Ez ​most az igazi (értékelés és nyereményjáték)

 


Ann Liang első magyarul megjelent regénye Kína fővárosába, Pekingbe kalauzol el minket, ahol Eliza új lakóhelyén próbál boldogulni és túlélni a gimnázium kihívásait. Egyezséget köt a gimi sztárjával, a színész Caz Szunggal és egy szórakoztató, romantikus ifjúsági történet bontakozik ki a könyv oldalain. Tartsatok bloggereinkkel és esélyetek nyílik nyerni egy példányt a kötetből!



Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: This Time It's Real
Fordította: Boros Bianka
ISBN: 9789632669212


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Eliza ​Lin a tinédzserek átlagos életét éli – már ha átlagosnak lehet nevezni azt, hogy édesanyja munkája miatt évente költöznek, így a tizenhét éves lánynak folyamatosan új iskolatársakat kell megismernie, most épp egy pekingi nemzetközi iskolában. Ám miután élete szerelmének megtalálásáról szóló esszéje hirtelen virálissá válik, Eliza arra eszmél, hogy ő az osztály sztárja, ráadásul kedvenc magazinja kínál gyakornoki lehetőséget számára. Igazi tündérmese… leszámítva azt az apróságot, hogy Eliza semmiféle szerelemre sem talált, sőt még valódi kapcsolata sem volt. Esszéje teljes egészében kitaláció, no de az igazi művészet úgyis hazugság, nem?
A lebukástól rettegő lány alkut köt az iskola szépfiújával, a modell és színész Caz Szunggal; segít neki megírni a felvételi esszéit, cserébe pedig az eszeveszetten jóképű fiú a barátjának adja ki magát. Caz álompasinak bizonyul: feltűnően üzenget neki az osztályban, megnevetteti Eliza kishúgát, és megmutatja neki Peking legjobb helyeit.
Ám Eliza jövőről szőtt gondos tervei veszélybe kerülnek, amikor a kapcsolat kezd túl meggyőzővé válni. Mit tegyen: kövesse az álmait azon az áron is, hogy beleszakad a szíve?


Véleményem:

Ann Liang Ez ​most az igazi című könyve amolyan impulzus-választás volt a részemről. Egyrészt szerintem sosem olvastam még kínai szerző ifjúsági regényét, másrészt nagyon megfogott a borítón látható, manga-szerű kép a fiatal párról. Gondoltam, a havi romantika-adagomhoz megfelelő választás lesz, valami olyasmire vágytam, ami könnyed, aranyos és szívmelengető. Nos, ha valaki hasonló szempontok szerint keres olvasnivalót, szerintem nem fog mellényúlni, ugyanis ez a történet minden szempontból egy bájos, szerethető ifjúsági szerelmi történet. 


A regény főhőse a tizenhét éves Eliza ​Lin, aki sok év után visszatér szüleivel és kishúgával Pekingbe. Mivel édesanyja sikeres üzletasszonyként dolgozik, Eliza gyerekkora nagy részét költözésekkel töltötte, ezzel együtt pedig számos ország különböző iskoláiba járt. Nem csoda hát, hogy eléggé visszafogott, magának való lány, aki nehezen köt új barátságokat, hiszen mindig ott lebeg a feje fölött, hogy egy nap úgyis elveszíti ezeket a barátokat. Az új pekingi iskolában a tanulók barátságosak, Eliza mégsem találja közöttük a helyét, így általában az írásba menekül, amiben kimondottan tehetséges. A regény cselekménye és fő kalamajkája is éppen ebből indul: egy iskolai esszé keretén belül Eliza fiktív szerelméről ír, és arról, micsoda boldogság számára, hogy egymásra találtak. Arra viszont nem számít, hogy az írás, miután kikerül az internetre, gyakorlatilag felrobbantja a közösségi médiát, egyrészt rengeteg rajongót, másrészt egy fantasztikus gyakornoki munka lehetőségét hozva el a lány számára. 

Már csak az a bökkenő, hogy Eliza titokzatos szerelme és a kapcsolatuk nem létezik, a hirtelen jött népszerűség közepette viszont már kínos lenne visszakoznia és bevallani az igazat. Végső elkeseredésében a lány osztálytársához, a sikeres tini-színész Caz Szunghoz fordul, és üzleti ajánlatot tesz a számára: ha eljátssza egy ideig, hogy a barátja, segít neki elkészíteni a főiskolai esszéit. A fiú hamar rábólint a dologra, ezzel pedig kezdetét veszi egy bájos, ismerkedéssel, félreértésekkel, hazugságokkal, de még több őszinteséggel átjárt történet, aminek nyilvánvalóan sejtjük a végkimenetelét, mégis jó érzés drukkolni a fiataloknak, hogy sikeresen kikeveredjenek a furcsa színjátékból. 

Bár maga az alapötlet egyáltalán nem újszerű, én sok szempontból különlegesnek éreztem a megvalósítást. Talán az a legjobb szó, hogy tökéletesen ártatlan volt ez a regény, egy olyan bájos, romantikus történet, amit akár egy kiskamasz lánynak is nagyon jó szívvel a kezébe adnék. Eliza egy szerethető figura, aki a bizonytalanságai és sutasága miatt lesz nagyon emberi és hiteles, nála jobban csak Caz-t szerettem meg, aki annak ellenére, hogy híres, befutott színész, igazán jószívű srác, aki törődik másokkal. Felüdülés volt, hogy végre nem egy tipikus macsóról kellett olvasni, hanem egy olyan fiúról, aki maga is küzd a saját problémáival, mégsem válik ettől a viselkedése bunkóvá vagy fennhéjázóvá. Szerettem kettejük jeleneteit és azt, ahogy egyre jobban megnyílnak egymás felé, elfogadva a másik esetleges gyengeségeit is. 

A szöveg végig nagyon olvasmányos, kifejezetten könnyen lehetett haladni vele. Érdekes volt számomra, hogy Pekingben játszódik a történet, bár nem sok viszonyítási alapom van, azt viszont éreztem, hogy a történet valahogy más jellegű, mint amerikai társai, több szempontból visszafogottabb volt és más értékekre tevődött a hangsúly, mint a nyugati kultúrában. Azt éreztem csak picit kihagyott ziccernek, hogy az írónő nem boncolgatta jobban Eliza identitásának kérdését, ugyan szóba került, hogy származása ellenére nehezen illeszkedik be akár a kínai, akár más nemzetiségű gyerekek közé, de ezt szerintem érdemes lett volna kicsit részletesebben kifejteni, mert egyébként fontos téma. Ezzel együtt én nagyon szerettem ezt a regényt, bájos volt és szórakoztató, amit úgy is élveztem, hogy jócskán túl vagyok az elsődleges célközönség életkorán. De hát, végső soron a szerelemhez soha nem lehet túl öreg az ember. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól felfelé mindenkinek, aki egy aranyos, mégis elgondolkodtató romantikus ifjúsági regényt szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

A könyv főhőse Eliza mellett Caz Szung, a fiatal színészpalánta. A srác elismert színész már ilyen fiatalon, szinte folyamatosan filmet forgat. Ehhez kapcsolódva a nyereményjáték során három olyan filmcímet kell kitalálnotok, melyek mindegyike a könyv helyszínén, Pekingben játszódik. Minden állomáson segítségetekre lesz egy-egy kép a filmekből és nincs más dolgotok, mint a rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott film címét. Sok sikert mindenkinek!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.01. Könyv és más
02.03. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések