Mickey egér- Klasszikus mesék gyűjteménye (Értékelés és nyereményjáték)


Talán nem is gondolnánk, de Mickey egér idén már kilencvenedik születésnapját ünnepli. Ennek alkalmából a Kolibri Kiadó csodás kiadványt jelentetett meg, melynek meséin keresztül végigkövethetjük kedvenc egérkénk fejlődését 1928-tól napjainkig. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerkedjetek meg a kötettel, s a turné végén három példányt sorsolunk ki játékosaink között.


Kiadó: Kolibri Kiadó, 2018

Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9789634372660
Fordította: Habony Gábor


A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

Ünnepeld Mickey egér 90. születésnapját igazi klasszikusokkal! Ez a gyűjtemény az első képernyős szereplésének számító Willie gőzhajótól a Mark Twain történetét feldolgozó Koldus és királyfiig nyolc mesén át, gyönyörű illusztrációkkal és érdekességekkel veszi sorra a világ leghíresebb egerének 90 évet átívelő kalandjait.


Véleményem:

Mickey egér figurája ikonikusnak mondható, hiszen jóformán nincs olyan gyerek vagy felnőtt, aki ne ismerné a huncutul mosolygó, rafinált kis rágcsálót. Gyerekkoromban még ritkaságnak számított bármi, aminek köze van a Disney-mesékhez, egy Mickey egeres póló vagy bögre birtokosának lenni nagyon menő dolog volt. Érdekes, hogy attól függetlenül, hogy magát a figurát ismertem, a meséket, amikben szerepel, kevésbé, valahogy akkoriban nem jutottak el hozzám ezek a rajzfilmek. Ezért is örültem, hogy lehetőségem volt elolvasni ezt a jubileumi gyűjteményt, és kicsit többet megtudhattam arról az egérkéről, akivel az egész Disney-univerzum elkezdődött.



A könyv kialakítása nagyon szép és igényes, kicsit fényes, színes lapokon olvashatjuk a gazdagon illusztrált meséket. Egész pontosan 8 történetet találunk benne, melyek időrendi sorrendben követik egymást aszerint, ahogyan a Mickey egér főszereplésével készült filmek jelentek meg. Minden történet előtt olvashatunk egy rövidke leírást a film keletkezéséről, fontosabb jellemzőiről. Sajnálom, hogy ezek az információs blokkok ilyen nyúlfarknyira sikeredtek, én eleinte azt hittem, hogy a jubileumi kiadásban egy kicsit többet megtudunk majd magáról a figuráról, vagy annak megálmodójáról, Walt Disney-ről. Azért így sem panaszkodom, mert ez a gyűjtemény tényleg átfogó, és érdekes volt végignézni, hogyan változott a kisegér karaktere, ábrázolása az évtizedek során.

 Az első történet az 1928-ból származó Willie gőzhajó, ami még fekete-fehér rövidfilmként jelent meg annak idején. Ennél és a többi mesénél is az a koncepció, hogy a filmből kivágott jelenetképek alkotják az illusztrációt, alattuk pedig röviden olvasható a szöveg. Nekem ez a régi darab volt az egyik kedvencem, nagyon jó kis retro-hangulata volt, bár maga a sztori elég kezdetlegesnek mondható (nyilván amiatt, hogy amikor készült, sokkal inkább az új filmes technológián volt a hangsúly). 



Mókás, de valahogy olyan érzésem volt, mintha Mickey igazi színész lenne, aki az évek előrehaladtával egyre komolyabb és összetettebb szerepeket kapott. A vitéz szabóegérben például már igazi hős, aki legyőzi az apró királyságot rettegésben tartó óriást, és elnyeri szíve hölgyének kezét (aki természetesen nem más, mint Minnie). Ezután következik a Mickey, a varázslóinas, a Fantázia című gyűjteményben szereplő történet. Itt már a rajzok stílusában és hangulatában ráismerhetünk a gyerekkorunkban megszeretett Disney-rajzfilmekre. Természetesen Mickey-nek vannak barátai is, így a különböző mesékben számos régi ismerős bukkan fel Minnie-n kívül. Találkozhatunk Goofy-val, Donald kacsával, sőt, még a zsugori Dagobert bácsival is, aki nem mást, mint Ebenezer Scrooge urat alakítja a Karácsonyi ének 1983-as feldolgozásában. Nekem ez volt a másik személyes kedvencem a történetek közül, azt hiszem, egy kisebb gyerek számára tökéletes bevezető lehet, hogy megismerje és megszeresse Dickens klasszikusát.
Megtalálhatunk még a kötetben más híres meséket is, mint például az Égig érő paszulyt és a Koldus és Királyfit, szóval tényleg kijelenthetjük, hogy Mickey egér igazán sokarcú művésznek bizonyult az elmúlt évtizedekben.:)



Összességében úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szép és tartalmas könyv, ami jó szórakozást biztosíthat a téli estékre. A sajátos megoldás miatt (miszerint maguknak a filmeknek a könyves feldolgozását olvashatjuk) talán az egyetlen gyenge pontja a mesék szövege volt. Néha inkább tárgyilagosak és leíró jellegűek voltak, nem annyira mesélősek, mint ami nekem jól esett volna. De ettől a kisebb hiányosságtól eltekintve tényleg nagyon jó volt közelebbről megismerkedni a híres egérke munkásságával, és egy kicsit megint gyereknek lenni.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Disney-rajongóknak mindenképpen, illetve bárkinek, aki szeret különleges mesekönyveket a gyűjteményében tudni.

Nyereményjáték:

Az első Mickey egér mesét 1928-ban láthatta a közönség, azóta azonban - egérke barátunk mellett - számos egész estés Disney mese is napvilágot látott, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Játékunkban egy-egy jelenetfotóból kell kitalálnotok, melyik meséről van szó, s a címét a Rafflecopter megfelelő sorába írnotok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12.11. - Szembetűnő
12.12. - Könyv és Más
12.14. - Dreamworld
12.16. - KönyvParfé

Megjegyzések