A világ legszebb mondái (értékelés és nyereményjáték)


Egy kis varázslat, egy kis történelem, egy kis mitológia. Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondái című könyve egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket. A gyönyörűen illusztrált kötetet most 5 bloggerünk véleményezi, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt.Kiadó: Naphegy Kiadó, 2018

Oldalszám: 208 oldal
Eredeti cím: Die schönsten Sagen aus aller Welt
Fordító: Nádori Lídia
Illusztrálta: Bölecz Lilla
ISBN: 9789634760207


A könyvet ITT tudod megrendelni!Fülszöveg:

Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?
Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.
A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.

Véleményem:

Nem emlékszem tisztán, hol kezdődött a regékkel, mondákkal kapcsolatos érdeklődésem, de inkább folyamat volt ez, mint egyetlen választóvonal. Gyerekkoromban nagyon szerettem például Mátyás király meséit, aztán figyelmemet a görög istenek vonták magukra. Felnőttként az északi mitológia kezdett különösebben foglalkoztatni, bár ebben erősen szerepet játszott a Vikingek című sorozat, aminek nagy rajongója lettem. Most, ahogyan kezembe vettem Katharina Neuschaefer kötetét, csak azt sajnálom, hogy nem 20 évvel korábban készült el, szerintem sokat segített volna abban, hogy kiskoromban egy emészthető, mégis átfogó képet kaphassak a különböző kultúrkörök legfontosabb mondáiról. Azért persze így sem panaszkodom, ez a könyv megbecsült példánya lesz a témában eddig bespájzolt gyűjteményemnek. 


A kötet elején rögtön találunk egy tartalomjegyzéket, melyből megtudjuk, milyen struktúra mentén, milyen csoportosításban szerepelnek majd a különböző történetek. A főbb fejezeteket az északi, kelta, görög, germán mondák, illetve egyéb európai regék alkotják. Kisebb fejezetekben olvashatunk még a római és egyiptomi istenekről, illetve a kis-ázsiai területek legfontosabb mondájáról, a Gilgamesről is. Már az oldalszámokat figyelve feltűnik, hogy nem egészen arányos ezen fejezetek elosztása, vannak témák, melyeknek sokkal nagyobb figyelmet szentelt a szerző, kiemelten a kelta istenek világának és az Artúr-mondakörnek. Én ezt nem bántam különösebben, ugyanis pont ez volt az egyik olyan terület, amiről viszonylag keveset tudtam (azt is csak filmekből és egyéb fantasy-feldolgozásokból), úgyhogy jó volt egy kicsit jobban képbe kerülni Lancelot, Merlin, Parzival és persze maga Artúr király alakjával.


Az első fejezet a szívemnek egyébként is kedves északi mondáké volt, ahol olvashatunk a világ keletkezéséről, az Asgardon uralkodó istenekről, Odinról, Thorról és Lokiról, illetve az eljövendő világvégéről, a Ragnarökről. A történetek nagy része már ismerős volt a számomra, mégis jó volt újra belefeledkezni ebbe a különös hangulatú világba. Ugyanilyen jó volt a görög mondáknak szentelt résznél régi ismerősként üdvözölni az olümposzi isteneket, az oroszlánt és hidrát legyőző Héraklészt, vagy éppen a Trójai háború hőseit. A leginkább mégis az európai regéket röviden összefoglaló fejezet tetszett, itt döntően olyan történetek szerepelnek, melyekről mindenki hallott már, mégis kevés könyvben szerepel róluk ehhez hasonló rövid, mégis tartalmas összefoglaló (pl. Robin Hood, A bolygó hollandi, A Gólem, Rőtszakáll). Hamar sikerült átrágnom magam az oldalakon, a legtöbb esetben teljesen át tudtam adni magam a különböző hitvilágok varázsának, és ahhoz is kedvet kaptam, hogy egy-két témakörön belül további kutatásokat folytassak.Nagyon mókás volt egyébként belegondolni, hogy a "legszebb" jelzővel illetjük ezeket a történeteket, ugyanakkor a legtöbb esetben nem éppen szép dolgokról olvashatunk: van itt gyilkosság, csonkolás, nemi erőszak, háború (ezek miatt kisebb gyerekeknek nem ajánlanám esti mese gyanánt), mégis ahogy az ember ezeket olvassa, érzi, hogy valamilyen egyetemes érték és tanulság sugárzik belőlük, még ha nem is mindig a rossz az, aki elnyeri méltó büntetését. 

Apróbb negatívumként megemlíteném, hogy bár gyorsan haladtam vele, a nyelvezetet nem minden esetben éreztem elég "mesélősnek", a leíró részek helyett jobban esett volna több párbeszéd például. Ugyanakkor ki kell emelnem, hogy Bölecz Lilla illusztrációi csodásan kiegészítik és feldobják a könyvet, nagyon tetszett, hogy egy jellegzetes, kékes színvilággal dolgozott, a képei pedig igazán kifejezők lettek. Maga a könyv igényes kialakítású, masszív és kellemesen olvasható darab, nagyon jó érzés kézbe venni és forgatni a lapokat. Jó lenne, ha ennek a kötetnek lenne majd a későbbiekben folytatása/kiegészítése, hiszen a benne szereplő mondakörökön, mitológiákon kívül még számos területről lehetne meríteni. Én biztos, hogy arra is vevő lennék.:)


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Nagyobbacska, a téma iránt érdeklődő gyerekeknek, és olyan felnőtteknek, akik első lépésként egy könnyedebb, viszonylag átfogó könyvvel szeretnék indítani a mondákkal való ismerkedésüket.


Nyereményjáték:

A világ legszebb mondáiban nem szerepelnek magyar mondák, de a ti feladatotok most az lesz, hogy a képek alapján kitaláljátok, mely híres mondákra gondoltunk. Írjátok be a Rafflecopterbe, hogy mely mondákról van szó.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12. 03. Függővég
12. 05. Olvasónapló
12. 09. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések