Kegyetlen ​illúziók (értékelés és nyereményjáték)

 

Margie Fuston Kegyetlen ​illúziók című fantasy regényében megismerkedünk egy fiatal nővel, kinek életét megkeserítették a vámpírok, elvéve tőle a legértékesebbet. Azóta csak a bosszú élteti, és egy titkos társaságnak köszönhetően talán szert tehet olyan képességekre, amikkel felveheti a harcot a sötétség teremtményeivel. Ha kíváncsiak vagytok, sikerrel jár-e, tartsatok három bloggerünkkel a három állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Lampion Könyvek által felajánlott példányt!




Kiadó: Lampion Könyvek, 2023
Oldalszám: 472 oldal
Eredeti cím: Cruel Illusions
Fordította: Erényi Mónika
ISBN: 9789636141462


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Avát a bosszúvágy élteti. Az édesanyját tíz éve megölte egy vámpír, és azóta is meg akarja torolni a halálát. Egy nap különleges bűvészelőadásra téved, ahol a mutatványokra lehetetlen észszerű magyarázatot találni.
Ava kideríti, hogy a társulat tagjai egy ősi, titkos társasághoz tartoznak, akiknek varázserejük van. Mivel a lányban is felfedezik ezt a képességet, megígérik, hogy megtanítják, hogyan győzheti le az éjszaka teremtményeit. (Hogy erre pont egy szívdöglesztő pasi készíti fel ? Hát legyen!) Ám ahhoz, hogy Avából halhatatlan mágus váljon, részt kell vennie egy baljós hangulatú kastélyban rendezett versenyen, ahol elmosódik a határ valóság és káprázat között. A végkimenete pedig halálos is lehet…

A sötét hangulatú, romantikus fantasyk kedvelőinek!


Véleményem:

Van úgy, hogy az ember úgy gondolja, már éppen elég vámpíros fantasyt olvasott el élete során - legalábbis gondolom, mert velem ilyen még nem igazán történt. Persze, az elmúlt évtizedekben eléggé széles skálán mozog az irodalmi ízlésem, és alapvetően már más típusú könyveket kedvelek, de a nosztalgia, az bizony nosztalgia, és mivel életem egy korszakában meghatározók voltak a vámpíros könyvek, időről időre szívesen olvasok el egy újabbat. Korábban még nem olvashattunk Margie Fustontól, Kegyetlen illúziók című kötete viszont felkeltette az érdeklődésemet, hátha sikerül egy kicsit visszacsöppennem ifjúságom kedvelt vámpírkönyveinek világába, és persze azt is reméltem, hogy ez a regény valami újat is fog mutatni. Nos, ebből a szempontból nem kellett csalódnom, ugyanis ebben a történetben találkoztam jó néhány olyan ötlettel, amihez korábban nem volt szerencsém hasonló kötetek esetében. 


A regény főhőse a tizennyolc éves Ava, aki, mióta elveszítette édesanyját, állami gondozásban él kisöccsével együtt. Bár úgy tűnik, ezúttal egy olyan családhoz kerültek, akik tényleg szeretik és talán végleg befogadják őket, Ava már annyit csalódott az évek alatt, hogy nem képes megbízni másokban vagy hinni abban, hogy ezúttal jobbra fordulnak a dolgok. Csak az tartja benne a lelket, hogy védelmezze a testvérét, és persze anyukája emléke, akitől a bűvésztrükkjeit tanulta, amelyek minden helyzetben megnyugtatóan hatnak rá. A fantasy-vonal alapvetően ott lép be a történetbe, hogy megtudjuk, Ava anyját egy vámpír gyilkolta meg - miután a titokzatos faj képviselői felfedték magukat az emberek előtt, rövid idő után újra a sötétségbe olvadtak, így sokan abban sem biztosak, igaz volt-e egyáltalán a létezésük. Ava azonban biztos benne, és feltett szándéka, hogy minél többet megöljön közülük, hátha így valamelyest kitöltheti a tátongó űrt a lelkében.

Egy nap éppen esti sétára indul, amikor belebotlik egy különös előadásba. Egy fiatal bűvészekből álló társulat elképesztő műsort ad elő, Ava pedig úgy érzi, mindennél jobban szeretne közéjük tartozni, hogy tovább vihesse anyukája örökségét. A társulat tagjairól hamarosan kiderül, hogy egy titkos társaság tagjai, akik nem csupán attól képesek lenyűgöző mutatványokra, mert sokáig gyakorolták trükkjeiket, hanem mágikus képességeik miatt is. Ava egy pillanatig sem habozik, hogy csatlakozzon-e hozzájuk, azt azonban nem sejti, milyen kemény megpróbáltatások várnak rá. Tanoncként részt kell vennie egy kiképzésen és egy versenyen, ugyanis csak a kevés kiválasztottnak adatik meg, hogy megismerhesse ennek a zárt világnak a titkait, és képes legyen a vámpírok elpusztítására. Ahogy főhősünk bekerül ebbe a titokzatos világba, nem csupán azzal kell szembesülnie, hogy a dolgok egyáltalán nem olyan fekete-fehérek, mint elsőre gondolta, hanem azzal is, hogy talán mindaz, amit eddig hitt önmagáról, a családjáról és a világ működéséről, hazugság volt csupán. 

Először is, nekem nagyon tetszett, ahogy a regény a bűvészkedés, a trükkök és az illúziók világára építette fel a történetet. Nagyon jól működött a dolog, hiszen a jó illúziót csak egy hajszál választja el a varázslattól, és ez az alaptézis szépen végig is vonul a könyvön. Az is tetszett, hogy a vámpírokról egy kicsit más szemszögből olvashattam, mint eddig, bár a könyv elején kapunk egyfajta választ arra a kérdésre, kik ők és hogyan működnek, ez nagyon sokat változik és bővül, ahogy haladunk előre. A mágusok világa egyszerre kegyetlen és ámulatba ejtő, borzasztóan tetszettek a helyszínek, a ruhák, a különböző trükkök és próbatételek, ifjúsági regény létére egészen sötét helyenként a történet, ami jól is állt neki. Ami szerintem eggyel kevésbé, az a szerelmi háromszög, de elismerem, hogy ez szubjektív dolog: én nem rajongok értük különösebben, itt is úgy éreztem, hogy Ava karakterét hitelteleníti el, ahogy őrlődik két frissen megismert társulati tag között, akik naná, hogy nincsenek túl jóban egymással. No de végül is ezen elég hamar túltettem magam, és nagyrészt kárpótolt, hogy a cselekmény végig pörgős és számos nagyobb fordulatot rejt magában. 

Szerintem ez a történet szépen megidézi azokat az élményeket, amiket első vámpíros könyveink olvasása közben élhettünk meg, de emellett elég újszerű is ahhoz, hogy ne egy legyen a sok hasonló regény között. A fejezetek elég mozgalmasak, így gyorsan lehet haladni a szöveggel, és tulajdonképpen Ava karakterével is tudtam szimpatizálni. Talán csak annyi hiányérzetem volt, hogy a többi szereplő nem sikerült annyira eredetire. Összességében viszont nagyon jól szórakoztam rajta, fenntartotta az érdeklődésem, és kellemesen visszarepített azokba az évekbe, amikor még nagyon újszerűnek számított ez a téma. Ifjúsági kategórián belül szerintem jól sikerült darab, kíváncsi leszek, hogy a jövőben miket olvashatunk még az írónőtől. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy pörgős és látványos ifjúsági fantasyt olvasni sok titokkal és árulással. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a vámpíroké a főszerep. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Ah, ez a tudományunk hibája, hogy mindent meg akar magyarázni; és ha nem magyarázza, akkor azt mondja, nincs mit megmagyarázni.”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.08. Könyv és más
02.10. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések