Eastern (értékelés és nyereményjáték)



A Twister Media kiadónál jelent meg Martin Kay Eastern című regénye. Yuko és Vajk különleges világban játszódó történetét egy hat állomásos, interjúval bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is, mert egy helyes megfejtő megnyerheti a Twister Media által felajánlott nyereménykönyvet!



Kiadó: Twister Media, 2018

Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9786155631672
Illusztrátor: Megyeri Manó


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében. Vajk, az életunt kalandor egyetlen célja, hogy felderítse szerelme halálának körülményeit. Az elkövető nyomai a rettegett zsoldossereghez vezetnek.
Yuko és Vajk kényszerű szövetséget kötnek, hogy kézre kerítsék Corbent, a rájuk leselkedő veszélyek mellett azonban saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Hiába a kettejük között kibontakozó érzelmi kötelék, ha a zsoldosvezéren való elégtételt más módon képzelik el. Vajon sikerül felülkerekedniük önös érdekeiken egymás javára?
Martin Kay mesterien kombinálja a YA klasszikus elemeit a manga akciódús cselekményvezetésével egy fantasztikusan felépített posztapokaliptikus westernvilágban.Könnyed és humoros, letehetetlen olvasmány.

Véleményem:

Majdnem-világvégét követő posztapokaliptikus western világ? Nagyszájú, pimasz főhősnő? Mangákat idéző illusztráció? És ráadásul mindez egyetlen regényben? Nos, ezeknek a hívószavaknak természetesen én sem tudtam ellenállni, és kíváncsian kezdtem el olvasni Martin Kay Eastern-jét. Sokszor el szoktam mondani, hogy az utóbbi időkben kiemelten ügyelek rá, hogy minél több könyvet olvassak magyar szerzőktől, és megosszam róluk az élményeimet, hiszen igazán büszkék lehetünk arra, hogy hazánk írói is tudnak a nemzetközi bestsellerekhez hasonló minőségű kötetekkel előrukkolni. Szerencsére ezúttal sem kell rosszat mondanom, ugyanis ez a regény igazán eredetire és különlegesre sikeredett.


A történetünk kezdetén az Uráli Köztársaságban járunk, ahol egy kegyetlen diktátor mozgatja a szálakat- legalábbis látszólag, hiszen a későbbiekben még számtalan kisebb-nagyobb csoportosulás és hatalom is szerepet játszik a történtek alakulásában. A helyszín képi világa- a földrajzi távolság ellenére- tökéletesen idézi a jó kis western-filmek atmoszféráját, szinte látjuk magunk előtt, ahogy az ördögszekerek keresztültáncolnak a kopár látótéren. Rögtön az első lapokon megismerkedünk felvágott nyelvű és vakmerő főhősnőnkkel, Yukoval, aki éppen a helyi rendfenntartó erőkkel kerül összetűzésbe, amikor egy halálraítéltet szabadít meg a kötéltől. Egyik kezében pisztoly, a másikban katana, miközben vörös hajzuhataga lobog utána a szélben- lássuk be, még Tarantino is megnyalná mind a tíz ujját egy ilyen karakter láttán. Eleinte csak annyit tudunk a lányról, hogy sokan szeretnék kézre keríteni a fejére kitűzött vérdíj végett, azonban ezeknek a fickóknak egyáltalán nincs könnyű dolguk a belevaló harcossal. A motivációi csak lassan bontakoznak ki előttünk, de annyi már az elején kiderül, hogy keres valakit, és nagyon, nagyon dühös.

Ebben a regényben nem csak egy, hanem rögtön két főszereplőt kapunk, így rövidesen megismerkedünk Vajkkal is, a titokzatos férfival, akit a vidéken csak a Puszta ökleként emlegetnek, és aki történetesen pont ugyanazt a zsoldosvezért akarja kézre keríteni, mint Yuko. Amikor útjaik keresztezik egymást, elkezdődik egy rendkívül szórakoztató és izgalmas kapcsolat kettejük között, amely a kezdeti "ki nyírja ki előbb a másikat"-féle játéktól szép lassan eljut az igazi bajtársiasságig (és talán egy kicsit tovább is). Vajk korábban Yuko nővérének szerelme volt, ami önmagában is furcsa színezetet ad a történetnek, emellett számos sebet is feltép a lány szívében a saját múltjával és családja titkaival kapcsolatban. De mielőtt azt hinnénk, hogy van időnk a mélyebb lelkizésre, máris úgy beindul a cselekmény, hogy ha nem kapunk észbe, elszáguld mellettünk. Vajkot és Yukot folyamatosan üldözik, fegyveres összetűzésekbe keverednek, robbantgatnak és menekülnek, tényleg úgy érezzük magunkat, mintha egy akciófilm kellős közepébe csöppentünk volna. Talán az volt a baj, hogy nem kötöttem fel rendesen a gatyámat, de egy picit megijedtem ezen a ponton, hogy a történet gyors folyásában nem sikerül teljesen megértenem, mi is zajlik itt tulajdonképpen. Adva van egy diktátor, vannak végrehajtók, zsoldosok, térítők, ellenállók, Tanács...bevallom, beletelt egy kis időbe, mire ezeket a szereplőket és csoportokat helyre tudtam tenni, és pontosan értettem, éppen ki és miért támad párosunkra. Ráadásul úgy tűnik, mintha itt mindenki csak rosszfiú lenne:  legfőképp a kegyetlen zsoldos, Corben, akinek valószínűleg köze van Yuko családjának lemészárlásához, és a rettegett diktátor, Bagoáz (akik egyébként grátiszként még egymást is ki akarják iktatni). Szimpatizálni tényleg csak Yukoval és Vajkkal lehet, velük viszont nagyon is, frappáns szócsatáik és nem túl jól leplezett vonzalmuk egymás iránt sokszor megmosolyogtatott olvasás közben.

Kicsit hiányoltam, hogy többet megtudjak az előzményekről: kik voltak a titokzatos Titánok, akik annak idején majdnem az emberiség vesztét okozták, milyen rejtélyes vírus szedi áldozatait az emberek között, milyen pontosan a társadalmi berendezkedés, hogyan nyilvánul meg a diktatúra a hétköznapi emberek életében...ez csak néhány a felmerült kérdőjelek közül, de abból a szempontból nem aggódom, hogy egy sorozat nyitókötetéről beszélünk, így reményeim szerint a későbbiekben válaszokat kapok ezekre a kérdésekre. Szerencsére ebben a kötetben is sok minden a helyére került a kezdeti bizonytalanságok közül, ráadásul a finisben kapunk egy olyan ütős függővéget, amitől azonnal elkezdjük a falat kaparni.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a könyv nyelvezete, stílusa, szókincse kiemelkedően igényes: választékos és olvasmányos a szöveg, egyetlen hiba nélkül (pedig én aztán még a kákán is meg szoktam találni az egy szem csomót), ennek (és az akciódús cselekménynek) köszönhetően pörgős és gyorsan lehet vele haladni. Megyeri Manó illusztrációi fantasztikusak, nagyon jól kiegészítik és élővé teszik a regényt. A két főhős rendkívül eredeti és szerethető, nagyon tetszett, hogy ahogy haladtam előre, egyre többet megtudhattam Yuko személyiségéről, illetve arról, milyen múltbéli sebek vezettek ahhoz, amilyenné vált. A durcás és makacs külső igazán érzékeny és gyermeki belsőt takar, akivel könnyű azonosulni. Nagyon drukkolok, hogy Vajkkal együtt választ kapjanak a kérdéseikre, legyőzzék az összes rosszfiút, hogy aztán nyugodt szívvel léphessenek tovább. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik, ha egy könyvben keverednek a különböző stílusok, kultúrák és műfajok, akik nem rettennek meg egy brutálisan pörgős cselekménytől, és akik tudni akarják, hogy a manóba lehet becsempészni egy regénybe egy kakasos nyalókát.:)


Nyereményjáték:

A történet egy kitalált westernvilágban játszódik, így a mi játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy képet egy olyan filmből, ami a western világában játszódik. A feladat, hogy ezeknek a filmeknek a címét kitaláljátok és a Rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:


December 17 - Ambivalentina
December 19 - Kelly & Lupi olvas
December 21 - Könyv és más
December 23 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

  1. Köszönöm a lehetőséget!

    Az Eastern folytatása 2020 őszén érkezik! Ha szeretnétek többet megtudni a regényről, kíváncsiak vagytok a műhelytitkokra, akkor kövessetek az alkotói oldalamon: https://www.facebook.com/martinkaywrites/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése