A ​rövidlátó zsiráf és a többiek (értékelés és nyereményjáték)

Nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában A rövidlátó zsiráf és a többiek című, elbűvölő és gyönyörűen illusztrált vidám állatmese-gyűjtemény. A kötetből ti is megtudhatjátok, miért nem akart a zsiráf szemüveget hordani, milyen munka való az elefántnak, vagy éppen hogyan utazott a kiskutya a Holdra. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét! Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9789634865735
Eredeti cím: The Big Book of Animal Stories
Fordította: Lukács Tibor


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Lehet egy vakondból is hős? Hordhat a zsiráf szemüveget? Erre és sok más izgalmas kérdésre is választ kapunk ezekben a kedves, humoros és sokszor tanulságos állatmesékben.

Véleményem:

Ez a mesekönyv szerelem volt első látásra, már akkor, amikor még csak a borítóját és a címét pillantottam meg. Mostanában sok gyerekkönyvet olvasunk párom kislányának, éppen ezért folyamatosan nyitva tartom a szemem, hogy sikerüljön beszerezni egy-egy olyan darabot, ami igazán neki való, és ami nem mellesleg nekünk, felnőtteknek is szórakoztató olvasmány. A rövidlátó zsiráf és a többiek minden szempontból beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az utóbbi időben az egyik legjobban sikerült gyerekkönyv, ami megfordult a kezeim között.A kötetnek nincs különálló írója, a benne található mesék más-más külföldi szerzők tollaiból származnak. Annak ellenére, hogy az illusztrációkat is különböző művészek készítették, az egész könyvnek egységes látványvilága, hangulata van. Nagy, színes, bájos képek és kevés szöveg, így tökéletesen alkalmas a borítón megjelölt korosztály (3+) számára esti mese gyanánt. Az ilyen könyveknél, meséknél nekem általában az a vesszőparipám, hogy az egyszerű stílus ellenére ne legyenek túlságosan leegyszerűsítők vagy "butácskák", szeretem, ha van valamilyen mondanivaló vagy erkölcsi tanulság. Persze az is egy külön tudomány, hogy ezeket a tanulságokat sikerüljön olyan nyelvezettel megfogalmazni, ami egy óvodás gyermek számára érthető és befogadható, itt minden történet esetében azt tapasztaltam, hogy ez maximálisan megvalósult. A mesék főhősei egy kivétellel mindig állatok, találkozhatunk a szavanna lakóival, erdei teremtményekkel és háziállatokkal egyaránt. Az összesen 8 rövidke történetre kivétel nélkül jellemző, hogy vidámak, kedvesek, pozitív végkifejlettel, és a legtöbb esetében megkaptam az elvárt mondanivalót is. Nagyon tetszett a könyvben, hogy több olyan történetet tartalmaz, ami a gyerekek számára is fontos élethelyzeteket, szituációkat mutat be. Ilyen például A kis süni nagy napja, mely megidézi az iskolakezdés előtti izgalmakat, vagy éppen a címadó A rövidlátó zsiráf, melynek középpontjában az az élmény áll, hogy valaki szégyelli hordani a szemüvegét. Ezekről a helyzetekről aztán jól el lehet beszélgetni a gyerekekkel, ráadásul a kedves állathősöknek köszönhetően könnyű is azonosulni velük. A személyes kedvencem Az elefántnak való munka volt, melyben egy nagyon aranyos, de kicsit kétbalkezes elefántlányról olvashatunk, aki nagy küzdelmek és sok kudarc után találja meg a saját feladatát, amiben végre kiteljesedhet és sikerélményhez juthat. Mindehhez hozzájön, hogy a történetek illusztrációi tényleg gyönyörűek és nagyon kedvesek, öröm lapozgatni a kötetet és elidőzni egy-egy szép képnél.

Természetesen amint megszereztem a könyvet, fel is avattuk itthon párom ovis kislányával, és legnagyobb örömömre annyira tetszett neki, hogy egy ültő helyünkben végigolvashattam neki mind a 176 oldalt. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy a történetek megmaradtak benne, utána még beszélgettünk arról, melyik mese volt a kedvence (a zsiráfos:)). Nagyon tetszik, hogy a kötet végén találunk egy ötlet-gyűjteményt, amiben tippeket olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan érdemes a gyerkőcökkel feldolgozni az olvasottakat, milyen egyéb kérdések, feladatok kapcsolhatók a mesékhez. Ez is azt mutatja számomra, hogy a kötet összeállítói nagyon tudatosan, a kellő fejlődéslélektani ismeretekkel felvértezve készítették el ezt a gyűjteményt, ami az egész család számára érték lehet. Összességében tehát nálam maximális pontszámot érdemel ez a könyv, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokszor elő fog még kerülni a közös meseolvasások során. Nagyon bízom benne, hogy a készítők a jövőben más, hasonló gyűjteményekkel is megörvendeztetnek minket, mert az ilyen kerek kötetek, amikben ennyire egyben van minden (szöveg-tartalom-esztétikai megjelenítés), tényleg az egész család számára kincset érnek.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Három éves kor felett mindenkinek, főleg az olyan gyerekeknek/felnőtteknek, akik szeretik a kedves, vidám, állatos történeteket.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban állatokhoz kapcsolódó találós kérdéseket találtok. Fejtsétek meg a vidám kis fejtörőket, és az állatok nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Bömböl, pedig nem is fél,
ott él, ahol sosincs tél.
Szavannán, ha dombra kiáll,
világos, hogy ő a király!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
09.16. Könyv és más
09.19. Utószó
09.22. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.25. Veronika's Reader Feeder 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések