Életrajzi mesekönyvek - A ​lány, aki kutató akart lenni, A ​lány, aki szavakkal varázsolt (értékelés és nyereményjáték)


A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek. 
Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet. 

Bevallom, már jó ideje szemeztem a Naphegy Kiadó Életrajzi mesekönyv sorozatával. A gyermekkönyvek műfaján belül követem és szeretem az ismeretterjesztő köteteket, ezeken belül pedig egy sajátos szeletet jelentenek a híres emberek életrajzát feldolgozó könyvek. A gyerekek számára szerintem akkor igazán élvezetesek ezek a darabok, ha olyan módon dolgozzák fel az adott ember életét, amivel könnyű azonosulni, és a sok kisebb információ helyett inkább az érdekességek, különlegesebb mérföldkövek vannak kiemelve. Ilyen esetben a könyvek valódi inspirációt jelenthetnek, amik akár abban is segíthetnek, hogy a kicsik első ízben kezdhessenek gondolkodni azon, mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek. Nagy várakozással vágtam hát bele a sorozat köteteibe, a blogturné keretein belül pedig két állomással készültem, itt az első bejegyzésben két híres és különleges nő, Karikó Katalin és Szabó Magda életrajzi könyvét szeretném megmutatni. 




Kiadó: Naphegy Kiadó, 2022
Oldalszám: 48 oldal
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
ISBN: 9789634760610


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Karikó Katalin nevét megismerte a nagyvilág, amikor az emberiség felvette a harcot a Covid- 19 járvánnyal.
2021-ben a kisújszállási kutató lett az év hőse, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, számos rangos díjat nyert, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében.
Ki ez a lány, aki egyszerre ilyen magasra repült, de közben mindvégig maradt, aki volt: elhivatott kutató, örökké elkötelezett tudós, ugyanakkor egyszerű és őszinte mindennapi ember? Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és egymás után leküzdve
az akadályokat, töretlen hittel ment előre mindvégig.


Véleményem:

A Covid-járvány óta szinte megkerülhetetlen, hogy mindenkinek ismerősen csengjen Karikó Katalin neve, hiszen többek között neki köszönhetjük, hogy a vakcina kidolgozásával sokkal biztonságosabbá tette számunkra ezt a súlyos betegséget. Bár valamennyire követtem a vele kapcsolatos híreket, az életéről, munkásságáról elég keveset tudtam, így nagyon örültem, hogy A lány, aki kutató akart lenni című köteten keresztül jobban megismerhetem. Egyébként is azt gondolom, hogy a gyerekek kevés olyan könyvvel találkoznak, ahol női tudósokról olvashatnak, holott főleg egy kislány számára nagyon inspirálóak lehetnek ezek a sorsok. 


Tarr Ferenc könyvében megismerhetjük a még gyermek Katalin életét, egészen a születésétől kezdve. Megismerhetjük családját és kisújszállási otthonát, és képet kaphatunk arról, szülei milyen értékek mentén nevelték becsületes, dolgos hozzáállásra. A kis Kati kíváncsi gyermek volt, aki szívesen tett fel kérdéseket az őt körülvevő világról, és szívesen végzett különféle kísérleteket az iskolában és otthon egyaránt. Az általános iskola vége felé már országos versenyen szerepelt élővilág tantárgyból, a biológia iránti érdeklődése pedig nem lankadt a középiskola éveiben sem. Érettségi után az elsők között jelentkezett a szegedi egyetem biológia szakára, és fáradhatatlanul tanult, hogy minden téren felzárkózzon társaihoz. 

Később az élet úgy hozta, hogy lehetősége volt a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként dolgozni a Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak, ez az állása azonban nem sokkal később megszűnt. Ekkor már kisgyermekes anyukaként döntött úgy családjával együtt, hogy külföldön próbál szerencsét, meg sem álltak Amerikáig, ahol aztán sok viszontagság és kemény munka után végre megtalálta azt a munkahelyet és kutatási területet, amiben kiteljesedhetett, és ami végül ahhoz is hozzájárult, hogy a felbecsülhetetlen jelentőségű vakcinát előállították. 


Az első dolog, amit kiemelnék ebből a kötetből, hogy nagyon látványos, színes és igényes a képi megjelenítése, köszönhetően Szabó-Nyulász Melinda nagyszerű illusztrációinak. A szöveg se nem túl tömény, se nem túl nehézkes, ráadásul sikerült úgy összeszedni a fontosabb mérföldköveket és információkat, hogy egy izgalmas, inspiráló élet és munkásság képe rajzolódjon ki általuk. A kötet lapjairól végig az jött át nekem, hogy Karikó Katalin elszánt és szorgalmas volt egész életében, akit ugyan értek nehézségek, mégis képes volt akár többedszer is újra felállni és folytatni a munkáját. Külön pozitívum, hogy a kötet a vírus és az oltóanyag működését is izgalmasan, gyerekek számára is érthetően meséli el, így több szempontból is teljesül az ismeretterjesztő funkció. 


A Kiadó hatéves kortól ajánlja a könyvet, ezzel teljesen egyet is értek, szerintem egy iskolás gyerek számára kifejezetten érdekes lehet, és sok mindenről beszélgethetünk vele az olvasottak kapcsán. Ami pedig hab a tortán, hogy nekem felnőttként is rengeteg új ismeretet adott, és nagyon örülök, hogy kicsit jobban megismerhettem általa Karikó Katalin életét és munkásságát. Jó kezdeményezésnek tartom, hogy a sorozat kötetein belül kortárs, élő emberekről is lehet olvasni, és szerintem Katalin abszolút méltó választás volt ahhoz, hogy egy inspiráló női sorsot megmutasson, 



Kiadó: Naphegy Kiadó, 2020
Oldalszám: 48 oldal
Illusztrálta: Takács Viktória
ISBN: 9789634760481


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye.

A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart.

Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

Az Abigél című regényéből készült film korsót tartó lányszobra ma egy budapesti ház kertjében áll, és ma is üzeneteket rejtenek a korsójába azok, akik hisznek a kívánság erejében.


Véleményem:

A második kötet, amit sorozatból elolvastam, Kertész Edina A ​lány, aki szavakkal varázsolt című kötete volt. Nem volt véletlen a választás, hiszen nagyon szeretem Szabó Magda könyveit, így most is arra voltam elsősorban kíváncsi, hogy egy ilyen kötet mennyi pluszt tud adni az eddigi ismereteimhez, illetve hogyan sikerült az írónő életét gyermekek számára is élvezetes módon feldolgozni. Azt már előre leszögezem, hogy ez a könyv tényleg minden várakozásomat felülmúlta, ritka, hogy egy ismeretterjesztő kötet olvasása könnyet csaljon a szemembe, de ennek ezúttal sikerült. 


A kötet hasonló az előzőhöz abból a szempontból, hogy Szabó Magda életét születésétől kezdve ismerhetjük meg, különös tekintettel a családjára, iskoláira, gyermekkori kedves elfoglaltságaira. Annyiban viszont mégis más, hogy Kertész Edina a szó szoros értelmében mesél nekünk, hozva minden eszközt és jellegzetességet, ami által ez a kötet több lesz puszta ismeretterjesztőnél. Szinte együtt lépünk be a kis Magdával együtt abba a varázslatos világba, amit a szeretet, a történetek és az írás teremtettek a számára, és egy kicsit mi is bele tudjuk képzelni magunkat az ő helyébe, milyen érzés lehetett ennyi fantáziával szemlélni és megélni a világot. 


A történetből megtudjuk, hogy Magdát szülei hatalmas szeretettel nevelték, ahogy azt is, hogy igen hamar megszerette a könyvek világát. Általános iskolás korában már saját történeteket talált ki, írói szenvedélye pedig a középiskolában sem hagyott alább. Végigkövethetjük, hogyan válik fiatal nővé, hogyan viselik meg őt és családját a háború évei, mikor talál rá élete szerelme, és hogyan küszködik hosszú évekig azzal, hogy Magyarországon nem jelentetik meg a könyveit. Utána természetesen olvashatunk arról is, amikor végre hazájában is megjelenhetett, és végre elérte azt a sikert és szeretetet, amit megérdemelt különleges történetei miatt. 

Nagyon tetszett, hogy a könyvben indirekt módon, mégis megjelenik, hogy például melyik regényére milyen körülmények, életesemények hatottak. Így egyrészt a gyerekek számára sem unalmas a sok apró részlet vagy információ, a felnőttek viszont megtudhatnak egy csomó új dolgot. Ahogy olvastam élete történetét, könnyű volt elképzelni, hogyan születtek meg híres könyvei, és mik lehettek azok a mozzanatok, amik alakították karaktereit (nekem személy szerint az Abigél a legnagyobb kedvencem, és nagyon jól átjött, hogy a Debrecenben töltött iskolásévek hogyan hathattak a regényre). Takács Viktória rajzai nagyon szépek és hozzájárulnak a varázslatos, mesés hangulathoz, nagyon tetszik, hogy a vidám, szomorkás vagy éppen megható pillanatokat egyaránt mélyen tudta ábrázolni. 


Tényleg csak azt nem értem, miért nem kerültek előbb a kezembe ezek a kötetek, szerintem elképesztően magas minőséget képviselnek a műfajon belül. Még ha egy kisgyermek semmit sem tud például Szabó Magdáról, akkor is élvezetes lesz számára a könyv, hiszen egy olyan különleges, bátor lányt ismerhet meg általa, aki csodálatos látásmóddal rendelkezett és imádta a meséket, történeteket. Mindkét könyv erőssége, hogy gyakorlatilag bármilyen korosztálynak tudnak újat mondani, nálam egyértelműen repültek is a kedvencek közé. Kövessétek továbbra is a turné állomásait, hamarosan én is jelentkezem újra két másik kötettel! :)


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól felfelé mindenkinek, aki igényes, minőségi és szórakoztató ismeretterjesztő könyvet keres.


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Melyik évben nyert először olimpiai aranyérmet Elek Ilona?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.17.: Könyv és más (A lány aki….)
02.18.: Szembetűnő (A fiú, aki varjúvárról álmodott)
02.19.: Csak olvass! (A fiú, aki….)
02.20.: Könyv és más (A fiú, aki….)
02.21.: Szembetűnő (A lány, aki olimpiát nyert)
02.22.: Veronika's Reader Feeder
02.23.: Szembetűnő (A fiú, aki felfedező akart lenni)
02.24.: Hagyjatok! Olvasok!
02.25.: Szembetűnő (A lány, aki kutató akart lenni)
02.26.: Szembetűnő (A fiú, aki kertész akart lenni)

Megjegyzések