Az utolsó vendég (értékelés és nyereményjáték)

 

Megan Miranda izgalmas thrillerében egy tengerparti kisvárosba kalauzol el, ahol a pénzen vett hallgatásokat veszélyezteti egy haláleset. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi történt a nyárzáró buli éjszakáján, tarts a bloggerekkel és megtudhatod, mit rejtenek a magas sziklál, eldugott öblök, s ha ügyes vagy még a regényt is megnyerheted a Libri Kiadó jóvoltából.




Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 453 oldal
ISBN: 9789634524236
Eredeti cím: The Last House Guest
Fordító: Varga Bálint

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Maine állambeli, festői szépségű Littleport mindig olyan volt, mintha két város lenne: egyfelől ideális nyaralóhely a gazdagoknak, akiknek hatalmas házai az óceán partján pompáznak, másfelől egyszerű kikötőváros, amelynek lakói a nyaralókból és a turistákból élnek.
Ritkán esik meg, hogy mély barátság szövődjék egy helybéli és egy nyaraló lány között, de a littleporti Avery Greer és a nyarakat ott töltő Sadie Loman hamar összebarátkozik. A két lány majdnem egy évtizeden keresztül a nyarak minden percét egymás társaságában tölti – amíg Sadie-t holtan nem találják.
A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, ám Avery arra lesz figyelmes, hogy a kisvárosban többen is őt hibáztatják a halálesetért. Valaki többet tud, mint amennyit elárul, és Avery elszántan küzd, hogy tisztázza a nevét, mielőtt rosszakarói eltorzítják a tényeket és az igazságot.
Megan Miranda a New York Times bestsellerszerzője. Az utolsó vendég, amely Reese Witherspoon könyvklubjának válogatásába is bekerült, a Publishers Weekly szerint okos, stílusos, sodró lendületű thriller arról, hogy sem az emlékezetünkben, sem a barátainkban nem bízhatunk fenntartások nélkül…

Véleményem:

Korábban még nem olvastam semmit Megan Mirandatól, pedig a Minden eltűnt lány című regénye évek óta ott csücsül a polcomon. Az utolsó vendég leginkább a fülszövegével hívta fel magára a figyelmemet, szeretem az olyan történeteket, ahol a felszín alatt megbúvó sötét titkok, illetve szekrényekből kipotyogó csontvázak állnak a középpontban, ez a könyv pedig éppen ilyennek tűnt. Nos, az olvasás után azt kell mondjam, hogy az írónő igazán csavaros és fordulatokban gazdag krimit tálalt az olvasók elé, ami, ha nem is voltam tökéletesen elégedett minden apró részletével, összességében szórakoztató élményt nyújtott. 


A Main államban található Littleport igazi paradicsom a nyaralók számára: a pezsgő városi életet tökéletesen kiegészítik az óceánra nyíló luxusnyaralók, ahol bárki kellemesen töltheti el a nyári szünetet. Az itt élők számára a vendégek jelentik az egész éves megélhetést, világuk pedig érzékelhetően elkülönül a kiváltságosok és gazdagok életétől. Avery ebben a városban nőtt fel, és szülei tragikus halála után megismerkedik a gazdag és befolyásos Loman családdal, hogy a nagyon különböző hátterük ellenére igaz barátságot kössön a vele egyidős lányukkal, Sadie-vel. Sadie szülei problémás múltja ellenére igyekeznek támogatni Avery-t, munkát és lakhatást ajánlanak neki, és úgy tűnik, minden lehetőség adott ahhoz, hogy a fiatal lány felemelkedjen a társadalmi ranglétrán és méltó legyen Sadie barátságára. Csakhogy mindez az idill azonnal semmivé válik, amikor az egyik éves nyárbúcsúztató partin Sadie-t holtan találják meg. A történet innentől kezdve két párhuzamos síkon játszódik. Egyrészt ott vagyunk a jelenben, egy évvel az események után, amikor is Avery még mindig nem képes elfogadni, hogy barátnője öngyilkos lett és saját maga kezd külön nyomozásba, másrészt folyamatosan kapunk visszaemlékezéseket az egy évvel korábbi, végzetes buli éjszakájáról. Az eseményeket Avery nézőpontjából olvashatjuk, ugyanakkor a lány eléggé rejtélyes és furcsa ahhoz, hogy végig azt érezzük, benne sem bízhatunk meg teljesen, és ami azt illeti, senki másban sem az egész cselekmény során. 

A fejezeteket olvasva nagyon lassan csepegtetve megtudunk jó néhány információt Avery-ről és arról, hogy igen problémás fiatalkora volt, mielőtt megismerte Lomanéket. Nagyon tetszett, ahogyan az írónő a Sadie-vel való barátságát ábrázolta. Bár a két lány látszólag nagyon közel állt egymáshoz, azért végig érzünk valami feszültséget kettejük viszonyában, valami furcsát és bizarrt, amit nagyon sokáig nem tudunk hova tenni. Ezt fokozza, hogy az apró jelek alapján az egész Loman családdal nem stimmel valami, legalábbis mind a szülők, mind Sadie bátyja igen gyanúsan viselkedik a regény nagy részében. Nem direkt módon, mégis érezzük, hogy hatalmukkal sok mindenre képesek lehetnek, és bár Avery viszonylag közel áll hozzájuk, ő is tisztában van vele, hogy rengeteg titkukat nem ismeri. Az események akkor gyorsulnak fel igazán, amikor az Avery által menedzselt nyaralókban egyre gyakrabban történnek furcsa események, betörések, melyek mintha mind összefüggésben állnának Sadie egy évvel ezelőtti halálával. Avery-nek azért is kell versenyt futnia az idővel, mert a rendőrség számára is egyre inkább kérdésessé válik, valóban öngyilkosság történt-e azon a bizonyos éjszakán, a lány pedig több szempontból is ideális gyanúsított a számukra.

Nagyon szeretem az olyan történeteket, különösen krimik és thrillerek esetében, amikor a szerző apránként adagolja az információkat, és csak a kötet legvégére áll össze az olvasó számára a teljes kép. Nos, ebben a regényben nem volt hiba ebből a szempontból, ugyanakkor én a könyv végén úgy éreztem, hogy sok területen túlságosan félre lettem vezetve. A szerző belenget rengeteg olyan szálat, vagy akár csak egy érzést, ami alapján azt hisszük, teljesen más végkifejlete lesz a cselekménynek, ehhez képest pedig én legalábbis nagyon más magyarázatot és lezárást kaptam, mint amire számítottam. Szerintem egy ilyen könyvnél nagyon kétesélyes tud lenni a hatás: az olvasó vagy mérges lesz amiatt, hogy vakvágányra vitték, vagy pedig külön értékelni fogja, hogy nem volt számára kiszámítható a csattanó. A mérleg nálam végső soron a második felé billen, azt hiszem, ez még mindig a jobbik eset, mintha a kötet felénél pontosan lehet tudni, mi fog kiderülni a legvégén. 

A könyv nagyon olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni, és egy-két eseménytelenebb részt eltekintve végig mozgalmas a cselekmény is. Avery karaktere szerintem nagyon jól el lett találva, én legalábbis végig bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy benne mennyire bízhatok meg, és hogy vajon a Sadie-vel való barátsága milyen természetű volt valójában. A kötetben szereplő további szereplők közül Sadie apját tartottam a legérdekesebbnek, sajnáltam, hogy belőle nem kaphattam kicsit többet, mert amúgy jól sikerült figura lett. Összességében úgy érzem, hogy nagyszerű választás ez a könyv, ha valaki egy könnyedebb, nem túl véres és erőszakos krimit szeretne olvasni, az én ízlésemnek jobban feküdt volna másfajta csattanó vagy végkifejlet, de ettől függetlenül nem vagyok elégedetlen. Sőt, valószínűleg előbb-utóbb az írónő másik könyvét is leveszem végre a polcról. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik nem szeretnének túl brutális krimit olvasni, de mégis vágynak egy fordulatokban gazdag regényre, ahol egészen a végéig nem tudjuk pontosan, mivel is állunk szemben.

Nyereményjáték:

A regény egy Maine államban lévő fiktív kisvárosban játszódik, de az állam valós, sőt sok híres szülötte is van. A bloggerek leírásai alapján találjátok ki, kikről van szó és írjátok be nevüket a Rafflecopter megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Musical színésznőként indult a Broadwayn és még ma is főleg zenés szerepeiből emlékszünk rá, első nagy kiugrása, miután járt az alkonyatban vámpír társasággal, George Clooney mellett volt, s rögtön Oscar-díjra is jelölték mint legjobb mellékszereplőt.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.22 Könyv és más
10.24. A szofisztikált macska

Megjegyzések