25 ​szelfi a török korból (értékelés és nyereményjáték)


Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a török világ idején élő akalok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!





Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020

Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789634376187
Illusztrálta: Rátkai Kornél


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Őseink is szelfiztek? Már ők is?! – A nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból kötet után itt a folytatás, amely a török kor képzeletbeli közösségi oldalait mutatja be. Most a 14-17. századi magyarok világba kalauzol minket Lőrinc László, ahol a mindenki számára ismerős, elfeledett vagy éppen kitalált alakok lelkesen posztolnak és kommentelnek a könyv által teremtett virtuális térben.
Vajon hogyan került Lajos király a mohácsi harcmezőn töltött fárasztó órák után a patak hűs vizébe? Miért töltött annyi időt Zsigmond király fejjel lefelé lógva? Ki merészelte ellopni a Szent Koronát? Tényleg hordott álruhát Mátyás király? Hogy fest Zrínyi Miklós egy képregényben?
A vicces kommentek után pedig ne feledkezz meg a fejezetek végén található magyarázó szövegrészekről sem, hiszen mind tudjuk: ami egy közösségi oldalra kikerül, bizony nem mind igaz, még ha fénylik is.

Véleményem:

Pont egy évvel ezelőtt volt szerencsém elolvasni Lőrinc László alternatív történelmi könyvét, a 25 ​szelfi az Árpád-korból című kötetet (értékelésem ITT). Fejlesztőpedagógusként igyekszem figyelemmel kísérni minden olyan kezdeményezést, ami azzal a céllal jön létre, hogy a hagyományos tananyagot színesebbé, izgalmasabbá tegye, és a 25 szelfi-sorozat minden szempontból megfelel ennek a kritériumnak. Lőrinc László formabontó ötlete az volt, hogy belegondoljon, vajon milyen szelfiket készítettek volna történelmi őseink, és milyen komment-háborúkba bocsátkoztak volna kortársaikkal egy-egy nevezetesebb esemény kapcsán. Régóta vártam tehát, hogy megjelenjen a sorozat következő része, a 25 ​szelfi a török korból, annál is inkább, mert az én történelmi ismereteimre is bőven ráfért a felfrissítés és a hézagok kipótlása. 


Ebben a kötetben a magyar történelem egy újabb szelete, nevezetesen a 14-17.század került feldolgozásra. A szerző tartotta magát ahhoz a koncepcióhoz, hogy igyekezzen átfogó képet nyújtani a korszakról, mely nem csupán a híres eseményeket és az unalomig ismételt évszámokat foglalja magába, hanem a hétköznapi embereket és mindennapokat is. A könyv felépítése hasonló az előzőhöz: minden fejezet egy szelfivel kezdődik, mely egy, a történelem jelentősebb vagy prózaibb jelenetét ábrázolja, ezek között vannak olyanok is, melyek ténylegesen megtörténtek, és olyanok is, melyek az írói fantázia termékei, a valós ismereteinkből kiindulva. A lapokon megelevenednek a török kor fontosabb személyiségei, úgy mint Károly Róbert (aki, mint megtudtam, nem is volt Róbert), Hunyadi Mátyás, Pázmány Péter, vagy éppen Szulejmán szultán. A szelfi után következik a kb. 3 oldalas "kommentfolyam", ahol az esemény főbb szereplőinek és kortársaiknak eszmecseréjét olvashatjuk. Ezek a kommentek alapvetően laza, szlenges stílusban íródtak, ami talán kicsit furcsa vagy zavaró lehet az idősebb korosztály számára, de biztos vagyok benne, hogy a felsős és középiskolás diákoknak nem lesz idegen. Én nagyon élveztem a könyv humorát, ami számomra leginkább abban nyilvánult meg, ahogy a történelmi tényeket beágyazta a szerző a kommentek közé különféle beszólások vagy előrejelző megjegyzések formájában. 


A fejezetek utolsó, és tartalmilag legértékesebb része a Hogy volt, hogy nem volt... névre hallgató rész, ahol Lőrinc László röviden elmeséli, jelenlegi tudásunk szerint hogy is történtek a török kori szelfiken megelevenedő események, mindig pontosan kiemelve, melyek voltak azok a történések vagy személyek, amelyeket csak ő álmodott a lapok közé. Olvasás közben végig úgy éreztem, hogy nagyon szeretnék beülni Lőrinc László történelemóráira, mert amellett, hogy érthetően és logikusan magyaráz, jellemző rá az is, hogy megtalálja az érdekességeket, furcsaságokat is a történelemben, amire szerintem az ifjú olvasók sokkal fogékonyabbak, mint a száraz tényekre. Újdonság az előző részhez képest, hogy a kitalált facebook-bejegyzések és szelfik mellett két rövid képregény is szerepel benne, az egyik Bornemisza Péterről, a másik Zrínyi Miklósról. 


Ezen a ponton szeretném kiemelni az illusztrátor, Rátkai Kornél munkáját, akinek köszönhetően megint egyedi, humoros rajzok kísérik a szöveget, így az ő hozzájárulása legalább olyan fontos eleme a könyvnek, mint Lőrinc Lászlóé. Összességében ez a kötet sem okozott csalódást, én személy szerint nagyon sok ismerettel gazdagodtam, az pedig külön pozitívum, hogy a könyv felépítése és a magyarázatok segítenek abban, hogy az ember kontextusában lássa a magyar történelem egy korszakát. Biztos vagyok benne, hogy ezek a könyvek nagyon jól tudják színesíteni a történelem órákat, amint lesz rá lehetőségem, én is bele fogom csempészni a fejlesztő foglalkozásokba. És a jó hír, hogy már most lehet tudni, hogy készül a harmadik kötet. ;)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a történelmet, és a szárazabb tankönyvek helyett egy vicces, izgalmas ismeretterjesztő kötetben szeretne olvasni róla.

Nyereményjáték:

Mostani feladványunkban a könyv és a török kor egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.27. Könyv  és más
09.29. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések