A kutya- Az ember legjobb barátjának története (értékelés és nyereményjáték)


Bár rengeteg minden változott az emberek életében az elmúlt évszázadokban, van néhány dolog, ami szerencsére örök: mint például az, hogy a kutya az ember legjobb barátja. A Libri Kiadó csodaszép, gazdagon illusztrált új albumából sok mindent megtudhatunk négylábú társaink történetéről, sajátosságairól, illetve a különböző fajták egyedi jellemzőiről. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel négy állomáson át, és legyél te a szerencsés, aki megnyeri a kiadó által felajánlott egy példányt!
Kiadó: Libri, 2019

Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634334828




A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

„A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák szőrös gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret. Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak.”
Csányi Vilmos

Gyönyörű fotókkal illusztrált, információban gazdag enciklopédia.
– Evolúció és ökológia
– Anatómia és élettan
– Viselkedés és társas kapcsolatok
– Érzékelés, gondolkodás és személyiség
– Kutyák és emberek
– Kutyafajták tudástára
Miklósi Ádám akadémikus az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének vezetője, illetve a tanszéken működő Családi Kutya Program társalapítója és vezetője.

Véleményem:


Sajnos nekem már régóta nincs saját kutyám, az életvitelemből kifolyólag nem is lehetne megoldani, hogy felelősen tarthassak egy ilyen állatot, de azért nagy rajongója vagyok a kis négylábúaknak, és a barátaim ebeit is rendszeresen szeretgetem. Ettől függetlenül a hosszú távú tervben szerepel, hogy újra gazdi lehessek, így hasznosnak tartottam, hogy beszerezzek egy olyan könyvet, amiben minden, kutyatartással kapcsolatos fontos információ szerepel. A Libri Kiadó új albuma egyből nagyon megtetszett, nem csak azért, mert esztétikus, igényes a kivitelezése, hanem azért is, mert elképesztő alapossággal veszi számba azokat az információkat, amiket a kutyákról, kutyatartásról sikerült összegyűjteni a tapasztalatok és kutatások függvényében. 


A kötet felépítése logikus, áttekinthető, több nagyobb fejezet követi egymást, majd zárásként találunk egy, a fajták sajátosságait összegyűjtő "kisokost" is. Amikor azt mondom, hogy nagyon alapos a tartalom, azt tényleg komolyan kell venni, ugyanis sokszor találkozunk egészen tudományos, részletekbe menő magyarázatokkal- persze ezek is érthető nyelvezettel lettek megfogalmazva, de mondjuk annál sokkal komolyabb, hogy szimpla szórakoztató olvasmánynak lehessen tekinteni. A kötet elején először a kutyák evolúciójáról, származásáról olvashatunk, megtudhatjuk, milyen fajoktól eredeztethetjük ma élő barátainkat, illetve milyen egyéb fajokkal állnak rokonságban. Érdekes volt számomra, hogy a kutyák háziasításával kapcsolatban nincs hivatalosan elfogadott elmélet, sok kérdőjel akad még azzal kapcsolatban, hogy nézett ki pontosan az a folyamat, mely során ezek az állatok az ember legjobb barátai lettek.

Talán a legszárazabb és legtudományosabb rész a kutyák anatómiájával és élettanával kapcsolatos, nagyon részletesen olvashatunk az érzékelésükkel, testfelépítésükkel, szaporodásukkal, táplálkozásukkal kapcsolatban. Én azt gondolom, nem hiábavaló ez a részletesség, hiszen ha jól szeretnénk érteni ezeket az állatokat és megfelelően bánni velük, akkor fontos tudatosítani, mik azok a dolgok, amikben teljesen máshogy működnek, mint mi. Ebben a fejezetben is sok érdekes információt találtam (például, hogy a kutyák szaglása olyan pontos, hogy még az egypetéjű ikreket is meg tudják különböztetni egymástól). A táplálkozással kapcsolatos részben örültem, hogy a szerkesztő külön kiemelte azokat az élelmiszereket, amiket semmiképp nem ajánlatos kutyáknak adni, ugyanis szerintem sok gazdi nincs ezekkel tisztában. 

A következő nagyobb tartalmi egység a viselkedésről és a társas kapcsolatokról szól, amit abból a szempontból tartottam nagyon hasznosnak, hogy kifejezetten arra lett kihegyezve, milyen fontos, hogy egy kiskutyával hogyan bánunk, milyen ingerek érik az első hónapjaiban. Csakúgy, mint az embergyerekeknél, náluk is meghatározó lesz, milyen sokféle tapasztalatot szereznek, találkoznak-e más emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal, milyen tevékenységekhez szoktatjuk hozzá őket (pl. lift, autó, stb.). Ha kellőképpen odafigyelünk és sok energiát is időt teszünk bele kapcsolatunkba, joggal számíthatunk rá, hogy barátságos, a világra és másokra egyaránt nyitott, boldog és magabiztos társunk lesz. Kicsit kapcsolódik ide a következő nagyobb fejezet, ami az érzékelésről, gondolkodásról és személyiségről szól, csak ott már arról is többet megtudunk, mikre érdemes figyelni a különböző fajtájú kutyáknál. Nekem borzasztó informatív volt az ebek gondolkodásával kapcsolatos rész is, valahol lenyűgözőnek tartom, hogy a tudomány olyan szinten áll, hogy egész pontos ismeretekkel rendelkezünk a kutyákban lejátszódó kognitív folyamatokról. Érdekes kérdés az is, hogy vajon az ember személyisége formálja a kutyáét vagy fordítva, illetve hogy mennyire determinált ez abból a szempontból, hogy már eleve a mi temperamentumunkhoz, vonásainkhoz közel álló fajtákat választunk. Többek között ezekre a kérdésekre is választ adhat a könyv.


Nagyon tetszett, hogy sok kisebb területtel is foglalkozik a kötet, például a menhelyek helyzetével, a kutya emberi egészségre gyakorolt hatásával, illetve a segítő kutyákkal. Külön pozitívum, hogy itt nem csak a közismertebb vakvezetőkről, hanem más típusú segítő fajtákról is olvashatunk, például a mozgássérült személyeket segítő vagy a rohamjelző kutyákról. A könyv egész szellemiségében végig érződik a felelős állattartás fontossága, ez több helyen is erősen megnyilvánult. Sokat olvashatunk arról, hogy az ember által mesterségesen szabályozott szelekció és a tenyésztés milyen káros hatással lehet a kutyák fizikai és mentális állapotára, illetve magára az evolúcióra. Érdekes volt az a gondolat is, hogy talán a kutyatartást "jogosítványhoz" kellene kötni (ami egyébként Svájcban már meg is valósult), valahol ezt támasztja alá az a tény is, hogy a világon körülbelül 200 millió kutyus bolyong gazdi nélkül. 

Azt gondolom, hogy ez a kötet tényleg minden olyan területre kiterjed, ami fontos lehet legjobb barátaink megismerése szempontjából, viszont tény az is, hogy nem egy könnyű olvasmány, amit egy nap alatt végigrágunk. Album vagy enciklopédia lévén ez persze nem is elvárás, hiszen ilyen könyveket én is inkább szakaszosan olvasok, illetve előreveszem azokat a fejezeteket, amik aktuálisan jobban érdekelnek. A gazdag és informatív illusztrációknak köszönhetően tényleg jól feldolgozható és alapos olvasmány, ami joggal kerülhet minden állatbarát polcára.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kutyabarátoknak egyértelműen, illetve nagyobb gyerekeknek önálló vagy közös olvasásra, hiszen fontos, hogy minél korábban megismerkedjünk a felelős állattartás alapelveivel.

Nyereményjáték:

A könyvben sok információt találunk a különböző kutyafajtákról, így mi is egy ehhez kapcsolódó játékkal készültünk. Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon található képek alapján az adott fajtát, és nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.25. Könyv és más
03.27. Kelly és Lupi olvas
03.29. Szembetűnő
03.31. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések