A ​jóga tudománya- Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért (értékelés és nyereményjáték)

A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Ann Swanson jógával és a jóga tudományával foglalkozó új könyvét, amely segít olvasóinak a jóga anatómiájának megértésében és a jóga gyakorlásához szükséges technikai tudás fejlesztésében. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a könyvet!



Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 216 oldal
ISBN: 9789634336839
Eredeti cím: Science of Yoga
Fordító: Mátics Róbert


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.

Véleményem:

A jógával való kapcsolatomat nem mondanám kifejezetten szorosnak, bár mind tanfolyamon, mind otthoni mozgás közben volt már szerencsém kísérletezni vele. Ami azt illeti, körülbelül félévente meg is fogadom, hogy mostantól fogva rendszeresen fogom gyakorolni, csak hát persze ilyenkor jönnek a különféle kifogások: "Nincs rá időm/messze van/sokba kerül" (ami az eljárós, csoportos órákat illeti), vagy éppen "nem vagyok hajlékony/ha egyedül csinálom itthon, a végén még fekve maradok/annyi hülyeség van a jutubon" (ha otthoni mozgásról van szó). Közben viszont folyamatosan tapasztalom, hogy az ülőmunka egyre inkább megviseli a hátamat, a tartásom gyatra, az agyam pedig képes egész nap pörögni, akkor is, ha már nem szeretném. Szóval A ​jóga tudománya című könyv megjelenését igyekeztem egyfajta jelként értelmezni, miszerint most jött el az idő, hogy fenékbe billentsem magam, és elkezdjek komolyabban foglalkozni ezzel az ősi mozgásformával.



Saját magamra alapvetően egy spirituális beállítottságú emberkeként tekintek, de ez nem jelenti azt, hogy a tudományosságot ne tartanám borzasztó fontosnak. Éppen ezért engem Ann Swanson (aki egyébként egy NASA-kutató lánya) egyből megnyert magának azzal a szemlélettel, melyben tökéletesen ötvözi ezt a két pólust vagy megközelítést. Az előszóban ír arról, hogyan került kapcsolatba a jógával, és hogy kíváncsi, örökösen kutakodó ember lévén hogyan kezdte el egyre mélyebben vizsgálni hatását az emberi testre. Azt gondolom, napjainkban azért még mindig gyakori, hogy a jógára "nyúédzsspirituálhumbug"-ként tekintenek, sokak számára talán azért sem szimpatikus, mert holmi pránáról és csakrákról beszél, holott a mai kutatások már teljesen egyértelműen bizonyítják, hogy ez a mozgásforma mennyire széleskörűen hat a szervezetünk és testünk szinte minden szegmensére. A szerző kötete elején elég komolyan és szakmai módon megalapozza ezt az állítást, és máris egy rögtönzött anatómiaórába csöppent minket. 



A kötet első része tehát az emberi testet mutatja be igen precízen, kitérve a sejtekre, csont- és izomrendszerre, idegrendszerre, légzésre, emésztésre. Ezek a fejezetek ismerősként köszöntöttek a nem túl távoli múltban megélt anatómiai tanulmányaim után, jó volt az ismereteket felfrissíteni kicsit. Másrészt azért is fontosnak tartom, hogy Swanson ennyire alapos volt, mert a jóga során ténylegesen az egész testünkkel dolgozunk, és ahhoz, hogy felelősen és biztonsággal vágjunk bele a gyakorlatokba, nem árt, ha képben vagyunk a "hozott anyaggal". A nagyon esztétikus és szemléletes ábrák és rövid leírások mellett mindig találunk olyan kis szövegblokkokat is, melyek kifejtik, hogy a jóga hogyan kapcsolódik egyes területekhez, mire lehet jótékony hatással - és szimpatikus módon ezek olyan állítások, amelyekre tudományos bizonyítékok is vannak. Miután alaposan kiismertük testünk felépítését és működését, jön a könyv középső, legterjedelmesebb része, ahol a konkrét ászanákat találjuk meg (szám szerint 30-at), szintén nagyon részletes és szemléletes módon. 

A különböző pózok nagyobb csoportokra lettek osztva a könyvben (ülő, álló, fordított, talajon végzett), és ugyanazon felépítés szerint tanulmányozhatjuk őket. A rövid általános bevezető mellett találunk több rendkívül szemléletes ábrát, melyek többféle nézetből mutatják be a póz helyes kivitelezését. Külön színjelölés segítségével láthatjuk, hogy a testünkkel minek kellene éppen történnie (pl. egy izom megnyúlik), illetve a különböző csontok, ízületek, izmok latin nevét is megtaláljuk (tényleg, mint egy anatómiakönyv!) Ezt követően újabb két oldalon még közelebbről vizsgálhatjuk az ászanákat, itt a szerző már az apróságokra is kitér: mire kell figyelni az egyes testrészeink kapcsán a fejünk búbjától kezdve a lábujjunkig bezáróan. Tetszett, hogy Swanson felelős módon kitért arra is, hogy egyes betegségek kapcsán mire kell ügyelni, mi az, amit esetleg kerüljünk vagy módosítsunk, ha valamilyen fájdalmunk van. Arról is gyakran szó esik, hogy az adott póz miért különösen fontos, mik azok a mai életmódból eredő problémák, amiket korrigálni tud, hogyan hat a szerveinkre stb. Azt gondolom, ez a fajta alaposság még azoknak is hasznos lehet és tud újat mutatni, akik egyébként rendszeresen jógáznak. 



A kötet harmadik része tekinthető egyfajta "gyakran ismételt kérdések"-fejezetnek, az írónő itt összegyűjtötte azokat a témákat és kérdéseket, amelyekkel a legtöbbször találkozott a jóga kapcsán (pl. hogyan hat a jóga a gerincünkre, milyen életkorban érdemes elkezdeni, mik a helyes meditáció főbb ismérvei). Nekem itt a meditációval/mindfullnessel kapcsolatos információk tetszettel a legjobban, jó volt, hogy valaki végre kihangosítja, hogy ilyenkor nem arra törekszünk, hogy semmire ne gondoljunk, hanem arra, hogy tudatosan legyünk jelen az adott pillanatban. Nagyon érdekes volt az is, amikor a spiritualitás és az agyműködés kapcsolatáról olvashattam. A könyv végén találunk még néhány hasznos intelmet is, amiknek egy része átfedésben van ugyan a korábban már leírtakkal, de így összegyűjtve nagyon praktikus. 

Összességében nagyon különlegesnek tartom ezt a könyvet. Egyrészt lenyűgöz az igényessége és alapossága, másrészt a gyönyörű kivitelezése is. Tetszik az a fajta holisztikus szemlélet, amit az írónő képvisel benne, mivel én is azt gondolom, hogy testünk és lelkünk (vagy bárhogy is nevezzük az utóbbit) szoros egységként működik, ahol minden apró terület összefügg mindennel. Nagyon remélem, hogy ezúttal nem fogok majd kifogásokat keresni, és kitart a lelkesedésem a jógázás iránt, amit ez a könyv hozott vissza az életembe.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki bármilyen módon foglalkozik a jógával, akár kezdő, akár haladó.

Nyereményjáték:

Ha már jógával foglalkozik a könyvünk, akkor nézzük, hogy melyek bloggereink kedvenc pózai! Minden állomáson találtok egy képet a kedvenc pózokról, és a póz nevét be kell írnotok a rafflecopter megfelelő rubrikájába. (Rugalmasak vagyunk, bármilyen nyelven jöhet a helyes megfejtés!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
[Blogturné Klub]
08.05. - Booktastic Boglinc
08.07. - Readinspo
08.09. - A Szofisztikált Macska
08.11. - Pandalány olvas
08.13. - Könyv és más
08.15. - Flora the Sweaterist
08.17. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések