Mítosz- Görög mitológia angol humorral (értékelés és nyereményjáték)

Stephen Fry nemcsak színész, író de rendszeresen nagyon komolyan beleássa magát a kultúrtörténetbe is. Mítosz című kötetében, ami magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg a rá jellemző angolosan elegáns, könnyed stílusban meséli el a jól ismert történeteket. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen az ő szemén keresztül olvasni a görög istenek viselt dolgairól, tarts bloggereinkkel a turnén és megnyerheted a könyv egyik példányát is, amit a Kossuth Kiadó ajánlott fel.
Kiadó: Kossuth, 2019

Oldalszám: 422 oldal
ISBN: 9789630998314
Eredeti cím: Mythos
Fordító: Kisantal Tamás

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

"Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.

A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.

Véleményem:

Stephen Fry népszerű angol humorista, író, színész és televíziós személyiség, akit filmekben és sorozatokban egyaránt sokszor láthattunk már. Bevallom, az én esetemben ez a sokszor eléggé túlzó kijelentés, mivel nagyon keveset láttam ezekből a műsorokból, illetve a szerző magyarul megjelent könyveit sem olvastam korábban. Biztosan sokan lesznek, akik számára az ő neve lesz a hívószó ennek a kötetnek az elolvasásához, nálam azonban egészen más motiváció játszott szerepet, nevezetesen a görög mitológia iránti régi/új rajongásom. Egyrészt régi, hiszen gyerekkoromban még teljesen bevett dolog volt, hogy a mitológiai történeteket ugyanúgy olvassuk, mint a tündérmeséket, és ha nem is maradt meg túl sok részlet, azért a főbb istenek és népszerű karakterek már akkor beivódtak a tudatomba. Később modern feldolgozások által újra közel kerültem a témához, többek között a 2019-es év egyik legjobb olvasmányélménye, Madeline Miller Kirké című regénye által. Olyan feldolgozást azonban még sosem olvastam, ami a humor oldaláról közelítette volna meg a témát (maximum Frank Schwieger gyerekkönyve, a Zeusz és bandája esetében), és nagyon kíváncsi lettem, mi születhet ebből a kombinációból. 


Kettő nagyon fontos dolog van, ami már az első bekezdések során egyértelművé válik. Az első, hogy Fry-nak nagyszerű humora van (elnézést mindenkitől, aki ezt eddig is tudta, mint mondtam, én nem igazán ismertem korábban a munkásságát), egyszerre cinikus kicsit és intellektuális, aminek köszönhetően anélkül lesz szórakoztató a nyelvezet, hogy fárasztóvá válna egy idő után. A másik- és ez az, amit igazán nagyra értékeltem- a nagyon alapos kutatómunka és utánajárás, ami ezt a kötetet megelőzhette, ami nem csupán a korrekt hivatkozásokból, hanem a nagyon logikus és koherens felépítésből is kitűnik. A görög mitológia fontosabb eseményeit és szereplőit nagyjából kronológiai sorrendben ismerhetjük meg, kezdve a világ teremtésével, ahonnan szép sorjában eljutunk a titánok, majd később az istenek és az emberek felbukkanásához is. A történetekben való eligazodást segíti a kötet elején található térkép és ábra, mely a fontosabb karakterek egymáshoz való viszonyát mutatja meg. A könyv több kisebb-nagyobb fejezetre oszlik, amelyek vagy valamelyik korszak, vagy valamilyen téma köré rendeződnek (utóbbi esetében külön tetszett, hogy a szerző jelezte, ha ugrottunk valamilyen irányban az idővonalon, és gyakran visszautalt, kivel hol találkoztunk korábban). A fejezetekben található történetek terjedelmüket tekintve pont megfelelőek arra, hogy az ember egyet-kettőt elolvasson egy fárasztó nap után, és a viszonylag hosszú és tömör könyvet sikerül úgy tagolni, hogy ne rettentse el az olvasót. A kötet végén további jegyzeteket és forrásmegjelöléseket találunk, melyek segíthetnek még jobban elmerülni a témában, vagy irányt mutatni a további kutakodáshoz.

A könyvben bemutatott történetek nagy részét, ha nem is teljes egészében, de legalább főbb vonalakban ismertem már, így könnyen tudtam haladni az olvasással. A titánok és istenek régi ismerősökként bukkantak fel a lapokon, különösen a nagyobb hangsúllyal megjelenő olümposzi istenek. A stílus és a nyelvezet olvasmányos, igényes, és a néha modernebb és humorosabb átfogalmazásnak köszönhetően rendkívül szórakoztató is, ami miatt nagyon gyorsan lehet vele haladni. Úgy érzem, korrekt a szerző ígérete azzal kapcsolatban, hogy akkor is élvezhető a könyv, ha valakinek semmilyen előismerete nincsen a görög mitológiával kapcsolatban, főleg, hogy fennkölt és száraz tudományos leírások helyett tényleg izgalmas és élvezetes történeteket olvashatunk, amik értékéből semmit nem von le a modernebb stílus. Nekem inkább az okozott nehézséget, hogy a hatalmas mennyiségű szereplőt és azok kapcsolati és rokoni hálózatát észben tartsam- bár amikor nem sikerült, Fry gyakran kisegített, és maga emlékeztetett és utalt vissza korábbi történetekre. 



Számomra a könyv legnagyobb értéke az az elképesztő mennyiségű érdekesség és háttértudás, amit kaptam tőle, ráadásul mindezt olyan könnyedén, hogy egyáltalán nem kellett megizzadnom érte. Teljesen elvarázsolt, amikor újra és újra ráébredtem, hogy a mai napig mennyi kifejezésben, szóban, legendában jelen van az ókori görögök hagyatéka, ahogyan az is, hogy mennyire komplex módon felépített világ ez, amiben minden dologra megvan a megfelelő magyarázat. Ha például valaki nem tudná, hogyan keletkezett az első pók, miért vannak a páva farktollán szemre hasonlító minták, miért száraz a Szahara, vagy hogy hogyan került az égboltra a Nagy- és Kis Medve csillagkép, ebben a könyvben meg fogja találni a választ. :) 

Jó érzés volt újra felfedezni ezt a nagyon kidolgozott, ötletes és színes világot, ahol számtalan erkölcsi kérdés és tanulság is megfogalmazásra kerül, amiket akár a jelen világunkra is tudunk alkalmazni. Sok történet szól az istenek egymással való örökös csatározásáról és arról, hogyan próbálnak egymás orra alá borsot törni, de arról is, milyen következményei lehetnek annak, ha az emberek megpróbálnak túljárni az istenek eszén. Akad számtalan borúsabb vagy tragikusabb történet, ugyanakkor találkozhatunk megható vagy éppen az igaz szerelmet bemutató fejezetekkel is. A gazdag lábjegyzetek engem el szoktak néha rettenteni, ennél a kötetnél viszont többnyire további érdekes részleteket tartalmaztak, illetve a fordító megjegyzéseit. Bár ebben a kötetben alapvetően nincs illusztráció, két helyen találunk egy-egy képgyűjteményt, ahol a görög mitológia főbb alakjainak és eseményeinek híres képzőművészeti ábrázolásait csodálhatjuk meg. 

Összességében én nagyon jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szeretne kicsit közelebbről megismerkedni a görög mitológiával, hiszen könnyed és vicces stílusa sokkal befogadhatóbbá teszi a tudományosabb műveknél. Szerintem kincset ér, ha egy kulturális szempontból ilyen értékes és fontos örökséget valaki képes anélkül közelebb hozni a modern világhoz, hogy elbagatellizálná vagy kigúnyolná az eredetit, és Stephen Fry-nak ez nagyszerűen sikerült. Munkája minden során érződik, mekkora szeretettel és tisztelettel viseltet a téma iránt, és hogy mennyire szívügyének érzi, hogy mások is osztozzanak vele a rajongásán. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Középiskolás korosztálytól felfelé bárkinek, aki vagy egyébként is szereti a görög mitológiát, vagy csak most szeretne jobban elmerülni benne, és nem bánja, ha ez humorosabb formában történik.

Nyereményjáték:

Stephen Fry nem csak termékeny író, de színészként is jó hosszú a filmográfiája. A játékban minden állomáson találtok egy képet filmből, amiben Stephen Fry játszott. A Rafflecopter megfelelő sorába a címeket írjátok be.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.25 Könyv és más
12.28 Utószó
12.30 Spirit Bliss

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések