Csillagfényes utazás (értékelés és nyereményjáték)

 

Ki ne vágyna arra élete legnehezebb pillanataiban, hogy csapot-papot hátrahagyva nekiinduljon a nagyvilágnak? A Csillagfényes utazásban egy ilyen útra kísérjük el a leterhelt és anyagi problémákkal küzdő Annát, aki két lányához igyekszik közelebb kerülni a néhány hónapos skandináviai kaland alatt. Tartsatok Annáékkal és a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Kiadó: Animus, 2020

Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789633247976
Eredeti cím: Il est grand temps de rallumer les étoiles
Fordító: Fouilleul Joli

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mit ​tesz egy teljesen eladósodott, harminchét éves, kétgyerekes pincérnő, ha elveszíti a munkáját, de végkielégítésként egy nagyobb összeghez jut? Kifizeti a tartozásait, hogy megmentse a lakását, és keres egy új állást? Anna, aki mindig is biztonsági játékos volt, erre készül, ám valami azt súgja neki, hogy ez a legrosszabb, amit tehet. Hiszen a sok munka miatt évek óta alig látja a lányait, a tizenhét éves Chloét és a tizenkét éves Lilyt, akik küszködnek az iskolával, a szerelemmel, és mind anyjuktól, mind egymástól eltávolodtak. Márpedig Annának semmi sem fontosabb a gyerekeinél. Ezért mindenki legnagyobb döbbenetére úgy dönt, hogy kölcsönkéri apja új lakóautóját, és hármasban nekivágnak, hogy körbeutazzák Skandináviát. A gyerekek meg vannak róla győződve, hogy anyjuknak „elgurult a gyógyszere”, ám ahogy telik az idő, az Annában beállt változás rájuk is hatni kezd. Az északi fénnyel, fjordokkal, erdőkkel és kalandokkal teli úton új barátok, új élmények és új érzések várják őket, amelyeknek tükrében hátrahagyott életük is egészen más színben tűnik fel.

A Csillagfényes utazás finom humorral mesél a bátorságról és a feltétel nélküli szeretetről. Megmelenget, elgondolkoztat, és reményt nyújt akkor is, ha körülöttünk olyan hideg szelek fújnak, akár az északi sarkkörön.

Véleményem:

Virginie Grimaldi regénye teljesen véletlenül bukkant fel a látóteremben, és bevallom, nem is voltak vele szemben különösebb elvárásaim. A fülszöveg alapján egy könnyed, jópofa, humoros kötetre számítottam, amivel kellemesen el lehet tölteni az időt, de azt magam se gondoltam volna, hogy az év egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye lesz. A Csillagfényes utazás mindent magában hordoz, amitől egy könyvet igazán szeretni tudok: hús-vér, gyakran hibázó, de szerethető karaktereket, egy csodálatos utazást, megható pillanatokat, rengeteg humort, és csupa apró szilánkot, amin megelevenednek az élet általános helyzetei, problémái, pillanatai. 


A történetünk három szemszögből játszódik, egy édesanya és két lánya tolmácsolásában ismerhetjük meg családjuk és különös kalandjuk történetét. Anna egyedül neveli gyermekeit, pincérnőként rengeteget dolgozik, és így is csak szűkösen tudja eltartani magukat. A számlák egyre csak gyülekeznek, Anna pedig azon kapja magát, hogy a sok hétköznapi teendőtől és nehézségtől már nem is veszi észre, mi zajlik lányai életében. A tizenhét éves Chloé rendkívül érzékeny, szeretetre éhes kamaszlány, aki az utóbbi időkben egyre kevésbé összpontosít a tanulásra, helyette annál inkább beleveti magát a fiúzásba. Egészen szívsajdító olvasni, ahogy nagy várakozásokkal és naivitással igyekszik minden korabeli srác kedvére tenni csak azért, hogy egy cseppnyi szeretetet és elfogadást kaphasson tőlük cserébe. Húga, a tizenkét éves Lily magának való, zárkózott kislány, akit iskolatársai folyamatosan piszkálnak, és aki problémái elől igyekszik furcsa szokásai és kissé nyers humora mögé rejtőzni. A két lány elbeszéléseiből is kiderül, hogy bár a család tagjai nagyon szeretik egymást, az utóbbi időkben nincs idejük egymásra, és egyre inkább eltávolodnak egymástól. 

A sorsfordító pillanat akkor következik be, amikor Anna elveszíti az állását. Főnökétől busás végkielégítést kap, amit fordíthatna adósságai rendezésére is, ám ő mégis úgy dönt, hogy ennél merészebb lépésre szánja el magát. Kölcsönzött lakóautóba pattan két durcás csemetéjével együtt, és nekivág Európának, hogy a sarki fényig eljutva megpróbálja helyrehozni hármójuk kapcsolatát, és segíteni a lányoknak - és saját magának is-, hogy megtalálják az önmagukhoz vezető utat. A kalandjaik során megismerkednek más emberekkel is, akik, bár idegenek, mégis nagy hatással lesznek rájuk, és a felváltva vicces és megható jelenetek során mind másokhoz, mind egymáshoz és önmagukhoz is sokkal közelebb kerülnek. 


Nagyon tetszett, hogy három ennyire különböző karakter nézőpontjából olvashattam ugyanarról a kalandról, és igazán megszerettem Annát és a lányokat is (különösen Chloét). Az írónő zseniálisan adagolja a különféle érzelmeket, egy percre sem válik túlzóvá vagy giccsessé, mégis számtalan olyan pillanatot teremt, amikor elérzékenyülhetünk, persze csak annyi időre, amíg a következő oldalon hangosan fel nem kacagunk valamin. Mind a helyzetek, amikbe keverednek, mind a megélt érzéseik annyira emberiek, hogy nagyon könnyen tudunk azonosulni velük, és mi magunk is sokat tanulhatunk a kalandjaikból, akár a bátorságról, akár a feltétel nélküli szeretetről és elfogadásról. Szimpatikus volt az is, hogy a történetbe finoman beleszövődött egy csomó, társadalmi vagy emberi szempontból fontos téma, mint például az idős emberekkel való kapcsolattartás fontossága, az autizmus, vagy az iskolai bántalmazás. A könnyed felszín mögött sokszor nagyon erős és mély mondanivaló húzódott meg, hiszen bármennyire vidám és kedves ez a történet, azért a problémák, amiket felvet, valóságosak. Ilyen az, amikor egy anya egyedül neveli a gyermekeit és alig tud megélni, vagy az, amikor szülőként úgy érezzük, a gyerekeink túl gyorsan nőttek fel, mi pedig arra eszmélünk, hogy már nem is ismerjük őket. Felmerül a kérdés, hogy vajon időben vagyunk-e ahhoz, hogy helyrehozzuk a dolgokat, ahogyan az is, hogy vajon egy ilyen kaland bátor és nagyszerű ötlet, vagy éppen felelőtlenség Anna részéről. Tetszett, hogy a könyv nem sarkítja le a mondanivalót, nem fekete-fehér, és nem próbál úgy csinálni, mintha a gondok pikk-pakk megoldódhatnának egyetlen döntésünktől. Ugyanakkor megmutatja, hogy a tartós és minőségi változások egyetlen döntéssel kezdődnek, amikhez sokszor bátorságra és elszántságra van szükségünk. 


Imádtam ezt a történetet, minden oldala maximálisan lekötött, hatással volt rám, és szinte percenként eszembe juttatta, hogy ezt anyukámnak is el kell olvasnia. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a lányok utazása során mi is bejárhatjuk a legvarázslatosabb skandináv tájakat, és osztozhatunk velük a meghökkentő, vidám, zavarba ejtő vagy éppen meghitt pillanataikon. Nagyon hálás vagyok, hogy a kezembe került ez a regény, igazi orvosság az őszi, borongósabb napokon.  

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy őszinte, megható és humoros történetet olvasni szeretetről, családról, anyaságról, bátorságról és kalandról. 

Nyereményjáték:

Anna, Chloé és Lily Skandinávia legszebb helyeit járják be a Csillagfényes utazásban, úgyhogy mi más is lehetne a játékunk témája, mint a könyvben fellelhető csodás helyszínek? Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok a helyszín nevét ÉS az országot, ahol megtalálható. A Rafflecopter dobozba tehát a hely nevét és az országot is várjuk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.08: Könyv és más 
10.10: Csak olvass!
10.12: Spirit Bliss Sárga könyves út
Blogturné Klub

Megjegyzések

  1. Valamelyik nap akadt a kezembe ez a könyv, és visszatettem a polcra. Azt gondoltam, hogy túl klisés és biztos nem tetszene. Azt hiszem, rosszul döntöttem.. láttam, hogy a molyon kedvencnek jelölted, és ahogy néztem, szinte ugyanazokat a könyveket szeretjük. :) Mégis csak tennem kell vele egy próbát! Köszi az ajánlót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, most szembesültem vele, hogy valamiért nem kapok értesítést a hozzászólásokról, ezt is csak most láttam. :/ Remélem, azóta elolvastad, szerintem meglepően szerethető kis könyv volt. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése