Hová ​tűnt Vili? (értékelés és nyereményjáték)



A 90-es években szinte megkerülhetetlen volt, hogy valaki találkozzon Martin Handford mókás és formabontó böngészőivel, ahol zsúfolt képeken kellett megkeresni a piros-fehér csíkos szettet viselő fiút és barátait. A Manó Könyveknek köszönhetően itt a lehetőség, hogy felüljünk a nosztalgia-vonatra, vagy éppen megismertessük a legifjabb generációval régi kedvencünket. Tartsatok velünk a Hová ​tűnt Vili? blogturné három állomásán keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 24 oldal
Eredeti cím: Where's Wally?
Fordította: Csapody-Szabó Noel 
Illusztrálta: Martin Handford
ISBN: 9789635843930


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

AZ EREDETI KALAND!
Csatlakozz Vili kereséséhez a világ körüli útján: a strandon, a sípályákon, a vasútállomáson, a reptéren, a múzeumban vagy a vidámparkban.
Minél többet nézed, annál több mindent találsz meg, miközben Vilivel és barátaival elérsz az utolsó képig.
Ez egy olyan könyv, ami miatt az egész világ azt kérdezi…
Hová tűnt Vili?
TE MEGTALÁLTAD MÁR?


Véleményem:

Vili karaktere (de lehet, hogy másoknak ismerősebb Waldo-ként vagy Wally-ként) egyidős velem, az első hozzá kapcsolódó kötet 1987 szeptemberében jelent meg. De nem csupán ezért viseltetek iránta gyengéd érzelmekkel, hanem azért is, mert ez a bohókás figura határozta meg gyerekkoromban a böngészők iránti rajongásomat, ami azóta sem hagyott alább. Martin Handford figuráját generációk ismerték és szerették, én pedig nagyon örülök, hogy a Manó Könyveknek köszönhetően a mai gyerekek is kezükbe vehetik a Hová ​tűnt Vili? című izgalmas, látványos és mókás kötetet. Igazi családi program végiglapozni a különböző feladványokat, amik gyerekek és felnőttek számára egyaránt minőségi időtöltést, és igazi kihívást jelentenek. 


A nagyalakú, keményfedeles könyvben először egy kis bemutatkozást olvashatunk főszereplőnkről, Viliről, aki a világot járja, felkeresve számos izgalmas, szokatlan helyszínt. Ebben a bemutatkozásban már azt is elmeséli nekünk, hogy a kötetben milyen feladatok várnak majd ránk: hiszen nem csupán őt kereshetjük meg a részletgazdag és színes képeken, hanem a barátait, illetve különböző kiegészítőket is. A felnőtt olvasó legyinthetne, hogy ez biztosan nem lesz túl nehéz feladat, de hamar kiderül, hogy ez a keresgélés bizony alapos odafigyelést igényel, és még az idősebb korosztály szemizmait és agytekervényeit is próbára teszi. 

A kötetben összesen 12 képet találunk, melyek hasonló módon épülnek fel. A bal felső sarokban mindig találunk egy Vilitől érkezett képeslapot, amiben nem csak azt írja le, hova látogatott el éppen, hanem további feladatokat is biztosít a számunkra. Megnevezi utazásai legviccesebb vagy furcsább pillanatait, melyeket ugyanúgy megkereshetünk a dupla oldalas képeken, ha szemfülesek vagyunk. A helyszínek nagyon változatosak, akad itt strand, vasútállomás, múzeum és állatkert, azonban az ezeken játszódó jelenetek egyáltalán nem unalmasak vagy statikusak, tele vannak meghökkentő figurákkal és viccesebbnél viccesebb történésekkel. Martin Handford saját illusztrációi elképesztően részletesek, színesek és vidámak, ráadásul sikerült úgy kialakítania a képeket, hogy egyáltalán nem könnyű rajtuk megtalálni piros-fehér csíkos sapkát viselő barátunkat. Azért az első próbálkozás során voltak sikerélményeink, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy minden kihívást teljesítsünk. 


Néhány szóban mindenképpen szeretnék beszélni arról, hogy egy ilyen könyvnek mennyire hasznos tulajdonságai vannak a puszta szórakoztatás mellett. A különféle alakok keresgélése nagyon komplex módon fejleszti a gyerekeket, pozitív hatással van a figyelemre, a vizuális észlelésre és differenciálásra, melyek mind szerepet játszanak majd a későbbi olvasástanulásban. Mivel a feladványok tényleg nem könnyűek, a gyerekek számára kihívást jelentenek, ezáltal fejlődik a kitartásuk, koncentrációs készségük. Az pedig csak hab a tortán, hogy a böngészés lehet igazi közösségi, családi tevékenység is, ráadásul ez nem olyasmi, ahol garantált, hogy a felnőttek előnyt élveznek, simán előfordulhat, hogy egy óvodás vagy kisiskolás gyerkőc pillanatok alatt lenyom minket a Vili-kutatásban. :) Mi remekül szórakoztunk eddig, nekem pedig külön élmény volt, hogy a könyv visszahozta kicsit a gyerekkoromat. 


Bár eddig sem volt éppen unalmas a könyv, az utolsó feladvány mögé lapozva további feladatokat találunk, minden helyszínhez további figurákkal, amiket megkereshetünk. Gyors fejszámolást végezve én arra jutottam, hogy minimum 10 alkalmat eltölthetünk a böngészéssel, persze ez függ attól is, mennyire vagyunk ügyesek, de tényleg azt éreztem, hogy ár-érték arányban nagyon sokat kapunk ettől a kötettől. Bízom benne, hogy a Kiadó jóvoltából más Vili-köteteket is elolvashatunk majd magyarul, mert úgy gondolom, a 36 év alatt cseppet sem kopott meg ezek varázsa, sőt, felgyorsult világunkban égető szükség van az ehhez hasonló könyvekre, amik segítenek kicsit megállni és igazán odafigyelni valamire. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy igényes, izgalmas böngészőt a családi könyvespolcra. 

Nyereményjáték:

Mi más lenne a feladat mostani nyereményjátékunkban, mint megtalálni Vilit? Minden állomáson találtok egy-egy olyan szót, ami mögé Vili bújt el, a feladatotok pedig, hogy ezeket a szavakat beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. De vigyázzatok! Néhány szó alatt nem Vili bújkál, hanem valami egészen más!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.02. Könyv és más
02.04. Szembetűnő
02.06. KönyvParfé

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések