Vér, ​tinta, nővér, írnok (értékelés és nyereményjáték)

 


Ismerjétek meg a Kalotay testvéreket, akinek a családja generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Apjuk halála után a nővéreknek össze kell fogniuk, de vajon mi vár Joannára és Estherre?
Kövess minket ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledd, a Libri kiadónak hála a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Vér, tinta, nővér, írnok című regényt!




Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Oldalszám: 408 oldal
Eredeti cím: Ink Blood Sister Scribe
Fordította: Borbély Judit Bernadett
ISBN: 9789634339878


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Varázslatos ​regény hűségről, árulásról és a mágia feletti hatalom megszerzéséről.

A Kalotay család generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Olyan köteteket, amelyek képessé teszik az embert arra, hogy falakon hatoljon át, tükrökön keresztül üzenjen, vagy virágba borítsa a szobát – varázskönyveket, amelyeket a két nővér, Joanna és Esther gyerekkorától fogva csodálattal tisztel, és amelyeknek a megvédésére a családi hagyomány kötelezi őket.
Egyesek ugyanis szemet vetettek a különleges régiségekre, és semmitől sem riadnak vissza, hogy megszerezzék őket. Így aztán Esthernek tizennyolc éves korában el kell hagynia a családját, és minden évben más országba kell költöznie. Csak így kerülheti el azt a végzetet, ami az anyjának jutott, akit vérfagyasztó kegyetlenséggel meggyilkoltak. Joanna pedig bezárkózik a szülői házba, ahol a mágikus könyvek tanulmányozásának szenteli életét.
Amikor azonban az apjuk egy varázskönyv lapozgatása közben hirtelen meghal, Joanna rájön, hogy össze kell fognia évek óta nem látott nővérével, hogy megmentsék a családi örökséget – és az életüket. Azt azonban nem sejtik, hogy a könyvtár mélyén halálos titok várja őket…


Véleményem:

Sokat dilemmáztam azon, hogy el szeretném-e olvasni Emma Törzs debütáló regényét, a Vér, ​tinta, nővér, írnok című kötetet. Egyrészt nagyon imponált az elképesztően szép borító és élfestés, másrészt viszont vacilláltam, hogy kell-e nekem egy sűrű időszakban egy újabb mágiával átitatott fantasy, ami ugyan lehet nagyszerű, de lehet egy újabb történet is a sok közül. Végül bizalmat szavaztam a regénynek, és őszintén hálás vagyok utólag a döntésemért. Lehet, hogy ez a könyv nem a legjobb, amit valaha ebben a műfajban írtak, de engem valami hihetetlen módon megszólított, beszippantott, és nem is engedett el az utolsó oldalig. 


A történetünk alapvetően három szálon fut. Először egy testvérpár tagjaival ismerkedünk meg külön-külön, akik már gyerekkoruktól kezdve egy különös, mágikus világban nőttek fel. A regény mágiarendszerének központi elemei a könyvek: a vérrel és varázslattal megírt köteteknek köszönhetően olvasójuk természetfeletti dolgokra lehet képes, illetve manipulálhatja az őt körülvevő valóságot. A varázskönyvek meglehetősen ritkák és borzasztóan értékesek, főhőseink, Joanna és Esther családja annak idején arra tették fel az életüket, hogy ezeket a köteteket katalogizálják és védelmezzék. Joanna apjukhoz hasonlóan képes arra, hogy meghallja a mágikus könyvek hangját, és számára sokkal könnyebb is belesimulni a családi hagyományba, soha nem gondolkodott azon, hogy más élete is lehetne, mint bezárva lenni saját otthona és a mágia falai közé. Apjuk rejtélyes halála után egyedül marad a szülői házban, és igyekszik beletörődni magányos sorsába, amit eleinte elfogad teljesen megmásíthatatlannak és megkérdőjelezhetetlennek. Nővére, Esther nem örökölte az adottságot, és mivel rá máshogy hatnak a védelmező varázslatok is, tizennyolc éves korában elhagyta a családját, és azóta is állandó mozgásban van. Pontosabban volt, a történet kezdetén ugyanis éppen úgy dönt, hogy életében először megállapodik egy távoli kutatóállomáson, csakhogy a sors, vagy pontosabban olyan ismeretlenek, akik a hatalomra éheznek, ezt nem nézik tétlenül...

A két nővéré mellett az írónő bemutat nekünk egy harmadik szálat, illetve főszereplőt is, az ifjú Nicholas személyében. Az ő sorsa is hasonló abból a szempontból, hogy beleszületett egy varázskönyvekkel foglalkozó családba, azonban az ő képessége egészen különleges, ami miatt a személye felbecsülhetetlen - és éppen emiatt veszélyben is van, hiszen sokan akarják megszerezni azt a hatalmat, amivel felruházhatja őket. Az események akkor kezdenek igazán beindulni, amikor a három fiatal élete egymással párhuzamosan egyre veszélyesebb fordulatokat vesz, szép lassan pedig kibontakozik előttünk, hogy a különböző családok, szereplők sorsai hogyan kapcsolódnak össze egymással, milyen titkok és szörnyűségek bujkálnak a múltban és a megsárgult kötetek lapjain. Ahogy az a jó történetek esetében lenni szokott, a teljes kép csak a végére bontakozik ki előttünk, addig pedig szép lassan épül fel a regény, szerintem nagyon jó arányban adagolva a feszültséget és a drámát. 


Ahogy az értékeléseket olvasgattam, sok helyen jött szembe kritikaként, hogy a könyv első harmada kicsit vontatott, és csak lassan bontakozik ki, hogy végső soron miről is lesz szó. Érteni értem ezt az észrevételt, ugyanakkor engem érdekes módon egyáltalán nem zavart. A regény környezete, tele az ódon, régi könyvekkel és titkos varázslatokkal szerintem egyébként is igényli a lassabb, leíró részekben gazdag felvezetést, ráadásul a szöveg szerintem nagyon igényes, helyenként szépirodalmi minőségű. Én nem bántam, hogy alaposabban megismerhettem a fő karaktereket, mielőtt az akciódúsabb részek beindulnának. Az is csak lassabban bontakozik ki előttünk, hogy milyen is a mágia rendszere ebben a történetben. Korábban már többször írtam, hogy én nagyon szeretem az olyan regényeket, amikben a varázslat nem valami csilli-villi jópofaságként jelenik meg, hanem sötét, áldozatokat követelő erőként, ami legalább annyit elvesz, mint amennyit ad a gyakorlójának. Ebből a szempontból is teljesen belevágott ez a kötet a profilomba. 

A szereplőkkel nem volt problémám, bár Joanna és Esther helyett sokkal inkább Nicholas lett a kedvencem (ó, és természetesen Sir Kiwi, de Nicholas testőre, Collins is nagyon izgalmas karakter volt). A könyv fontos kérdéseket vet fel, különösen az örökölt sorsokkal, és az ezekkel együtt járó béklyókkal kapcsolatban. Az atmoszférája, stílusa közel állt hozzám, így tényleg nem tudok a maximálisnál kevesebb csillagot adni rá. Nagyon remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem olvasni a magyar származású amerikai írónőtől, engem meggyőzött arról, hogy tud újat mutatni ebben az igen kiaknázott műfajban.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassabban hömpölygő, mágiával átitatott, kicsit sötétebb tónusú történeteket. 

Nyereményjáték:

Játékunk ezúttal egy IGAZ VAGY HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy állítást, és a ti feladatotok, hogy eldöntsétek igaz vagy hamis! Jó nyomozást!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A Vér, tinta, nővér, írnok regény főszereplői: Joanna és Esther. IGAZ VAGY HAMIS?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
5 - Könyv és más 
7 - Readinspo
9 - Dreamworld
11 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések