Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv (értékelés és nyereményjáték)



A 21. Század Kiadónál jelent meg Fred R. Bleakley író, nyugalmazott újságíró dokumentumregénye, ami történelmi pontossággal mutatja be a holokauszt legszörnyűbb napjait. Bleakley regényéből megismerhetjük a két rab hogyan segített abban, hogy a kétszázezer Budapestről deportálásra váró zsidót megmentsenek a halál torkából. Tarts velünk te is a Blogturné Klub 4 bloggerével, és ismerd meg a II. világháború legsötétebb napjait ebből az egyedülálló könyvből.



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 254 oldal
Eredeti cím: The Auschwitz Protocols: Czeslav Mordowicz and the Race to Save Hungary's Jews
Fordította: Fejérvári Boldizsár
ISBN: 9789635684199


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Adolf Eichmann több százezer magyar zsidót küldött gázkamrába – a budapesti zsidóság egy részét az Auschwitzból megszökött szemtanúk vallomása mentette meg.

A nácik terve működésbe lépett: meg akarták semmisíteni a még megmaradt magyarországi zsidóságot. Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin rabok voltak Auschwitzban. Majdnem megfulladtak egy föld alatti bunkerben, de sikerült elmenekülniük, és elmondták a zsidó vezetőknek, mit láttak.
1944. június elején tett vallomásuk alátámasztotta, amiről korábban is hallani lehetett, de szinte senki nem hitte el: hogy Auschwitzban tömeggyilkosság zajlik, embereket gázosítanak el, és hogy a táborba nap mint nap ezrével érkező magyarokra ugyanez a sors vár.
Mordowicz és Rosin vallomása jelentette a szikrát, hogy a hónapokon át tétovázó magyar politikai vezetés végre cselekedni próbáljon – alig néhány órával azelőtt, hogy további több mint kétszázezer zsidót deportáltak volna Budapestről.


Véleményem:

A holokauszt az a téma, amiben következetesen igyekszem rendszeresen olvasni, és lehetőség szerint beszerezni az újonnan megjelent köteteket. Egyrészt nagyon érdekel a történelemnek ezen sötét szeglete, emberi, pszichológiai, politológiai szempontból egyaránt, másrészt úgy gondolom, hogy tartozom annyival az értelmetlenül elpusztított áldozatoknak, hogy folyamatosan bővítem és megosztom a tudásom, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Fred R. Bleakley Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv című kötete egy olyan személyt helyez a középpontba, akiről eddig még nem olvastam, így kíváncsian vártam, hogy megismerhessem Czeslav Mordowicz történetét, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy a koncentrációs táborokban történt borzalmak napvilágra kerüljenek, és ezzel közvetett módon a magyarországi zsidók egy részének életét is megmentette. 


A könyv alapvetően tényfeltáró irodalom, tele hivatkozásokkal és forrásmegjelöléssel, de az újságíróként dolgozó szerző úgy döntött, hogy amennyire ebbe a műfajba belefér, igyekszik olvasmányos formában bemutatni Czeslav Mordowicz sorsát, időrendi sorrendben. Az egyetlen kitérőt az jelenti, hogy az első fejezetben megjelenik előttünk 1944. június 6-a, ahogy éppen magyarországi zsidó embereket terelnek marhavagonokba, ami aztán majd az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba szállítja őket. Mindez azért kapcsolódik történetünkhöz, mert Czeslav és társa, Arnošt Rosin szökése vezetett oda, hogy Horthy Miklós végül július 6-án leállította a magyarországi deportálásokat. A történelem leginkább Alfréd Wetzler és Rudof Vrba nevét említi ezen összefüggések kapcsán, hiszen 1944-es szökésük után az ő jelentésük kezdett egyre nagyobb nyomást helyezni a kormányzóra, ugyanakkor Czeslav és Rosin megerősítése nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy ezek a beszámolók kellő figyelmet kapjanak. 

A továbbiakban Czeslav nézőpontjából követhetjük az eseményeket, immár ténylegesen időrendi sorrendben. Húszéves korában ismerjük meg a fiút, aki a lengyelországi Mława kisvárosában született. Végigkövethetjük, ahogy a háború eléri a fiú otthonát, a gettók szörnyűséges körülményeit, egészen addig, amíg Czeslavot feleségével és annak családjával együtt elszállítják ​Auschwitz-ba. Bár korábban a fiú körülményein sokat segített, hogy szorgalmas és okos volt, ráadásul külseje alapján akár német származású lengyelnek is nézhették, azonban a koncentrációs táborba érve már semmi sem kímélte meg attól a szörnyű sorstól, ami oly sokaknak kijutott. Feleségét és annak családját azonnal elveszíti, és ezután csak a csodának és jellemének volt köszönhető, hogy a végső kétségbeesés helyett egyre inkább az dolgozott benne, hogy valahogy megszökhessen és hírül adhassa a világnak, hogyan működik a nácik tömeggyilkos gépezete. 

Czeslav szerencsés volt abból a szempontból, hogy a koncentrációs táborban olyan társakra lelt, akik segédkeztek neki a szökés előkészítésében. A könyv számomra talán egyik legfeszültebb részei akkor következtek, amikor Rasinnal együtt eltemettetik magukat egy bunkerbe a föld alá, hogy kivárva a keresés időtartamát, innen szökhessenek majd meg. Szinte fizikailag éreztem az éhezés, a levegőtlenség és a gúzsba kötöttség tüneteit, és borzasztóan izgultam, nehogy a két férfi idő előtt lebukjon. A továbbiakban követhetjük, hogyan sikerült végül kijutniuk a táborból, hogy rengeteg viszontagság árán megerősíthessék a korábban megszökött rabok tanúvallomását. 

Fred R. Bleakley nagyon komoly kutatómunkát végzett könyve megírásához, többet között Czeslav Mordowicz-cal is készített interjúkat. Nekem nagyon tetszett, hogy a személyes sorsokon túl sokat megtudhattam a magyarországi politikai helyzet alakulásáról is, illetve a különböző ok-okozati összefüggésekről. A kötet - más holokauszt-könyvekhez hasonlóan - nem szépíti a gettók vagy a táborok embertelen körülményeit, ezek a fejezetek azért erősen megviselik az olvasót lelkileg, ugyanakkor szükségesek ahhoz, hogy átérezzük a történtek súlyát. Én nagyon hálás vagyok azért, hogy megismerhettem ennek a bátor férfinak a történetét, mert abszolút bővítette a témával kapcsolatos tudásomat. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne a holokausztról olvasni, illetve szívesen megismerné egy különleges, bátor férfi történetét. 

Nyereményjáték:

Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin vallomásai rengeteg ember életét megmentették, de nem ők voltak az egyetlenek a holokauszt alatt, akik különböző országokban, és/vagy Magyarországon segítették a zsidókat, hogy elkerüljék a haláltáborokat. Minden blogon olvashattok egy kis leírást, és találhattok egy képet is segítség gyanánt. Nektek nincs más dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a keresett személy nevét, aki szintén sok zsidót mentett meg a biztos haláltól. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A 1910-ben született olasz üzletember, kereskedő spanyol konzulnak adta ki magát, ezzel zsidók ezreit mentett meg 1944-ben Magyarországon. A férfit Angel Sanz-Briz spanyol diplomata arra kérte, hogy szerezzen olyan házakat Budapesten, amikben a szefárd zsidókat tudnak elrejteni spanyol dokumentumokkal. Ő bátran teljesítette ezt, és saját akaratából és erejéből 45 nap alatt háromezer spanyol dokumentumot állított ki a spanyol nagykövetségen. Mind a spanyol, mind az olasz és a magyar kormány kitüntette, és megkapta a Világ Igaza díját is.



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.27 Könyv és más
02.29. Szembetűnő 

Megjegyzések