25 szelfi az Árpád-korból (értékelés és nyereményjáték)

Vajon hogy fér meg egymás mellett a modern technológia és a történelem, a facebookozás és az Árpád-házi királyok? Nos, Lőrinc László történelemtanár rendhagyó ismeretterjesztő könyvéből kiderül, ahogy az is, hogy vajon milyen szelfiket posztoltak volna múltunk híres alakjai életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent, alapvetően iskolásoknak készült kötet az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet, a blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt belőle!
Kiadó: Kolibri Kiadó, 2019

Oldalszám: 160 oldal

Illusztrálta: Bertóthy Ágnes, Rátkai Kornél
ISBN: 9789634373865

A könyvet ITT rendelheted meg!


Fülszöveg:

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Véleményem:

Amint először megláttam ezt a könyvet, rögtön tudtam, hogy mindenképpen szeretném elolvasni. Máshol is hangoztattam már, hogy pedagógusként nagyon örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami az iskolai tudásanyagot valamilyen alternatív megközelítésből igyekszik feldolgozni, és ha van rá lehetőség, én is próbálom ezeket beépíteni a munkámba. Ráadásul a történelem abból a szempontból is izgat, hogy jól tudom, nagy-nagy hiányosságaim vannak belőle, így nekem se árt, ha érdekes, gyerekbarát módon tálalják elém. :) Lőrinc László, aki egyébként a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, maga is gyakorló pedagógus, így naprakész tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, hogy a mai iskolások számára hogyan lehetne kicsit izgalmasabbá és szórakoztatóbbá tenni a történelem-leckéket. Így született meg a 25 szelfi az Árpád-korból című kötet, melynek segítségével különös és humoros utazásra indulhatunk, és megismerhetjük múltunk négyszáz évének legérdekesebb figuráit.



Ahogy a cím is sugallja, a könyvben 25 fejezeten keresztül ismerhetjük meg az Árpád-kor fontosabb személyiségeit és eseményeit. És amitől az egész igazán modern lesz, az a formai megvalósítás, ugyanis a fejezetek egy-egy szelfivel kezdődnek, melyet a kor szereplőinek komment-folyama követ. A mókás és rövid részekben honfoglaló őseinktől kezdve eljutunk III. András koráig, mindeközben pedig számos érdekességet megtudunk a korabeli életmódról, szokásokról és legendákról. Korábban már láttam hasonló kezdeményezéseket, ahol facebookos felületen próbáltak feldolgozni egy-egy irodalmi művet vagy történelmi eseményt, de az teljesen újszerű, hogy valaki egy egész kötetet erre a megoldásra építsen. Persze rögtön megjelentek bennem a kétely csírái is, hiszen nem mindig sül el jól, amikor egy felnőtt író próbál szlenges stílusban fogalmazni, többször tapasztaltam már, hogy az ilyesmi könnyen válik erőltetetté vagy kínossá. Jelen esetben garanciát az jelenthet, hogy a szerző egyben gyakorló tanár, aki napi kapcsolatban van a gyerekekkel, ráadásul a bevezetőből kiderül, hogy igénybe is vette az írás során diákjai segítségét. 


És akkor most lássuk a benyomásaimat. Először is, az egész könyv kivitelezése, az illusztrációk, szerkesztés, felépítés szerintem zseniális, színes, szórakoztató és jól áttekinthető. Tetszett, hogy az egyes fejezetek nincsenek túl hosszúra nyújtva, a képek után olvasható komment-folyam általában 2 oldalas. Ezek a kommentek részben az adott történelmi háttér valós szereplőitől, részben odaillő, de kitalált figuráktól származnak, és humoros formában, közvetett módon mutatják be nekünk a fejezethez kapcsolódó háttér-ismereteket. Ahogy vártam, ez volt a könyv legmegosztóbb része, legalábbis számomra mindenképpen. A szlenges kifejezésekkel alapvetően nem volt bajom, hiszen ezek illenek ehhez a platformhoz, az viszont nem tetszett annyira, hogy minden szereplő szájába ilyen stílusú mondatok kerültek (hiszen ha belegondolunk, a nagyon modern szleng a valóságban is inkább a fiatalabb generációhoz tartozik, nekem valahogy fura volt, amikor egy középkorú királyné azt mondja, hogy "rajoskodik"). A jó hír viszont az, hogy ez volt az egyetlen dolog, amivel problémám volt, és ez sem olyan horderejű, hogy ne tudtam volna túltenni magam rajta.


Ami leginkább tetszett, hogy minden egyes szelfi és kommentelgetés után következett egy szintén rövid fejezet, amiben az író elmeséli nekünk, hogy is volt minden valójában. Itt tér ki arra, mi az, amit az adott korszakról vagy személyekről biztosan tudunk, mi az, amit csak sejtünk, és mi az, ami csak a szerzői szabadság terméke. Nagyon pozitív volt, hogy végig objektív és ítéletektől mentes volt ez a magyarázó rész, ráadásul tele volt apró érdekességekkel, olyan információkkal, amiket egy töri tankönyvből nem valószínű, hogy megtudnánk. Ezek jól kiegészítették a képzeletbeli Facebook-profilokat, ha valamilyen poént ott nem értettem vagy nem állt össze pontosan, ki kicsoda, itt minden kérdésemre választ kaptam. És ha már poénok: igaz, a legtöbbhöz elkél valamilyen minimális háttér-tudás, ami viszont, ha megvan, borzasztó nagyot ütnek. A Halotti beszéd és könyörgés című fejezetnél például könnyesre röhögtem magam, amikor arról olvastam, hogyan oldották meg őseink bizonyos betűk hiányát a latin nyelvben. :)


Összességében egy nagyon bátor kezdeményezésnek tartom ezt a könyvet, aminek minden lapjáról érződik a szerző tanítás és gyerekek iránti tisztelete és szeretete. Nagyon kíváncsi vagyok, hány kötet fog még megjelenni belőle, arról olvashatunk, hogy már előkészülőben van a következő, ami a török korban fog végigkalauzolni minket. Ha voltak is apróbb problémáim vele, ezek eltörpülnek ahhoz képest, hogy mennyire újszerű és jól alkalmazható a könyv, én biztos, hogy egy-két diákomnál be fogom vetni a fejlesztő foglalkozások során. Jó lenne, ha minél több iskolai könyvtárba, tanulóhoz és pedagógushoz eljutna, hogy kicsit megszínesítse és vidámabbá tegye a kötelező tanórákat.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom: Mindenkinek, aki szeretné a történelmet kicsit könnyedebb és humorosabb oldaláról megismerni.

Nyereményjáték:

Mostani feladványunkban a könyv- és az Árpád-kor- egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.16. Könyv  és más
09.18. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.20. Olvasónapló

Megjegyzések