Meghitt pillanatok (értékelés és nyereményjáték)


Húsz novella, húsz pillanat az ünnep és emelkedett hangulat jegyében, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőitől és íróiskolai hallgatóitól. Fedezd fel a Meghitt pillanatok antológia sokszínű történeteit a Blogturné Klub hat bloggerének tolmácsolásában, és légy te az a szerencsés, aki megnyerheti a könyv egy példányát.




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2018
Oldalszám: 376 oldal
ISBN: 9789634575436
Szerkesztő: Róbert Katalin
Illusztrátor: László Maya


A könyvet ITT tudod megrendelni!





Fülszöveg:

Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?
Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?
Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.
A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.
Add át magad a meghitt pillanatoknak!

Véleményem:

Mindig megfogadom, hogy több novellát fogok olvasni. Egyrészt szeretem ezt a műfajt, mert ellentétben egy regénnyel, itt a szerző nem engedheti meg magának, hogy üres és unalmas részekkel töltse meg a lapokat, hanem a mondanivalója esszenciáját kell néhány oldalba sűrítenie. Másrészt sokszor nagyon praktikus ezeket a rövid történeteket olvasni, főleg, ha az embernek egyszerre kevés ideje van, például utazás közben. Nagyon örültem tehát, amikor lehetőségem volt elolvasni a Könyvmolyképző Kiadó új novelláskötetét, ami ráadásul adott tematika, a karácsony és az ünnepi ráhangolódás vezérfonala köré szerveződött.

Pont a műfaj sajátosságai miatt egy kicsit féltem is attól, hogyan tudok majd általánosságban fogalmazni a kötetről, anélkül, hogy egyenként ki kellene térnem az összes novellára. De az az igazság, hogy - a minőséget tekintve- olyannyira homogénre sikeredett ez a könyv, amennyire csak lehetséges ilyen esetben. Én magam is meglepődtem rajta, mennyire a hatásuk alá vonnak a különböző történetek, öröm volt esténként újra és újra elmerülni bennük a meleg takaró alatt, és átadni magam az ünnepi hangulatnak.

A kötetben összesen húsz novella található, húsz különböző magyar szerző tollából, közülük sokan vannak, akiket már ismerhetünk  a regényeik által (pl. Benina, Eszes Rita, Róbert Katalin vagy Rácz-Stefán Tibor). Ami viszont talán ennél is izgalmasabb, hogy megismerhetünk új szerzőket is, akik a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának hallgatóiként ebben a kötetben mutatkoznak be nekünk. Személy szerint fontosnak tartom, hogy a magyar írók művei minél több emberhez jussanak el, különösen akkor, ha munkásságuk kezdetén járnak, és ha olyan tehetségesek, mint az itt felvonultatott alkotók. 



Ha a hasonlóságokat igyekszem megragadni, akkor általánosságként elmondható, hogy a legtöbb történet középpontjában kamasz fiatalok állnak, akik hol vidáman, hol szomorúan, szerelmesen, vágyakozva, csalódottan, megbántottan, vagy éppen a csodára várva készülnek az ünnepekre. Akadnak könnyedebb, bájos történetek (Sztrinkó Réka: A Titkos Mikulás, Róbert Katalin: Nyakamon maradsz, Vasváry Csilla: Adventi SMS-naptár), kicsit komolyabb, családi problémákat, élethelyzeteket feldolgozó novellák (Nagy Roxána: Bőrömön a hó, Novák Vica: Távol, mint a csillagok), és olyanok is, melyek nem várt, különleges szerelmet hoznak el a számunkra (Fráter Zsuzsanna: Havas utakon, Rácz-Stefán Tibor: Mindent elsöprő, Szabó Krisztina: A csodák ideje). Benina novellája volt az egyetlen, ami nem teljesen független, ugyanis a Mindig és Soha című regénye univerzumában játszódik, amit nem olvastam még. Ennek ellenére így is élvezhető, érthető, kerek egész volt a története. Nehéz kedvenceket kiemelni, hiszen minden történet adott valami értékeset, akár azzal, hogy visszarepített a saját kamaszkoromba az akkor megélt vágyak és remények közé, akár azzal, hogy elgondolkodtatott néhány fontos és érzékeny témáról. 

„A fényévnyi távolságok meglepően könnyen áthidalhatók, ha legalább egyikünk kinyújtja a kezét.”

Úgy érzem, mégis meg kell konkrétan neveznem egy-két darabot, ami különösen erős hatással volt rám, az első ilyen Greff Magdi: Osztálykarácsony című novellája, mely egy kicsit rendhagyó módon, hatalmas és megható csavarral a végén meséli el nekünk egy iskolai ajándékozás eseményeit. Nagyon tetszett az elbeszélés módja, hogy csak a legvégén áll össze számunkra a teljes kép ebben a gyönyörű történetben. A másik kiemelkedő mű a számomra Zugligeti Enna: Miért gyűrődik a Duna? című írása, mely eredeti témaválasztásával, különleges, kicsit szürreális hangulatával azonnal megfogott. Eszes Rita: Elrendezett házassága elrepít minket a japán kultúrába, megható története üde színfolt a zömmel hazánkban játszódó novellák között. Tényleg nehéz nem felsorolni az összes szerzőt és munkáját, hiszen a maga nemében mindegyik különleges, egyedi, mint egy-egy apró ajándék, amit napról napra kibontunk az adventi kalendáriumból.



Összességében úgy érzem, ez a gyűjtemény kiváló választás lehet, ha valaki az érzelmek széles spektrumát szeretné megélni egyetlen kötetben. Néha nevetünk, néha sírunk, és a könyv abban is segít, hogy picit magunkba nézzünk az ünnepek előtt és közelebb kerüljünk saját magunkhoz és szeretteinkhez. Minden novellában kiemelt szerepet játszanak az emberi kapcsolatok, legyen szó testvérekről, barátokról vagy éppen szerelmespárokról. A könyv üzenete pedig egyszerű, egyetemes, mégis nagyon fontos: figyeljünk egymásra, akarjuk megérteni egymást és legyünk bátrak, ha az érzéseink kimutatásáról van szó- ne csak karácsonykor, hanem az év összes napján. Bár a kötet elsődleges célközönségének a kamasz lányokat éreztem (ha lenne egy ilyenem, tuti meglepném karácsonyra ezzel a könyvvel:)), szerintem kortól és nemtől függetlenül élvezhetők a benne szereplő történetek, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál benne olyan üzenetet vagy útravalót, amit magával vihet belőle. Én nagyon örülök, hogy rám talált, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó december, amikor átadtam magam a meghitt pillanatoknak.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Ahogy korábban is írtam, szerintem nagyszerű választás tinédzser kortól bárkinek, aki szeretne egy lélekmelengető, megható és szép gyűjteményt az ünnepi hangulat pillanatképeiből.

Nyereményjáték:

A Meghitt Pillanat antológiába a már publikáló szerzők mellett a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattak történeteket. Játékunk során ők kerülnek fókuszba.

Minden állomáson láthatjátok egy, az Aranymosás oldalra kikerült novellájuk vagy regényrészletük címét. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a szerző nevét, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésüére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.


Feladvány:
Boszorkánytánc


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:


12/12 Dreamworld
12/14 Never Let Me Go
12/16 Deszy könyvajánlója
12/18 Dreamworld - Nilla interjú


Megjegyzések