A skarlát ég alatt (értékelés és nyereményjáték)


Mark Sullivan lebilincselő regényében egy ismeretlenségben maradt hős alakja rajzolódik ki előttünk. Pino Lella mindössze tizenhét éves volt, amikor már zsidókat mentett Olaszországból, neve mégis hosszú évtizedekig ismeretlen maradt. A skarlát ég alatt ennek a fiatalembernek a legnehezebb éveit dolgozza fel kivételesen lebilincselő módon.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából! 


Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 568 oldal
ISBN: 9789634575948
Eredeti cím: Beneath a Scarlet Sky
Fordító: Barthó Eszter 

A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

A ​II. világháborús Olaszországban a szerelemért megérte kémnek állni.
Egy elfeledett hős igaz története. A USA Today és a #1 Amazon Charts bestsellere, A skarlát ég alatt egy fiatalember elképesztő bátorságának és alkalmazkodóképességének diadalmas, epikus története a történelem egyik legsötétebb időszakában.
Pino Lellát nem érdekli a háború, sem a nácik. Ő csak egy átlagos olasz kamasz, aki főként a zenével, a jó ételekkel és a lányokkal törődik, de ártatlanságának napjai meg vannak számlálva. Amikor milánói otthonukat lerombolják a szövetségesek bombái, Pino csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, és zsidókat menekít át az Alpokon keresztül Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el.
Hogy megvédjék a fiukat, Pinót szülei arra kényszerítik, hogy beálljon a német katonák közé – abban a reményben, hogy így távol tarthatják a harcoktól. De Pino megsebesül, és mindössze tizennyolc évesen beosztják sofőrnek Adolf Hitler olaszországi jobbkeze, Hans Leyers tábornok mellé, akit a Harmadik Birodalom egyik legtitokzatosabb és leghatalmasabb parancsnokaként ismernek.
Pino a német hadvezetőségbe beépülve lehetőséget kap, hogy kémkedjen a szövetségeseknek. A fiú a háború és a náci megszállás szörnyűségei közepette titokban harcol a jó oldalán, miközben az Anna iránt érzett szerelme és a megálmodott közös jövő reménye tartja benne a lelket.

Véleményem:

Bár sok esetben nagyon szoktam szeretni a Könyvmolyképző Kiadó ifjúsági és fantasy-regényeit, az utóbbi években azt vettem észre, hogy inkább az olyan kötetek felé húz a szívem, amelyek valamilyen más műfajt vagy témát képviselnek. Legyen szó lélektani drámáról, női pszicho-thrillerről vagy igaz történeten alapuló regényről, ezek a kötetek általában nem szoktak csalódást okozni. Amikor először hallottam Mark Sullivan regényéről (akitől egyébként korábban még nem olvastam semmit), az alapsztori egyből megfogott. Egyébként is nagyon érdekelnek a II. világháborúval kapcsolatos történetek, azok pedig különösen, melyek egy valóban létező személy sorsát mutatják be részletesebben. A várakozásaimnak teljes mértékben megfelelt A skarlát ég alatt, sőt, sokkal többet kaptam tőle, mint amiben reménykedtem: egy letehetetlenül izgalmas és érzelmes regényt.

A fülszöveg nem hagy számunkra sok meglepetést a cselekményt illetően, ebből megtudhatjuk, hogy az elbeszélés középpontjában a tizenhét éves milanoi fiú, Pino Lella áll, illetve az ő fordulatos kalandjai és élményei a háború alatt. A szerzőnek volt szerencséje első kézből szerezni a regény megírásához szükséges információkat, hiszen maga Pino mesélte el neki történetét, nyilván ez is nagyban hozzájárul, hogy ennyire emberi és gazdagon árnyalt a könyvben szereplő karakter. Én egyből a szívembe zártam ezt a kezdetben gondtalan, hatalmas szívvel rendelkező, kicsit szeleburdi fiatalembert, aki imádja az életet, a zenét, és mindennél jobban vágyik a szerelemre. Kamasz hősök esetén gyakran tapasztaljuk a hasonló, világháborús történetekben, hogy sajnos idő előtt kell felnőniük és megkomolyodniuk. Ez később persze Pino esetében is így lesz, mégis nagyon látványos volt az a kontraszt, ami a háború pusztítása és a szenvedélyes, életigenlő ifjú személyiség között húzódott. Pino jómódú olasz család sarja, így az ő életüket viszonylag későn kezdik el közvetlenül érinteni a háború eseményei, ennek ellenére egyből látjuk, hogy az egész család bátran szembeszáll a náci/fasiszta ideológiával, és a maga módján mindenki kiveszi a részét az aktív ellenállásból. Mivel Pino és az öccse még elég fiatal, miután Mussolinit félreállítják és egyre több német katona jön az országba, a szülők úgy döntenek, nagyobb biztonságban lesznek a fiúk Re atya intézményében a hegyekben.



Pino először arra számít, hogy a szokásos tanuláson és hegymászó kirándulásokon kívül nemigen akad majd más tennivalója, de hamar kiderül, hogy nagyon is fontos szerepet szántak neki. Re atya ugyanis zsidó menekülteknek segít átjutni Svájcba, és megkéri a fiút, hogy ő vezesse át ezeket az embereket a hegyi utakon. Bevallom, nekem ez volt a legkedvesebb részem a regényből. Egyrészt hihetetlenül feltölt mindig, amikor arról olvashatok, hogy extrém szörnyű körülmények között is voltak és vannak olyan emberek, akik a saját életüket tették kockára azért, hogy segítsenek másoknak. Másrészt mostanában nagyon elkezdett érdekelni a túrázás és a hegymászás, és az ezzel kapcsolatos részek nagyon szemléletesen és akciódúsan mutatták be, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell szembenézni ezen a vidéken. Különösen a tél beálltával lett egyre nehezebb a kis mentőcsapat dolga, hiszen a német katonák és partizánok figyelő tekintete mellett még a lavinákkal is számolniuk kellett. 

Később az olasz fiú más területen is bizonyíthat, szülei úgy látják a legbiztonságosabbnak, ha jelentkezik a nácikhoz önként, mielőtt még besorozzák és elküldik valamilyen távoli helyre harcolni. Így kerül Pino Leyers tábornok mellé sofőrnek, hamarosan azzal a céllal, hogy minél több információt szerezzen meg a befolyásos német tiszttől. Pszichológiai szempontból zseniálisan volt ábrázolva kettejük kapcsolata, különösen Pino viszonyulása Leyershez. Bár gyűlöl mindent, ami a náci ideológiához és az értelmetlen gyilkoláshoz kapcsolódik, többször azon kapja magát, hogy ambivalens érzéseket táplál: jó példa erre, amikor büszkeséget érez a férfi dicséretének hatására, és ugyan teljesen kimondatlanul és tudat alatt, de bekapcsol köztük valamiféle rejtett apa-fiú mechanizmus. Engem egyébként nagyon megfogott a német férfi karaktere, annak ellenére, hogy nagyon titokzatos volt és alig tudtunk meg róla valami személyeset, mégsem azt éreztem, hogy az író nem dolgozta ki eléggé a figurát, éppen ellenkezőleg, szinte láttam magam előtt minden egyes jelenetben. 

Pino életében közben beköszönt a várva várt nagy szerelem is Anna személyében, aki a tábornok szeretőjének a szobalánya. Így a regényben fontos szerepe lesz a romantikának is, azonban ez is nagyon szépen, finoman és érzékenyen van ábrázolva, egy pillanatig sem válik giccsessé vagy érzelgőssé tőle a történet. Inkább az új remény ígéretét hordozza magában, egy olyan jövőképet, ami által az ember képes a megélt szörnyűségek mellett is minden reggel felkelni az ágyból és tenni a dolgát. Erre pedig nagy szükség van, ugyanis Pino egyre nehezebben viseli, hogy valódi feladatát titkolnia kell, és sokan megvetik azért, mert úgy hiszik, valóban beállt a nácik közé. Nagyon szemléletes volt az ezzel kapcsolatos vívódás, és büszke voltam a fiúra, amiért inkább elviselte a gyűlöletet, mint hogy kockáztassa az akció sikerét vagy másokat bajba sodorjon.

Bár alapvetően nem a brutális részletekre van kihegyezve a regény, értelemszerűen sok olyan jelenet van benne, ahol megtapasztalhatjuk a háború iszonyatos pusztítását. Mindezt csak felerősíti, hogy mindent Pino szemén keresztül látunk és tapasztalunk, ennek a csodaszép lelkű fiatalembernek a szemén keresztül, aki nem tudja és nem is akarja megérteni, hogyan tehet egyik ember ilyesmit a másikkal. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért annyira fontos, hogy ezek a történetek újra és újra elmesélésre kerüljenek, és hogy például a II. világháborút bemutató regények esetében nincs olyan, hogy túl sok. Egyszerűen emberi felelősségünk, hogy minél több információval és élménnyel gazdagodjunk ezzel kapcsolatban, akkor is, ha fáj, mert így majd még jobban akarunk tenni azért, hogy ilyesmi soha többé ne történhessen meg. 

Bár nem egy rövid olvasmány, ténylegesen a letehetetlen kategóriába tartozik, sokszor az izgalmas cselekmény, sokszor pedig a gyönyörűséges megfogalmazás miatt. Nagyon izgultam végig, hogyan alakul Pino sorsa, hiszen hiába tudja az ember, hogy ő maga túlélte a háborút, az egyáltalán nem mindegy, hogy mindeközben kiket veszít el, vagy éppen ő maga mennyit veszít el saját magából. Nagyon érdekes személyiségfejlődésnek lehettem a tanúja, szinte lapról lapra láthattam, hogyan lesz a vidám és gondtalan fiúcskából bátor és erős férfi, aki sokunknak például szolgálhat emberségből és kitartásból egyaránt. Nagyon remélem, hogy hamarosan a filmvásznon is viszontláthatom ezt a különleges történetet. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? A téma iránt érdeklődőknek mindenképpen, de azoknak is, akik egyszerűen csak egy izgalmas, megható és nagyon emberi, igaz történetet szeretnének olvasni.

Nyereményjáték:

A játékban ezúttal a főszereplő, Pino Lella számára kedves vagy fontos helyszínek neveit keressük. A bejegyzésekben összekevertük és kiemeltük a keresett szó betűit, a feladatotok pedig összerakni és beírni a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10/21 A Szofisztikált Macska
10/24 Könyv és más
10/27 Utószó
10/30 Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések