Az ​elveszített jegy (értékelés és nyereményjáték)



Freya Sampson főszereplője, Libby, egy csúnya szakítást követően összebarátkozik egy idős férfival a buszon, és a fejébe veszi, hogy segít neki felkutatni a lelki társát! Ugyanis Frank hatvan éve minden egyes nap ezen a buszon utazik, immár hatvan éve, hogy újra találkozhasson a kiszemeltjével. Vajon van esély arra, hogy ifjú segítője segítségével megtalálják Frank szerelmét? 
Tartsatok bloggereinkkel ezen az érzelmekkel teli turnén, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerni a regényt a General Press kiadónak hála!




Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 332 oldal
Eredeti cím: The Lost Ticket
Fordította: Szigeti Judit
ISBN: 9789634528234


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miután ​a vőlegénye váratlanul – és meglehetősen csúnyán – szakít Libbyvel, a lány szíve összetörik, az élete pedig romokban hever. Londonba utazik, hogy a nővéréhez költözzön, amíg valahogy össze nem szedi magát. A csomagoktól roskadozó lány felküzdi magát egy piros, emeletes busz felső szintjére, és lehuppan egy idős férfi mellé. A nyugdíjas Frank elmeséli neki, hogy 1962-ben ugyanezen a járaton találkozott egy lánnyal, akinek gyönyörű vörös haja volt, akárcsak Libbynek. Hosszasan beszélgettek, ám soha többé nem találkoztak, Frank ugyanis elveszítette a jegyet, amelyre az ismeretlen lány a számát írta. Az elmúlt hatvan évben a férfi mindennap felszállt ugyanerre a buszra, hátha újra felbukkan a titokzatos lány, akit a lelki társának érzett. Libby mindennél jobban szeretné, ha Frank még egyszer láthatná az elveszett szerelmét, ezért egy szokatlan társ segítségével munkához lát. A kutatás során Libby arra is rájön, mennyire fontos, hogy megragadja a saját esélyét a boldogságra – mielőtt még túl késő lenne.


Véleményem:

Freya Sampsontól még nem olvastam semmit korábban, viszont vágytam egy léleksimogató, kedves és megható történetre. Tulajdonképpen még az volt a szerencse, hogy nem siklottam át Az ​elveszített jegy című regényen a borító miatt, alapvetően nincs vele semmi baj, de nekem valahogy teljesen más jellegű történet jutna róla eszembe, mint amit végül kaptam. Szerencsére a fülszöveg meggyőzött arról, hogy érdemes próbát tennem a regénnyel, aminek nagyon örülök, mert egy sokrétegű, egyszerre vicces és fájdalmas könyvet olvashattam, ami be is került 2024 kedvencei közé. 


A történet főhőse a közel harmincéves nő, Libby, aki most esett át egy fájdalmas szakításon a barátjával, akivel már nyolc éve együtt voltak, és akivel, azt hitte, le fogja élni az életét. Ráadásul ez nem csupán érzelmi megrázkódtatás Libby számára, hiszen Simonnal együtt a lakhatását és a munkáját is elveszítette. Egy darabig meghúzhatja magát a nővérénél Londonban (persze nem minden ellenszolgáltatás nélkül, mert cserébe vigyáznia kell unokaöccsére), ugyanakkor fogalma sincs arról, mihez is kezdhetne az életével azok után, hogy mindent elveszített, amiben eddig hitt. 

Egy nap Libby felszáll a 88-as buszra, ahol megismerkedik egy kedves idős férfival, Frank-kel, aki megosztja vele különös történetét. A férfi hatvan évvel ezelőtt találkozott egy lánnyal a buszon, akinek elveszítette a telefonszámát, így soha többé nem látta, és sosem mondhatta el neki, mennyire hálás, amiért a szavaival megváltoztatta az életét. Frank azóta is rendszeresen utazik a busszal, hátha egyszer újra találkozhat azzal a különleges lánnyal. Libbyt megérinti a történet, és a fejébe veszi, hogy valahogy segít a férfinak. Frank kezdetben kissé mogorva gondozójával együtt plakátokat kezdenek kiragasztani szerte a városban, küldetésükhöz pedig szép lassan mások is csatlakozni kezdenek. Bár egyszerű szívességként indul londoni kalandja, Libby szép lassan ráébred arra, milyen ereje van a véletlen, sorsszerű találkozásoknak, és hogyan képesek szinte idegen emberek is valódi törődéssel odafordulni egymáshoz. És nem mellesleg arra is rájön hogy sokkal erősebb, mint valaha hitte volna, ha engedi, hogy a szíve vezérelje, ne pedig mások vele kapcsolatos elvárásai. 

Maga a kerettörténet szerintem ötletes és kedves, hiszen kit ne hozna izgalomba egy hatvan évvel ezelőtti különös találkozás és a kutatás a titokzatos hölgy után. Eleinte még főleg a könnyedség és a bájos humor volt jellemző a regényre, és persze az írónő alaposan felépíti számunkra Libby karakterét is, aki kezdetben tele van bizonytalansággal, amin nem segít az sem, hogy a családja sosem viszonyult hozzá igazán támogató módon. Ahogy azonban egyre több időt tölt együtt Frank-kel és gondozójával, Dylan-nel, egyre inkább képes önmaga lenni, és olyan döntéseket hozni az életében, amik valóban boldoggá és erőssé teszik. A regény szép fokozatosan egyre mélyebb rétegeket tár fel a szereplőkkel és az élet fontos kérdéseivel kapcsolatban, nem nélkülözve pár igazán váratlan fordulatot, és persze egy olyan befejezést, ami könnyedén elhomályosítja az olvasó tekintetét. 

Nagyon jólesett a lelkemnek Freya Sampson története, és szerintem jó arányban keveredtek benne a különböző műfaji elemek. Tudott vicces és könnyed lenni, ugyanakkor mély és elgondolkodtató is, ráadásul a romantika is pont olyan mennyiségben és minőségben jelent meg benne, ami számomra komfortos. Olvasás közben alaposan bejárhatjuk London utcáit is, persze ehhez érdemes a 88-as busz emeletén elhelyezkednünk, hogy jobban lássuk a le- és felszálló utasokat. :) Ezek után biztos, hogy figyelni fogom az írónő munkásságát, és próbát fogok tenni korábbi, Az ​utolsó könyvtár című regényével is.  

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a szívmelengető, érzékeny és emberi történeteket. 

Nyereményjáték:

Freya Sampson regényébe lehetőségetek van beleolvasni, így játékunk a beleolvasóhoz kapcsolódik! Minden állomáson felteszünk nektek egy kérdést, és az alapján, amit olvastatok, válaszolnotok kell rájuk a rafflecopter dobozban. Jó keresgélést!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Melyik múzeumot/képtárat ajánlja a lány Franknek?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02/22 - Könyv és más
02/26 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések