az otthonunkba is varázsolhatjuk ezeket az eseményeket. Tarts velünk a turnén, fedezzük fel együtt a varázspartik és lakomák világát és ha neked kedvez a szerencse, meg is nyerheted a kötet egy példányát.Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789635682782
Eredeti cím: Harry Potter: Feasts & Festivities
Fordította: Goretity Franciska


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hivatalos ​könyv – benne a varázslatos ceremóniák, kézműves foglalkozások és partysnackek, amelyeket a varázslók világából ismerünk. Ennek a szórakoztató hivatalos kalauznak a birtokában tervezd meg a tökéletes Harry Potter-partit, feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal, partisnackekkel, és olyan időtöltésekkel, amelyek a filmekben szereplő ünnepségeket idézik fel. A Harry Potter-filmek varázsvilága egyszerűen varázslatos eseményeket inspirál. A Varázspartik és lakomák tele van jobbnál-jobb fotókkal, a filmekkel kapcsolatos, kulisszák mögötti részletekkel, és egyszerű, pontokba szedett útmutatással szolgál, hogyan szervezzünk öt különféle Harry Potter-partit. Születésnap, Halloween, a Karácsonyi bál által inspirált estély, otthonos mozimaraton és elbűvölő Harry Potter esküvői fogadás. Minden egyes rendezvényhez részletes leírás tartozik, ötletek, fotók mutatják be, hogyan díszítsük fel a szobákat, mi legyen a svédasztalon, milyen meghívót küldjünk, és hogyan tervezzük meg az időtöltést. A Halál ereklyéi koszorú, házi készítésű Teszlek Süveg, színpompás Roxfort pizza és házi kviddics bajnokság. Az összes feladathoz és recepthez olyasmik kellenek, amik otthon megtalálhatók vagy könnyen beszerezhetők. Jó részük a filmek eredeti grafikáiból származó letölthető sablonokat tartalmaz. Kezdő házigazdáknak és tapasztalt partiszervezőknek egyaránt megfelel. Kis, fesztelen összejövetelt és népes partit is szervezhetsz, ebben a könyvben megvan minden, amit a családtagjaid és barátaid semmiképp nem akarnak kihagyni. ÖT TELJES PARTI: komplett leírás, dekoráció, feladatok, partisnackek – minden, ami az igazi varázslóeseményhez kell. A HIVATALOS DESIGNBÓL SZÁRMAZÓ LETÖLTHETŐ SABLONOK: Roxfort meghívó, Reggeli Prófétába csomagolt, házi készítésű Pukkantós Bonbon. ÜNNEPI ÉTKEK: előételek, főfogások, italok, desszertek, például Roxfort pizza, Trimágus Torta, a Baziliszkusz Legyőzése kolbásztekercs és a felséges Patrónus Bűbáj-torta – esküvőre tökéletes. KÉPEK: a feladatokról, az ételekről, a terített asztalról színes fotók, amelyek segítenek sikeres partit csinálni. HIVATALOS HARRY POTTER-KIADVÁNY: szórakoztató és eredeti.


Véleményem:

Hiába a számtalan remek olvasási élmény, amiben azóta részem volt, azért a Harry Potter-történetek még mindig különleges helyet foglalnak el a szívemben, hiszen ez volt az első olyan világ, ami teljes egészében beszippantott és ami végérvényesen elkötelezett a könyvek mellett. Azóta is mindig örömmel fogadom, ha valamilyen különleges kiadvány megjelenik a témában, így nem volt kérdés, hogy szeretném beszerezni Jennifer Carroll Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből című kötetét. A csodaszép és gazdagon illusztrált könyv elsősorban azoknak kedvez, akik szívesen kikacsintanának a rendezvényszervezés felé, és szeretnének hamisítatlan roxforti hangulatot teremteni a különféle eseményeken és partikon.


Jennifer Carroll íróként, rendezvényszervezőként és fotósként dolgozik, és már régen rabul ejtette a Harry Potter filmek és könyvek világa. Ebben a könyvben öt különböző témájú rendezvény megszervezésén vezet végig minket, a kezdeti lépésektől egészen a legapróbb részletekig. Az öt téma a következő: roxforti házikupa szülinapi buli, legendás állatok halloweenpartija, vissza a Roxfortba filmmaraton, karácsonyi bál és bűbájos esküvői fogadás. Ebből a válogatásból már érezhető, hogy a szerző szinte mindenkire gondolt, hiszen az ötletek éppúgy alkalmasak egy szűkebb, baráti vagy családi buli megrendezéséhez, mint akár egy nagyobb volumenű, hivatalosabb partihoz. A kötet elején néhány általános gondolatot olvashatunk a kötet felépítéséről, illetve hasznos tippeket azzal kapcsolatban, hogyan érdemes nekilátni egy ilyen esemény megszervezéséhez, akár annak érdekében, hogy ne felejtsünk ki semmi fontosat, akár azért, hogy ne lépjük túl a tervezett költségvetést. A továbbiakban sorra veszi az öt különféle eseményt, amik hasonló szisztéma szerint épülnek fel.


A könyvhöz tartozik egy internetes felület is, ahonnan rengeteg anyagot, dekorációs kelléket és sablont le tudunk tölteni, például a csodás meghívókat, amik minden rendezvény mellé dukálnak, illetve számtalan apróságot, amivel még hangulatosabbá tehetjük a bulinkat. Az eseményekhez ezen felül találunk különféle dekorációs ötleteket, ételrecepteket és játékötleteket, ami pedig pozitívum, hogy ezeket valójában kedvünkre kombinálhatjuk egymással, a könyv tényleg csak egyféle támpontot ad (sőt, az adott sablonokat teljesen más célra is használhatjuk, én például a roxforti vonatjegyet könyvjelzőként fogom használni). Kis extra, hogy a kötetben olvashatunk apróbb érdekességeket és kulisszatitkokat, nekem ezek nagyon tetszettek, mert egy csomó új információt megtudhattam arról, hogyan dolgoztak a filmek látványtervezői, hogyan oldották meg a helyszínek berendezését és dekorálását, vagy éppen a varázslatos lények mozgatását.


Egy hasonló könyv esetében szerintem kulcskérdés, hogy reálisan mennyire hasznosíthatók a benne szereplő ötletek, illetve kinek szól elsődlegesen. Az biztos, hogy az elsődleges célközönség a vérbeli rajongók tábora, hiszen egy ilyen tematikájú partit akkor érdemes megcsinálni, ha mi is és a vendégeink is imádják a Harry Potter világát. Ezen belül viszont elég jó lett a szórás, hogy mindenki megtalálja a számításait, én például, ha nem is szerveznék Harry Potter témájú esküvőt, egy tematikus filmmaratont simán összehoznék a családnak vagy a barátoknak, illetve ha van rajongó gyerkőc a köreinkben, akkor a szülinapi buli is nagyon jó ötlet lehet. A dekorációval kapcsolatos ötletek szerintem nagyon vegyesek, vannak egyszerű és látványos elemek, például a szép meghívók vagy egy-egy dísz, nagyon tetszettek például a repülő kulcsok vagy a házzászlókból készült lampion. Bizonyos ötletek azért lényegesen munkásabbak és nagyobb erőbefektetést igényelnek, mondjuk egy tökből készült kígyó vagy egy óriási fotókeret, ahol elkészíthetik a vendégek a saját "Have You Seen This Wizard?"-képüket. Az alapanyagok és szükséges eszközök is változatosak, sajnos sok ötlet szerepel, amibe azért nem kezdenék bele, mert túl bonyolult dolgok kellenek hozzá, de persze arra tökéletes az egész, hogy ötleteket adjon, amit továbbgondolhatunk. Ugyanilyen vegyes érzéseim voltak a receptekkel kapcsolatban is. Nagyon sokféle ötletet találunk, amik témájukban, kinézetükben vagy alapanyagaikat tekintve szuperül illeszkednek a könyvekhez vagy filmekhez, de azért sok recept hozzávalói számomra kicsit drágának vagy nehezen beszerezhetőnek tűntek. Kivétel természetesen akad, nagyon tetszik például a Hagrid-féle szülinapi tortát idéző cupcake, és az is biztos, hogy valamikor ki fogom próbálni a négy bajnok fűszeres almaborát.


Összegezve, szerintem ez egy rendkívül igényesen kivitelezett és jó koncepció szerint felépített kötet, ami nagyon hasznos lehet mindazoknak, akik el tudják képzelni, hogy a jövőben valamilyen, a Roxfort világához kapcsolódó eseményt vagy összejövetelt szervezzenek. Ezen felül szerintem azok sem fognak csalódni benne, akik nem gondolkodnak ilyen nagyobb volumenű dologban, csak szeretnének tippeket és szuper sablonokat ahhoz, hogy a lakásukat vagy a gyerekszobát kicsit feldobják (én például az irodámat díszítettem kicsit a szívemnek legkedvesebb ház zászlócskájával:)). Nekem jó érzés volt most a könyvön keresztül visszacsöppenni kicsit a varázsvilágba, és igazából pont az olvasás ébresztett rá, mennyire szívesen nosztalgiáznék egyet akár egy tematikus filmmaraton keretein belül. A rengeteg ötletnek köszönhetően biztos, hogy többször elő fogom venni a könyvet a jövőben, és legalább a receptek egy részét ki fogom próbálgatni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Természetesen minden vérbeli Harry Potter-rajongónak, azon belül is azoknak, akik szeretik a csodaszép, igényes kiadványokat.

Nyereményjáték:

Bizonyára mindannyian ismeritek az aranycikeszt, vagyis a kviddics legkisebb és leggyorsabb labdáját. Ez a labda a játékosoktól teljesen függetlenül cikázik a pályán, ezért nagyon nehéz megpillantani és megkaparintani. A cikesz elkapása a fogó feladata. Ha ez sikerül, az 150 pontot eredményez a szerencsés fogó csapatának, és ezzel zárul le a mérkőzés. Ebben a játékban, most a fogónak kell segíteni és meg kell találnotok az aranycikeszt a bejegyzésekben. De nem lesz ennyire egyszerű dolgotok, mert néhány jelölés csupán a megtévesztést szolgálja. Ebben a játékban nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt rejlik pontos a cikesz.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.22.: Csak olvass!
02.24.: Readinspo
03.02.: Könyv és más
03.06.: Ambivalentina
03.08.: Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések