Fiatalok, ​merészek, lenyűgözőek- 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot (értékelés és nyereményjáték)



Vannak fiatalok, akik egészen kivételesek, kiemelkednek a korosztályukból. Minden cselekedetükkel példát mutatnak, és nemcsak nekünk, de a következő generációnak is segítenek. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent  Fiatalok, merészek, lenyűgözőek című kötet csupa ilyen fiatalt mutat be. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a nagyszerű könyvet, és ha mellétek áll a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Kolibri, 2020
Oldalszám: 112 oldal
ISBN: 9789634376958
Eredeti cím: Young, Fearless, Awesome
Fordító: Sárpátki Ádám


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek! Ismerkedj meg 25 fiatallal, akik megrengették a világot, köztük menekültekkel, gyermekjogi aktivistákkal, lázadó rapperekkel, feltalálókkal és környezetvédő harcosokkal. Felix Finkbeinertől Greta Thunbergig, Malala Juszufzaitól Ryan Hreljacig, mind képesek voltak arra, hogy változtassanak a világon.
A történetük után következik egy „Légy merész, mint…” rész, ahol a hősök elképzelt tanácsot adnak olyan élethelyzetekre, melyekkel olvasóink nézhetnek szembe, például iskolai bántalmazás, önbizalomhiány vagy magány.

Véleményem:

Már akkor tudtam, hogy el szeretném olvasni Stella Caldwell könyvét, amikor először jött szembe velem a hirdetése. Szeretek olyan köteteket olvasni, amelyek emberek sorsával, különleges és rendkívüli történetével foglalkozik, mert az ilyesmi mindig inspirálóan hat rám és nagyon fel tud pörgetni. Az  pedig jelen könyv esetében csak hab a tortán, hogy a válogatás középpontjában gyerekek és fiatalok állnak, csupa olyan ifjú személyiség, akik tetteikkel, gondolataikkal, szorgalmukkal vagy tehetségükkel valami nagy dolgot vittek végbe a világban, vagy felhívták a figyelmet nagyon fontos globális problémákra. A Fiatalok, ​merészek, lenyűgözőek egy fantasztikusan színes, informatív és érdekes gyűjtemény, ami kettős célt szolgál: a fiatalok nagyszerű példaképeket találhatnak benne, az idősebbek pedig ráébredhetnek arra, hogy az ifjabb generáció képviselői is vihetnek végbe nagy dolgokat, és kötelességünk támogatni őket abban, hogy képzeletük, kreativitásuk és tehetségük szárnyaljon.


Ahogy az alcím is utal rá, ebben a könyvben összesen 25 olyan fiatalról olvashatunk, akik valamilyen területen fontos eredményt értek el. Nekem nagyon tetszett, hogy tematikai szempontból roppant sokszínűre sikerült a válogatás. Kicsit nagyobb szerepet kaptak azok a fiatalok, akik aktivistaként álltak ki valamilyen ügy mellett (ami szerintem rendben is van, mert sok szempontból ezt tekintem a legnagyobb teljesítménynek), de ugyanúgy szerepelnek a könyvben sportolók, zenészek és feltalálók. Kronológiai szempontból is elég széles a merítés, hiszen a legrégebben élt Anne Franktól vagy Claudette Colvintól elkezdve a jelenleg is aktív fiatalokig számos korszakból olvashatunk. A sokszínűség végül megmutatkozik a földrajzi elhelyezkedés szempontjából is, hiszen a világ legkülönbözőbb pontjairól kerültek a kötetbe fiatalok.


A könyv felépítése logikus rendszert követ: minden fiatalról találunk egy hatalmas rajzolt portrét (ezek több illusztrátor munkáját dicsérik, szerintem nagyon jól sikerültek, élénkek, színesek, magukra vonzzák a tekintetet), majd egy egyoldalas leírást, amiben a szerző röviden összefoglalja az adott személy életét, körülményeit, és azt a dolgot vagy teljesítményt, ami különlegessé teszi. Nekem tetszett, hogy ezek a leírások nem túl hosszúak és abszolút lényegre törők, pont alkalmasak arra, hogy egy kamasz érdeklődését felkeltsék, aztán ha az ember kíváncsi, úgyis tovább tud kutakodni az interneten. A fejezetek harmadik eleme a Légy merész, mint...! című rész, ahol a szerző gyakori, hétköznapi problémákat vázol fel, és azt, hogy szerinte az adott fiatal milyen tanácsot adna abban a helyzetben. Nekem ez a fajta megoldás vagy ötlet kifejezetten tetszett, ugyanis egyrészt tényleg hasznos tanácsok tudnak ezek lenni egy kiskamasz számára, másrészt pedig a kérdésfelvetés abban is segít, hogy a fiatalok kicsit átértékeljék a saját életüket és meglássák, hogy ők is képesek lehetnek a változtatásra. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ismeretterjesztés szempontjából számomra, a felnőtt olvasó számára is hiánypótló volt ez a kötet. A könyvben szereplő 25 fiatal közül bevallom, nagyon kevésnek a nevét ismertem eddig, ami valahol szomorú, mert ezeknek a sorsoknak, életeknek sokkal nagyobb hírértéket kellene tulajdonítani, és jó lenne, ha a fiatalok is több csatornából értesülnének róluk. Azok az ügyek vagy társadalmi problémák, amelyek felmerülnek ifjú szereplőink élete kapcsán, nagyon fontosak és aktuálisak. A válogatásban találunk olyan fiatalt, aki a gyermekrabszolgaság elől menekült, olyat, akit az édesanyja akart pénzért eladni feleségnek, de olyat is, aki egész egyszerűen nem tudta tovább nézni, mennyi műanyag van az óceánban. Találunk különleges paralimpikont, az AIDS-el kapcsolatos tévhitek ellen harcoló fiatalembert, és olyan gyermeket is, aki a zsebpénzét arra tette félre, hogy kutat építtessen a fejlődő világban. A tanulság pedig szinte minden történet esetében azonos: lehetsz akármilyen kicsi és akármennyire egyedül az elején, ha igazán el szeretnél érni valamit és fontos számodra egy ügy vagy cél, akkor senki nem állíthat meg. Persze, azért az esetek többségében kellenek azok a felnőttek is (szülők, tanárok, hírességek), akik segítenek ezen célok elérésében, de azt gondolom, pont emiatt érdemes az idősebb korosztályt is érzékenyíteni ezzel a könyvvel. 


Sajnos a kötetben nem csupán vidám dolgokkal találkozunk, hanem sok szomorúsággal is. A 25 közé válogatott személyiségek közül többen is voltak, akik gyerekkorukban meghaltak, akár egy betegség miatt, akár balesetben, akár azért, mert egy olyan országban vállalták fel a véleményüket, amely súlyosan megtorolta azt. Ugyanakkor ezek a fejezetek mégis öntenek lelket az olvasóba, hiszen olvashatunk minden esetben arról, hogy rövid életükkel is mekkora hatással lettek a világra, legfőképp olyan formában, hogy elindítottak valamit, melynek később is lettek követői, akár különféle szervezetek, alapítványok formájában. Szerintem nagyon-nagyon fontos lenne, hogy ez a könyv, ezek a történetek minél több mai fiatalhoz eljussanak, egyrészt érzékenyítés, másrészt inspiráció céljából. Lehet, hogy a legtöbben nem fognak ilyen horderejű problémákkal vagy ennyire szélsőséges élethelyzetekkel találkozni, de megtanulhatják, hogy akkor is érdemes kinyitni a szánkat és kiállni magunkért vagy a gyengébbekért, ha a dolog elsőre reménytelennek látszik. Ja, és grátiszként a kötet végén találunk egy tesztet is, amiből megtudhatjuk, mi magunk mennyire vagyunk merészek.

Összességében tehát nagyon jó szívvel ajánlom ezt a gyűjteményt, kiskamasz kortól kezdve gyakorlatilag bárkinek, és arra buzdítom a szülőket, pedagógusokat, hogy szerezzék be és ismertessék meg minél több fiatallal. Szerintem nagyon fontos, hogy a jövő generációja aktív, cselekvő és felelős állampolgárokból álljon, az pedig a mi dolgunk is, hogy támogassuk őket ahelyett, hogy lelombozzuk az álmaikat. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden olyan fiatalnak és idősebbnek, aki valamilyen inspiráló, motiváló erejű olvasmányra vágyik, és aki szeretné megismerni néhány rendkívüli ifjúnak az életét.

Nyereményjáték:

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek! A kötetben szereplő fiatalok egytől-egyig megrengették a világot, igazi példaképpé váltak, rengetegen ismerik a nevüket. 
Ezen a turnén egy különleges játékra invitálunk benneteket. Nincsenek jó és rossz válaszok, csupán a véleményetekre vagyunk kíváncsiak. Mindegyik állomáson találtok egy kérdést, a válaszotokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Neked van példaképed? Ki az és miért?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.30.: Könyv és más
11.02.: Readinspo
11.04.: Spirit Bliss Sárga könyves út
11.06.: Csak olvass!

Megjegyzések