Macskanő: ​Lélektolvaj (értékelés és nyereményjáték)

Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2020

Oldalszám: 416 oldal
ISBN: 9789634577805
Eredeti cím: Soulstealer
Fordító: Szabó Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Selina tökéletes tolvaj. Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.
Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így a város könnyű prédává válik.
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a szívének legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?

A #1 New York Times bestsellerszerző és közönségkedvenc Sarah J. Maas bemutatja a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét ebben az új, várva várt, világszenzációként érkező YA regényben!
Lássuk, hány élete van egy macskának!

„Macskanő-történet a Maastól várt módon… Démoni.”
– Entertainment Weekly –

Véleményem:

A képregények világát az utóbbi időkben kezdtem újra felfedezni magamnak, viszont ha valaki jobban utánanéz a blogon, akkor látható, hogy ez inkább a Marvel-vonalon történt. A DC-univerzumot csúfosan hanyagoltam eddig, holott ha visszagondolok a gyerekkoromra, akkor például a régebbi Batman-filmek egészen meghatározóak voltak benne (bár Pingvintől meglehetősen paráztam, ami azt illeti). Az újabb mozikkal kapcsolatban már jobban le vagyok maradva, nekem a Macskanő is sokkal inkább jelenti Michelle Pfeiffert, mint Halle Berry-t (és kövezzenek meg a rajongók, de szerintem az utóbbi verzió borzasztó volt), de úgy gondoltam, regény formájában szívesen adnék egy esélyt egy újabb feldolgozásnak. Annál is inkább, mert ezt a feldolgozást nem más írta, mint Sarah J. Maas, aki már bebizonyította számomra, hogy tehetséges író. Mindezek ellenére bevallom őszintén, hogy nem voltak hatalmasak az elvárásaim, benne volt a pakliban, hogy a képregényen alapuló történet (főleg az előismeretek hiánya miatt) nem fog igazán levenni a lábamról, viszont szerencsére meglehetősen pozitívak voltak a tapasztalataim. 

Macskanő: ​Lélektolvaj elkalauzol bennünket Gotham Citybe, ahol a szegénység és a fényűző luxus, a jóság és a mérhetetlen gonoszság egyaránt megtalálható. Itt cseperedik fel Selina Kyle, aki alkoholista anyja mellett igazán senkire sem számíthat, ráadásul még beteg húgáról is neki kell gondoskodnia. Tehetségét így leginkább alvilági körökben tudja kamatoztatni, illegális ketrecharcokban vesz rész, de még így is úgy fest, hogy előbb-utóbb a rendszernek szemet szúr és elválasztják a testvérétől. Úgy tűnik, éppen a megfelelő pillanatban bukkan fel az életében egy titokzatos idegen, aki arra kéri, csatlakozzon hozzá a különleges "iskolájába", cserébe a húgának nyújtott támogatásért. Selina így eltűnik a városból, két évvel később pedig egy gazdag és befolyásos ifjú hölgyként tér vissza - éjszakánként pedig sötét árnyként forgatja fel Gotham életét... Mivel Batman éppen egy titkos küldetést teljesít, a társának, Batwingnek kell tartania a frontot, azt viszont ő sem gondolta volna, hogy a Macskanő és új csatlósai ennyire kemény ellenfélnek bizonyulnak majd. 


Kép forrása: https://www.dccomics.com/

Nem is tudom, hol érdemes kezdenem, mert rengeteg kisebb-nagyobb dolog volt, ami tetszett ebben a történetben. Először is nagyon jó volt, hogy egy karakter történetét a kezdetektől nyomon követhetjük, és látjuk azokat a traumákat, történéseket és motivációkat, amelyek meghatározzák a döntéseit. Pont emiatt Macskanő karaktere nem lesz fekete vagy fehér. Igaz, hogy éjszakai akciói, rablásai és betörései első pillantásra gonosz figurának állítják be, de így, hogy ennyire alaposan megismerjük, valahogy mégsem tudunk rossz szemmel nézni rá. Az is tetszett, hogy Batman személye teljesen a háttérbe húzódik, mondhatni nem is igazán szerepel a regényben, annál inkább Batwing, akiről eddig nem sokat tudtam, és örültem, hogy jobban megismerhettem. Aki viszont az igazi nagy kedvencem volt a könyvben, az Méregcsók. A régi Batman-filmből még emlékeztem nagy vonalakban a történetére, de nem különösebben volt rám nagy hatással, elkönyveltem szimpla "rosszfiúnak", ebben a regényben viszont megismerhetjük az emberibb oldalát, az érzéseit, és az azzal kapcsolatos motivációit is, hogy jobb hellyé tegye a földet (arról nem beszélve, mekkora jófejség, amikor kiderül, kikről nevezi el a növényeit:)). Harley Quinn is felbukkan a történetben, jól hozza a mozikból megismert, kicsit őrült és szeszélyes figurát, viszont vele kapcsolatban is volt több olyan jelenet, ami által egészen emberinek, szerethetőnek tűnt. Mondhatjuk tehát, hogy a regény meglehetősen karakter-központú, de emellett azért egy percig se gondoljuk, hogy nem helyez ugyanekkora hangsúlyt a cselekményre. 

Az események meglehetősen gyorsan követik egymást, szinte mindig történik valami, és nekem külön tetszett, hogy a jelenetek látványosak, szinte filmszerűek voltak. Az egyetlen fájdalmam, hogy szerettem volna sokkal többet megtudni arról a két évről, amíg Selina kiképzése tartott, illetve arról a szervezetről, akikkel így kapcsolatba került. De ami késik, nem múlik, a jövőben lehet, hogy érdemes lesz elmerülnöm az eredeti képregények világában is. :) Bár nem mondanám a történetet feministának, azért van benne egy jó nagy adag "girlpower", hiszen egy csomó olyan karaktert ismerünk meg, akik a férfiakét meghaladó ügyességgel és erővel vannak megáldva. Természetesen azért kapunk egy szerethető pasit is Luke Fox személyében, aki egyébként szimpatikus volt nekem is, csak sok helyzetben nem éreztem túlságosan határozottnak vagy következetesnek. Aki pedig arra vágyik, egy csepp romantikát is talál a könyvben, de a hangsúly (szerencsére) most sokkal inkább az akción és a szereplők személyes történetén van. 

Összességében tehát megkedveltem Selina történetét, és már előre remélem, hogy a kiadó gondozásában megjelenő többi DC Icons- regény is ilyen mozgalmas lesz. Az írónő bebizonyította, hogy egy más jellegű műfajban is otthonosan mozog, és mind a történetvezetést, mind a karakterek ábrázolását profin végzi. Bár ifjúsági címkével rendelkezik, szerintem nyugodtan kézbe veheti az idősebb korosztály is, főleg, ha valaki egyébként is szereti a szuperhősök és a DC világát. Én nem bántam meg egy percig sem!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas és csajos képregény-feldolgozást olvasni.

Nyereményjáték:

A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
08.05. Sorok Között
08.06. Readinspo
08.07. Könyvvilág
08.08. Sorok Között extra állomás
08.09. Olvasónapló
08.10. Fanni's Library
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. Könyv és más
08.13. Hagyjatok! Olvasok!
08.14. Dreamworld extra állomás
08.15. Kelly és Lup olvas
08.16. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések