A ​könyvtündérek klubja (értékelés és nyereményjáték)



A futárként dolgozó komponista kíváncsiságát felkelti egy mindig könyveket rendelő nő, akihez váratlanul fehérneműt kell szállítania. De mi történik, ha a vele való találkozás miatt végül felborul az élete?
Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Animus kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A ​könyvtündérek klubja című könyvet!




Kiadó: Animus Kiadó, 2023
Oldalszám: 192 oldal
Eredeti cím: Der Club der Bücherfeen
Fordította: Péntek Eszter
ISBN: 9789636143732


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Victor Iordanescu képzett komponista. De kinek van szüksége manapság zeneszerzőre – ráadásul román zeneszerzőre? Németországban futárként igyekszik boldogulni, és már-már megismeri azokat az embereket, akiknek nap mint nap kézbesíti a csomagjait. Egy ismeretlen, aki mindig csak könyveket rendel, különösen felkelti a kíváncsiságát. Amikor egyszer csak egy fehérneműt tartalmazó küldeményt hagy a küszöbén, képtelen tovább féken tartani a fantáziáját. Elhatározza, hogy muszáj végre találkoznia a titokzatos nővel, aki soha sincs otthon. Ám ez nehezebbnek bizonyul, mint gondolta…
Ehelyett egy rendkívül művelt könyvkereskedőnővel és egy igencsak leleményes kisfiúval hozza össze a sors, valamint egy minden képzeletet felülmúló olvasóklubbal – és hamarosan a csomagszállító furgonja könyvesbusszá válik, amely számtalan olvasnivalóval látja el a környéket, és a csomagkézbesítőt is egyre közelebb viszi célja eléréséhez. Még ha ez korántsem az, aminek mindaddig feltételezte.


Véleményem:

Az Animus Kiadó kínálatából már számos kedvencem került ki, ezért mindig figyelemmel kísérem a friss megjelenéseiket. Általában erősek az olyan történetekben, ahol a humor és a keserédes melankólia jó aránnyal keveredik egymással. Valami ilyesmire számítottam, amikor először megláttam Thomas Montasser A ​könyvtündérek klubja című kötetének borítóját. Egy regény, aminek a középpontjában könyvek és könyvszerető emberek vannak, csak jó lehet, gondoltam, így kíváncsian vágtam bele az egyébként rövidke kötetbe. Azt azért már a bejegyzés elején be kell vallanom, hogy sajnos az elvárásaim kicsit magasabbak voltak, mint amit végül kaptam, de ez ne riasszon el senkit, mert ettől függetlenül ez egy szerethető, kedves történet. 


A regény elején megismerünk egy Victor nevű fiatalembert, aki Romániából vándorolt be Németországba. Végzettsége szerint zeneszerző, de sajnos saját szakmájában nem tud elhelyezkedni, így egy futárcégnél vállal munkát. Mi ott csatlakozunk be a történetbe, amikor éppen egy titokzatos fehérnemű-csomagot szállít ki az általa személyesen nem ismert, ám annál vonzóbbnak elképzelt Bianca Martininak. Bár a csomag izgalmas, ennél is izgalmasabb, hogy a hölgy általában rengeteg könyvet rendel magának, és egy idő után Victor kedve is megjön ahhoz, hogy felfedezze magának a regények birodalmát. Felkeresve a helyi könyvesboltot, egyre több kötetet szerez be, és ezekkel kapcsolatos élményeit általában meg is osztja velünk, olvasókkal, vagy éppen Monicával, akivel titkos levelezésbe és könyvcserébe kezd. Hamarosan új barátra lel egy bicebóca kóborkutya és egy különösen olvasott kisfiú személyében, akikkel egyre inkább úgy érzik, érdemes lenne a csomagszállító autót még inkább annak a szolgálatába állítani, hogy a megfelelő könyvek a megfelelő emberekhez jussanak el. 

Az az igazság, hogy általában azért ennél valamivel részletesebben szoktam írni arról, mi is történik egy könyvben, de itt egy kicsit meg vagyok lőve ezzel, hiszen a tényleges cselekmény nagyjából valóban ennyi. Persze, közben azért alaposabban megismerjük a szereplőket, leginkább Victort, illetve a regényben megjelenő kötetek is fontos szerepet kapnak, ahogyan az is, hogy nagyon különböző hátterű és sorsú emberek hogyan tudnak kapcsolódni egymáshoz az olvasás segítségével. Úgy érzem, ebben a témában rengeteg lehetőség lett volna, minden adott volt ahhoz, hogy egy mély, egyszerre humoros és megható történet kerekedjen ki belőle, de sajnos most úgy éreztem, hogy a szándék és a végeredmény nem kerültek összhangba egymással. Számomra pont az lett volna a regény legérdekesebb része, amikor a könyvtündérek megkezdik működésüket, de ebből viszonylag keveset kaptam. A másik hiányérzetem abból eredt, hogy sok érdekes karaktert mutat meg az író, például Bianca Martinit vagy Leont, de őket nem volt lehetőségem annyira megismerni, mint amennyire szerettem volna. 

A kisebb negatívumok mellett azért fontosnak tartom kiemelni a pozitívumokat is. Először is, imádom, hogy egy regényben végre egy futár a főhős, ráadásul egy olyan futár, aki könyveket is szállít ki az embereknek. Mi, könyvmolyok sokszor nem gondolunk bele, hogy ezek az emberek milyen kulcsszerepet játszanak abban, hogy a napi betevő olvasnivalónkhoz jussunk, és ez a történet emlékeztetett arra, hogy ha ők nem lennének, sokkal nehezebb lenne az életem. Ahogy korábban is írtam, Victor érdekes és szerethető karakter volt, és nagyon tetszett az az alapötlet is, hogy általa egy olyan figurát ismerhetünk meg, aki már felnőttként kezd egyre jobban elmerülni a könyvek világában. Szerintem fontos üzenet, hogy sosem késő megszeretni az olvasást, és ez nagyszerűen át is jött a regényből. Tényleg inkább az arányokkal volt a legfőbb bajom, és azzal, hogy a drámaibb jelenetek is kicsit súlytalanok maradtak. Az viszont szintén pozitívum, hogy a végére szépen összeértek a szálak, és a történetben addig külön-külön megismert szereplők sorsa egymásba futott. 

Attól függetlenül, hogy engem most nem talált meg annyira ez a történet, szerintem érdemes vele próbát tennie annak, aki hozzám hasonlóan szereti a könyveket. Egyrészt tényleg rövid kis kötet, másrészt gyorsan is lehet vele haladni, a szöveg olvasmányos és igényes. Talán csak az a fontos, hogy ne várjunk tőle iszonyatosan nagy mélységeket, egyszerűen csak engedjük, hogy szórakoztasson. Kis extra, hogy a kötet végén találunk egy gyűjteményt a megemlített könyvekről, regényekről, ezek közül szerintem érdemes mazsolázni, nekem legalábbis több kedvencem is szerepelt a felsorolásban. Egy szó, mint száz, nem lett nagy szerelem, ezt kár lenne szépíteni, ugyanakkor azt érzem, hogy ennek legalább annyi szubjektív, mint objektív oka volt. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy rövid, könnyed történetet olvasni, amiben a könyvek és az olvasás központi szerepet játszanak. 

Nyereményjáték:

Játékunk ezúttal az íróhoz és a regényhez kapcsolódik. Mi kérdezünk, ti válaszoltok, és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi Victor munkája?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Február 3 - Könyv és más
Február 5 - Szembetűnő
Február 7 - KönyvParfé
Február 9  - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések