Rajzolj egy krumplit! (értékelés és nyereményjáték)

Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Pagony, 2020

Oldalszám: 64 oldal
ISBN: 9789634106524

Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.

Rajzolásra fel!

Véleményem:

Gyerekkorom óta nagyon szeretek rajzolni, bár ez a tevékenység csak hobbiként van jelen az életemben, komolyabban sosem foglalkoztam vele. Talán pont a rendszeres gyakorlás hiánya miatt adódik gyakran olyan helyzet, amikor éppen rajzolni kellene "valamit", viszont a világon semmi értelmes nem jut eszembe, nincs ötletem. Feltételezem, hogy ezzel sokan vannak így (különösen a kisgyermekes szülők, akik éveket végighakniznak ugyanazzal a néhány jól bevált cicával/traktorral/hóemberrel, amit különösebb szégyenkezés nélkül csemetéjük elé mernek rittyenteni), és néha nagyon jól jönne egy kis ihlet a közös családi rajzolgatás során. Nos, Agócs Írisz könyve pontosan ezt a célt szolgálja: megmutatja nekünk, hogy egy egyszerű krumpliformából kiindulva hogyan készíthetünk el különböző ábrákat, állatokat, akár olyanokat is, amikről lehetetlennek gondoltuk, hogy valaha képesek leszünk megalkotni. 


A rövid bevezető után a szerző bele is csap a lecsóba, és adott koncepció alapján segíti az olvasókat abban, hogy maguk is megrajzolhassák kedvenc figuráikat. A kiindulópont mindig ugyanaz: egy krumpli, amit aztán apró lépésekben kiegészíthetünk szemekkel, szájjal, lábakkal, ruházattal, hogy végeredményben nagyon egyszerű, mégis mutatós rajzokat kapjunk. Nekem nagyon tetszett, hogy a viszonylag divatosabb állatok mellett (mint amilyen a cica vagy a kutya) előfordulnak különlegesebb fajok is, mint a lajhár, a koala vagy a krokodil. Bár ezek alapvetően másolási feladatok, Agócs Írisz mégis hagy teret a kreativitásnak is, biztatva minket, hogy bátran kísérletezzünk a színekkel, arckifejezésekkel, vagy éppen a kiegészítőkkel. 


Természetesen itthon is azonnal kipróbáltuk a könyvet a párommal és ovis kislányával. Nem véletlen az 5-8 évig belőtt ajánlott korosztály, mi legalábbis úgy tapasztaltuk, hogy ez alatt még kicsit nehézkes a részletek lemásolása, bár ettől függetlenül érdemes kísérletezgetni. Végül nálunk az lett a jól bevált "munkafolyamat", hogy mi, felnőttek előrajzoltuk az állatkákat, amit aztán a csemete kedvére színezhetett. Nekem amúgy is az volt a benyomásom, hogy ez a kötet legalább annyira szól az önbizalomhiányos vagy tanácstalan felnőtteknek/szülőknek, mint a gyerekeknek. Sokan úgy nyilatkoznak magukról, hogy nem tudnak rajzolni, nincs kézügyességük, ezért aztán meg sem próbálkoznak ezzel a tevékenységgel, mert nem szeretnének kudarcos élményeket szerezni. Ez a könyv pont ilyen helyzetekben nyújt segítséget, hiszen az instrukciók betartásával tényleg látványos és azonnali sikerélményhez juthatunk, még akkor is, ha korábban soha semmit nem sikerült olyanra megrajzolnunk, amilyenre szerettük volna. 


Visszatérve a kreativitás lehetőségére, amikor már többedszer fogtam bele a kötetbe, elkezdtem kísérletezni a különféle technikákkal. Sima színes helyett akvarellceruzákat ragadtam, és rajzolás után vizes ecsettel festegettem tovább a rajzokat. Ez a módszer teljesen más élményt nyújtott, nagyon relaxáló és megnyugtató volt, ráadásul párom kislányának is annyira megtetszett, hogy aztán ő is így festegette az előre megrajzolt állatokat. Ráadásként még azt is kiemelném pozitívum gyanánt, hogy ha sokszor alkalmazzuk ezt a fajta "krumplimódszert", akkor egy idő után rááll az agyunk a folyamatra, és már önállóan is ki tudunk kísérletezni újfajta figurákat is. 


Nekem nagyon tetszik ez a kötet, mind az ötlet és kezdeményezés, ami megjelenik benne, mind a tényleges kivitelezése. Örömmel láttam, hogy a borító gerincén szerepel az 1-es szám, ami arra enged következtetni, hogy a szerző további kötetekkel jelentkezik majd. Az biztos, hogy a mi polcunkon annak is helye lesz, mert a Rajzolj egy krumplit! olyan örök darab, amit hosszú éveken keresztül újra és újra elővehetnek a családtagok és a különböző generációk. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki úgy érzi, eddig nem állt hozzá közel a rajzolás, de szeretne ezen változtatni, illetve azoknak is, akik új ihletre, ötletekre vágynak.

Nyereményjáték:

Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
09.03. - Booktastic Boglinc
09.04. - Utószó
09.05. - Spirit Bliss
09.06. - Nem félünk a könyvektől
09.07. - Flora the Sweaterist
09.08. - Csak olvass!
09.09. - Könyv és más
09.10. - Veronika’s Reader Feeder
09.11. - Kelly és Lupi olvas
09.12. - Dreamworld blog
09.13. - A Szofisztikált Macska

Megjegyzések