A ​másik ÉN (értékelés és nyereményjáték)

A napokban jelent meg Lois Duncan legújabb regénye, ami egy hátborzongató misztikus történet. A másik énről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, megnyerheted a regény egy példányát is!


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2020

Oldalszám: 264 oldal
ISBN: 9789634576891
Eredeti cím: Stranger With My Face
Fordító: Soponyai Alexandra Bianka


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A TÜKRÖN TÚL A HALÁL VÁR

Laurie Strattonnak végre mindene megvan, amire egy tizenhat éves lány vágyhat. A tökéletes nyara végén azonban új fordulatot vesznek a történések, amikor a barátja azt állítja, hogy látta őt egy másik fiúval – pedig Laurie otthon feküdt betegen. Azt ezt követő rejtélyes észlelések meggyőzik a lányt arról, hogy egy nagyon is valós személy ólálkodik körülötte…

Később kiderül, hogy ez a személy nem más, mint Laurie elveszett ikertestvére, akinek egészen másként alakult az élete, és ez keserűvé, gonosszá tette. Megtanulta, hogyan kísértheti Laurie-t, sőt egy idő után már igazi veszélyt jelent. Akar valamit Laurie-tól… Méghozzá az életét!

Hagyd égve a villanyt!

Véleményem:

Bár még csak két könyvet olvastam eddig Lois Duncantől, szinte azonnal beleszerettem az írónő stílusába és a történetei nagyon jellegzetes atmoszférájába. Szerintem ahhoz, hogy valaki igazán értékelni tudja a munkáit, figyelembe kell venni, hogy ifjúsági regényeinek nagy része a 70-80-as években íródott, lényegesen előbb, mint hogy a manapság aranykorát élő YA vagy NA műfaj berobbant volna a könyves köztudatba. Külön izgalmas, hogy könyveinek egy részét az újabb kiadások előtt átírta, aktualizálta, hogy jobban megfeleljenek a jelen világ követelményeinek, így végeredményben aktuális, modern, mégis valami régies, ódon légkört sugárzó köteteket tarthat a mai olvasó a kezében. A másik ÉN című regény az ifjúsági vonalon belül a misztikus irodalom és a thriller jegyeit is magában hordozza, így egy igazán borzongató, izgalmas kalandban lesz részünk. Az értékelésben igyekszem csak annyit írni a cselekményről, ami a fülszövegből is kiderül, hiszen kár lenne előre lelőni a fordulatokat.



A történetünk főhőse a tizenhét éves Laurie, aki sok szempontból mesebeli életet él. Kicsit bohém művész szüleivel és két aranyos kistestvérével egy új-angliai szigeten él, ahonnan minden nap komppal kell bejárnia az iskolába, de cserébe igazán festői környezet veszi körül. Ráadásul egy ideje együtt jár a suli egyik népszerű fiújával, Gordonnal is, akinek köszönhetően bekerült abba a klikkbe is, ahová csak a kiváltságosok. A problémák igazán akkor kezdődnek, amikor Laurie egyszer beteg lesz, és emiatt nem tud részt venni egy bulin a barátjával. Bár ő végig az ágyat nyomta otthon, Gordon meggyőződése, hogy látta őt egy másik fiúval... A lány először nem veszi komolyan a dolgot, de egy idő után ő maga is kezdi úgy érezni, hogy valaki állandóan figyeli, és ez az idegen jelenlét már az otthonában is érzékelhető. Miután Laurie számára fény derül a régóta őrzött családi titokra (nevezetesen, hogy születésekor volt egy ikertestvére), egyre jobban szeretné megérteni, mi zajlik körülötte, ki az a titokzatos szellemlény, akit már mások is érzékeltek rajta kívül és akivel folyton összetévesztik. A nyomozásban olyan emberek lesznek a segítségére, akikről korábban nem gondolta volna, hogy a barátai lehetnek, és szép lassan Laurie számára is egyértelművé válik, kik azok, akikre tényleg számíthat. A konkrét eseményekről ennél többet nem írnék, mert túl sok poént lőnék le vele, de érdemes arra készülni, hogy jó néhány borzongató jelenettel és csavaros fordulattal lesz dolgunk, némi misztikus háttérrel megfűszerezve. 

Laurie karakterét nagyon megkedveltem olvasás közben, különösen amiatt, hogy a személyisége sokat fejlődött. Ez leginkább abban volt tetten érhető, hogy míg eleinte kicsit felületes volt az értékrendje (népszerű klikk, vonzó pasi), addig a történet előrehaladtával rájön, hogy mik/kik az igazán fontos dolgok és személyek az életében. Hűséges és jólelkű lány, aki a számára fontos emberekért bármit képes lenne megtenni, és ha kell, saját magáért is képes kiállni - egyre inkább a cselekmény előrehaladtával. Nagyon megkedveltem még Laurie kishúgát is, illetve Jeffet, a magányos és zárkózott srácot (mindig ők a kedvenceim az ifjúsági történetekben :)). Akikkel nem igazán tudtam megbarátkozni, azok Laurie szülei. A történet egy pontján szerintem nagyon irracionálisan viselkedtek és nagyon rossz reakciókat adtak lányuk problémáira/kérdéseire, így bármennyire is tetszett a bohókás művész-életmódjuk és az alapvetően szerető/gondoskodó stílusuk, sajnos nálam szülőként alaposan leszerepeltek. 



A regény legnagyobb pozitívumaként én a kísértethistóriákat megidéző hangulatot mondanám, amit az írónő többi könyvénél is tapasztaltam. Imádtam volna, ha tinikoromban ilyen ifjúsági thrillerek/horrorok lettek volna elérhetők a számomra, valahogy ez a "békebeli" misztikus vonal hozzám közelebb áll, mint a modernebb paranormális irányzat. Külön tetszett, hogy a misztikus szálba belecsempészett az írónő némi indián mitológiát/kultúrát is, de ugyanígy nagyon szerettem a kicsit zord, tengerrel körülvett Oromházat is, ahol Laurie és a családja éltek. Bár talán kicsit hirtelennek és gyorsnak éreztem a lezárást, azért elégedett voltam vele, stílusában és hangulatában nagyon jól illett a regény egészéhez. A történet végén még egy interjút is találunk, amit Jenny Han készített az írónővel, itt néhány apróbb kulisszatitokra is bukkanhatunk a könyvvel és a keletkezésével kapcsolatban. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a történetet, lehet, hogy egy kicsit elfogult is vagyok Lois Duncan munkásságával kapcsolatban, de számomra tényleg tartalmaz valami "retro" életérzést, ami miatt a szívembe zártam.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Bátran ajánlom ezt a könyvet (és az írónő többi regényét is) azoknak, akik szeretnének elmerülni egy nem túlságosan hosszú vagy összetett, de fordulatokban gazdag, misztikus ifjúsági történetben.

Nyereményjáték:

Tudtad? Több Lois Duncan könyvből is készült adaptáció! Minden állomáson találsz egy képet az adott adaptációból, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a címet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
08.04. - Sorok Között
08.05. - Könyv és más
08.07. - Hagyjatok! Olvasok!
08.09. - Csak olvass!
08.11. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
08.13. - Sorok Között extra állomás


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések