Pierre, a labirintusnyomozó blogturné



A Pierre, a labirintusnyomozó kötetek nem csupán egyszerű, gyönyörűen illusztrált böngészők, hanem minden könyvvel egy igazi nyomozás részeivé válhatunk és hol Mr. X, hol a Vasálarcos páros nyomába kell erednünk, hogy megmentsük a világot. Tartsatok velünk, legyetek ti is részesei az izgalmas kalandoknak és nyerjétek meg a Naphegy Kiadó által felajánlott, szabadon választható Pierre kötetet.

Az az igazság, hogy életkor ide vagy oda, én felnőttként is szerelmese vagyok a böngészőknek és a különféle foglalkoztató kiadványoknak. Gyerekkoromban viszonylag szűk volt az elérhető kötetek piaca, így most felnőttként kedvemre kiélhetem magam a szebbnél szebb könyvekkel. A Pierre, a labirintusnyomozó sorozat részeivel már régóta szemeztem, és nagyon boldog vagyok, hogy most egy blogturné keretében elolvashattam őket és megmutathatom Nektek is ezeket a fantasztikus, izgalmas és csodásan illusztrált darabokat. Ha valaki különleges családi kikapcsolódásra vágyik, ne keresgéljen tovább, mert ez a sorozat biztos, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt el fog varázsolni. 




Kiadó: Naphegy Kiadó, 2024
Oldalszám: 36 oldal
Fordította: Varró Zsuzsa
Illusztrálta: Hiro Kamigaki
ISBN: 9789634760726


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Mr X-nek, a fantomtolvajnak ördögi terve van!
Azt forgatja a fejében, hogy ellopja Labirintusváros legdrágább kincsét, ami a Labirintustorony tetején világít. Pierre és barátnője, Carmen kapják a feladatot, hogy a legügyesebb labirintusnyomozók segítségével megoldják a feladványokat, megvédjék a Labirintus-kockát és megállítsák Mr X-et.


Véleményem:

A Naphegy Kiadó gondozásában Chihiro Maruyama A ​Labirintustorony rejtélye című kötet lett a sorozat első darabja, így mi is ezzel kezdtük az ismerkedést. Már első pillantásra látszik, hogy a könyv hatalmas és tartalmas, a borító nagyon látványos, így izgatottan vártam, mit tartogatnak a különféle oldalak. Más böngészőktől eltérően itt egyből szembetűnik, hogy a szerző igyekezett valamiféle keretet adni a keresgélős játéknak, és egy történetet kanyarítani köré. A bevezetőből hamarosan meg is tudtuk, pontosan miről van szó. 


A könyv, ahogy a címe is sugallja, egy különleges épületbe, a Labirintustoronyba kalauzol el bennünket. Labirintusvárosban egymást érik a szebbnél szebb építmények, ráadásul az idelátogatók száma is megnőtt, hiszen az emberek arra készülnek, hogy itt ünnepeljék a karácsonyt. A kötet elején megismerjük híres nyomozóinkat is, akik egy óceánjáróval éppen erre tartanak. Pierre-nek, a labirintusnyomozónak baljós előérzete támad a látogatással kapcsolatban, és ez a megérzés hamarosan be is igazolódik: a rejtélyes Mr. X levelet küld a Labirintustorony igazgatójának, Lord Pralinénak, melyben kilátásba helyezi, hogy elrabolja a torony féltve őrzött kincsét, a Labirintus-kockát, tönkretéve a karácsonyt. Innen indul a kaland, ahol Pierre és barátai 15 feladványon és oldalpáron keresztül kergetik a fantomtolvajt, igyekezve kikeveredni a kuszánál kuszább labirintusokból és megoldva a különféle rejtélyeket és feladatokat. 


A könyv legelején kapunk egy rövid bevezetőt, ami nem csak arra szolgál, hogy a főszereplőket megismertesse velünk, hanem a könyv felépítésében is eligazít bennünket. A már megszokott böngészőkkel ellentétben ez a sorozat kicsit más, itt ugyanis nem csupán az a feladat, hogy elrejtett alakokat keressünk meg, hanem az, hogy megtaláljuk a helyes útvonalat a különböző labirintusokban. A képeken mindig találunk egy start és egy cél mezőt, a kettő között pedig ügyesen kell lavíroznunk, hogy Mr. X nyomában maradhassunk. Ráadásul, ha szigorúan betartjuk a szabályokat, akkor csak úgy haladhatunk tovább, ha mindig megoldjuk a fantomtolvaj őrült feladatait, megkeressük elrejtett tárgyait. A szerző még így is meg tudja mindezt fejelni, ugyanis a helyes útvonal mellett minden oldalpáron további extrák várnak: általában meghatározott tárgyakat is meg kell találnunk (kupákat, kincsesládákat vagy csillagokat), de pluszban más szereplőktől is kaphatunk feladatokat, hogy szerezzünk be számukra valamit vagy keressünk meg egy alakot. 

Talán már a fentiekből is látszik, hogy ez nem egy szokványos böngésző, hiszen rengeteg benne a feladat és a tartalom, ami igazán feladja a leckét kisebbek és nagyobbak számára. Én általában ügyes szoktam lenni a megtalálós dolgokban, de így, hogy meghatározott útvonalon kell haladni, éreztem, hogy az agyam egész más tekervényei dolgoznak, mint máskor, és igazán élveztem a kalandot. Mr. X nem tréfált, és tényleg igyekezett minden szempontból megnehezíteni a labirintusnyomozók dolgát, de úgy gondolom, édesebb is a siker akkor, ha keményen meg kell izzadni érte. :)


Nagyon tetszett a bevezető kötet és kaland, a képek pedig, amiket Hiro Kamigaki készített, egyszerűen bámulatosak. Eleve egy külön tudománynak tartom böngészők megrajzolását, de az a részletgazdagság és összetettség, ami ezekben a kötetekben van, átlagon felüli. A kedvenc helyszíneim az édességbolt, a vidámpark és a könyvtár voltak (milyen meglepő:)), de gyakorlatilag minden oldal nagyon tetszett. A könyv végén a rövid lezárás után a haladók további feladatokat és villámkvízt találnak, illetve egy segédletet, amiben megnézhetjük a megoldásokat, ha nagyon elakadnánk valahol. Ezek után izgatottan vágtam bele a sorozat második kötetébe.




Kiadó: Naphegy Kiadó, 2023
Oldalszám: 36 oldal
Fordította: Varró Zsuzsa
Illusztrálta: Hiro Kamigaki
ISBN: 9789634760092


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Mr. X ellopta az Útvesztőkövet, melynek varázserejével egész Operavárost óriási labirintussá lehet változtatni. Segítsetek Pierre-nek és a barátnőjének, Carmennek megtalálni a kiutat az útvesztőkből, és megállítani Mr. X-et, amíg nem késő!
Keressétek meg az utat a fantasztikus labirintusokban, találjátok meg az elrejtett nyomokat, és oldjátok meg a feladványokat, hogy megmentsétek a várost!


Véleményem:

A sorozat második kötetének címe Az ​ellopott útvesztőkő nyomában. Hiába hittük, hogy az első kalandunk végén végleg sikerült megszabadulnunk Mr. X-től, sajnos a gazfickó újra felbukkan, ezúttal Operavárosban, hogy az Útvesztőkő ellopásával hatalomra tegyen szert, és mindent labirintussá változtathasson maga körül. Szerencsére Pierre és barátnője, Carmen ismét elvállalja, hogy a fantomtolvaj nyomába eredjen, mi pedig újabb ötletes és látványos labirintusokon keresztül követhetjük a nyomozást. 

A kötet felépítése gyakorlatilag ugyanaz, mint az előzőé, itt is 15 feladványon keresztül nyomozhatunk, illetve a labirintusok megfejtésén túl most is meg kell keresnünk a különféle tárgyakat, eltűnt személyeket. Ami nekem most jobban feltűnt, mint az első részben, az az, hogy mennyire ötletesek ezek az extra feladványok. Apróságnak tűnik, de nekem nagyon tetszett, hogy az illusztráció mennyire igényes, legyen szó kézzel írt levelekről vagy újságcikkekről, ezek nagyon sokat dobnak a könyv hangulatán. 


Ha lehet, most még elképesztőbb helyszíneket járunk be, a személyes kedvencem a léghajófesztivál és a titokzatos erdei falu volt. Nagyon ötletesnek találom, hogy maguk a labirintusok mennyire különbözőek, akár abból kifolyólag, hogy a térben hol helyezkednek el (pl. a padlón, épületek között vagy akár a levegőben), akár anyagukat tekintve. A feladatok meg tényleg olyan sokszínűek, hogy hosszú-hosszú hetekre elegendő elfoglaltságot nyújtanak, ha csak naponta egy-egy oldalt oldunk meg, a képeken iszonyú sok apró részlet bújik meg. Nagyon szeretem a kötet humorát, a különféle helyszíneken néha egészen abszurd jeleneteket láthatunk, ami gondoskodik arról, hogy a gyerekek mellett a felnőtteket is megmosolyogtassa a könyv. 


Ez a kalandot is kifejezetten élveztem, nagyon vidám élmény volt Mr. X üldözése mellett elveszett kalapokat, szökött kecskéket, vagy éppen Drakula barátnőjét keresgélni. Ha ügyesek vagyunk, a könyv végén itt is megtaláljuk a szokásos extra feladványokat és a labirintusok megoldását. És ha úgy érezzük, hogy még mindig nem volt elég a nyomozásból, bele is vághatunk a harmadik kötetbe!



Kiadó: Naphegy Kiadó, 2024
Oldalszám: 36 oldal
Fordította: Varró Zsuzsa
Illusztrálta: Hiro Kamigaki
ISBN: 9789634760733


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Pierre és Carmen Lagúnavárosba érkeznek, hogy részt vegyenek a karneválon, és megtekintsék a világhírű Labirintustojást. Hamarosan rájönnek azonban, hogy nincs minden rendben a városban: egy titkos szervezet összeesküvést sző, hogy ellopja a legendás tojást, és azáltal mindent útvesztők átláthatatlan szövevényévé változtasson.

Véleményem:

Nem gondoltam volna, hogy lehet még fokozni az előző két kötetet, de miután elolvastam/végignézegettem Az ​égi várkastély titkát, úgy éreztem, ez igenis megtörtént. Ha már kezdenénk attól félni, hogy kezd kicsit ellaposodni a történet, hamar megnyugodhatunk, ugyanis ebben a részben Mr. X helyett új gonosztevők nehezítik meg Pierre és Carmen dolgát. Ebben a történetben a csodaszép Lagúnavárosba utazunk hőseinkkel, ahol egy apró szigeten található az Óriásfa, melynek tetején áll az Égi várkastély. Itt őrzik a különleges Labirintustojást, melyet csak ötvenévente tekinthet meg a nézőközönség. Az alkalom fényét emelendő karnevált rendeznek a városban, melyre Pierre és Carmen is ellátogatnak - sajnos azonban nem csak ők, hanem a Vasálarcos párosnak nevezett titokzatos alakok is, akik úgy tűnik, szeretnék ellopni az értékes tojást. 


Nagyon erősen átélhetjük a karneváli hangulatot és az ehhez társuló forgatagot, a képek eddig is nagyon sűrűk és részletesek voltak, most azonban tényleg úgy éreztem, hogy egy hamisítatlan városi mulatság részese vagyok. Ellátogathattam egy álarcosbálra, részt vehettem egy autóversenyen, majd hőlégballonnal keltem át a Gyökérszigetre, hogy Pierre-el együtt küzdjek meg a Labirintus Elszabadítási front embereivel. És hogy milyen véget ér a történet? Kiderül, ha ti is a labirintusnyomozókkal tartotok!

Igyekeztem külön-külön is megmutatni ezt a három csodás kötetet, de amit összességében gondolok erről a sorozatról, az mindhárom darabjával kapcsolatban megállja  a helyét. Egyrészt tényleg nagyszerűnek tartom, hogy egy böngésző kap egyfajta kerettörténetet, ahogy azt is, ahogy a labirintusokkal megbolondították a szerzők a műfajt. Arról már máskor is írtam, hogy egy böngésző mennyi hasznos és fejlesztő tulajdonsággal rendelkezik, de itt még egy-két plusz szempontot is behoznék. A legtöbb hasonló kötet esetében előre meghatározott képeket kell megtalálnunk, itt viszont sokszor előfordul olyan is, hogy leírás alapján kell megtalálnunk egy szereplőt vagy tárgyat. Ez a megoldás teljesen más területeket fejleszt, és óvodás, kisiskolás gyerkőcök számára kimondottan hasznos. 


Nagyon szeretem a sorozatban, hogy nem csak a gyerekeknek nyújt minőségi szórakozást, hanem a felnőtteknek is. Nekünk is komoly kihívás megtalálni a helyes utat vagy az elrejtett tárgyakat, így, ha a gyerekekkel együtt lapozgatjuk a könyveket, garantált a közös, családi élmény. A feladatokat könnyedén tudjuk differenciálni aszerint, mekkora gyerekkel olvassuk, kisebbek számára az is elég lehet, ha meg kell találni bizonyos dolgokat a képeken, a nagyobbakkal pedig szigorúan betartathatunk minden szabályt, hogy nagyobb legyen a kihívás. Ráadásul azt gondolom, hogy nem is csupán egyszer olvasós a sorozat, miután végzünk vele, én simán biztos vagyok benne, hogy egy év múlva már semmire sem fogok emlékezni abból, mit hol találtam meg, így kezdődhet újra a kaland. :) Nagyon örülök, hogy ez a szuper sorozat hozzánk is eljutott, és őszintén jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki vagy a böngészőknek, vagy a nyomozós gyerekkönyveknek a rajongója. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a csodásan kivitelezett, igényes böngészőket és foglalkoztatókat. Gyerekeknek akár már óvodás kortól élvezetes lehet. 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy filmcímet találtok, melyek híres, felkapott filmek neveit rejtik. Sajnos a filmcímek betűi összekeveredtek, és a ti feladatotok kibogozni őket… és bár tudjuk, hogy ügyesek vagytok, annyit segítünk, hogy mindegyik filmben található labirintus!
A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a talált filmcímet!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Npá Baraliiusnt
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02/16- Könyv és más
02/18- Utószó
02/20- Hagyjatok! Olvasok!
02/22- Szembetűnő
02/24- Csak olvass!
02/26- Veronika’s Reader Feeder


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések