Eltűnt ​testvéreink könyve (értékelés és nyereményjáték)

 


Augusztusban jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Lisa Wingate újabb történelmi ihletésű regénye az Elveszett testvéreink könyve. A polgárháborút követően a déli újságokban rendszeresen jelentek meg hirdetések az "Eltűnt barátok" rovatban. A hajdani rabszolgák így próbálták megtalálni elveszített, távoli tájakra eladott családtagjaikat. Lisa Wingate legújabb magyarul megjelent kötetét ezek a hirdetések ihlették. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Ti is ezt  a nagyszerű kötetet és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 




Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 492 oldal
ISBN: 9789634337355
Eredeti cím: The Book of Lost Friends
Fordító: Getto Katalin

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Lisa Wingate, a több mint kétmillió példányban elkelt sikerkönyv, az Elrabolt életek szerzője drámai történettel tér vissza olvasóihoz.
Louisiana, 1875 Az amerikai polgárháború már tíz éve véget ért, a rabszolgaságot felszámolták. Az ültetvényeken egykori rabszolgák dolgoznak, hogy keserves munkájukkal megváltsák a földet, amelyet megművelnek. Egy nap az ültetvény urának nyoma vész, és ezzel örökre összefonódik három fiatal lány sorsa. Lavinia, a tehetős ültetvényes örököse, Juneau Jane, a földbirtokos félvér lánya és Hannie, az egykori rabszolga összefognak, és vakmerő utazásra indulnak. Lavinia és Juneau Jane az apjukat keresik, hogy így biztosítsák örökségüket, Hannie pedig a családtagjait reméli megtalálni, akiktől a polgárháború előtt szakították el.
Louisiana, 1987 Új tanárnő érkezik a déli kisvárosba, Augustine-ba. A tapasztalatlan Benedettát sokkolja, hogy az iskola tanulói - egykori rabszolgák leszármazottai - hiába az eltelt több mint száz év, még mindig nyomorban élnek. A helyi közösség ráadásul gyanakvó, és elzárkózik minden újdonságtól. Ám a viharvert tölgyfák övezte, egykori ültetvényesház könyvtárszobájában olyan történet rejlik, melynek hatására minden megváltozhat. A polgárháborút követően a déli újságokban rendszeresen jelentek meg hirdetések az "Eltűnt barátok" rovatban. A hajdani rabszolgák így próbálták megtalálni elveszített, távoli tájakra eladott családtagjaikat. Lisa Wingate szívbe markoló történelmi regényét ezek a hirdetések ihlették.

Véleményem:

Eddig még nem olvastam Lisa Wingate-től, bár szemeztem a korábban megjelent, Elrabolt ​életek című regényével a rengeteg pozitív értékelése miatt. Annak ellenére, hogy mostanában eléggé el voltam havazva, nem tudtam ellenállni a legfrissebb kötetének, az Eltűnt ​testvéreink könyvének, az amerikai polgárháború időszaka és a rabszolgaság témája régóta foglalkoztat, és kíváncsi voltam, hogy ez a tekintélyes terjedelmű, fülszövege alapján erősen érzelmekre ható könyv milyen módon fogja feldolgozni ezt a témát. A magas oldalszám ellenére nagyon hamar végigrágtam magam a történeten, és azonnal megállapítottam, hogy Wingate nagyon jól ír, olyan stílust és nyelvezetet használva, ami képes arra, hogy folyamatosan lekösse az olvasó figyelmét. 


Nagyon szeretem az olyan könyveket, melyek valamilyen megtörtént történelmi esemény vagy korszak köré építenek fel egy (vagy több) személyes történetet. Itt is pontosan ez történik, ráadásul két, párhuzamos idősíkon elmesélve. A regény egyik fele 1875-ben kezdődik, és a főhőse a fiatal Hannie, aki William Gossett ültetvényén élt rabszolgaként a családjával. Amikor a polgárháború egyre kiélezettebbé válik, a gazda egy rokonára bízza Hannie-t és az egész családját, hogy meneküljenek biztonságos helyre (értsük ezalatt, hogy olyan helyre, ahol előreláthatóan nem lesz kötelező felszabadítani a rabszolgákat), de a kapzsi unokafivér inkább eladja a család összes tagját külön-külön, így elszakítva Hannie-t a szeretteitől. Később egyedül a családjából visszakerül gazdájához, hogy a polgárháború után ugyan szabad, mégis szinte nincstelen és lekötelezett szolgálóként robotoljon a birtokon. Miután Gossett váratlanul eltűnik, Hannie különös bonyodalomban találja magát: mind a gazda elkényeztett lánya, Lavinia, mind a balkézről született, félvér gyermeke, Juneau Jane az apja nyomába akar eredni, hogy gondoskodjanak az örökségükről és ne hagyják magukat kisemmizni. Hannie először szinte véletlenül keveredik a társaságukba, de néhány nem várt fordulat után a három lány csak egymásra számíthat, hogy túléljék a polgárháború utáni, bűnözéstől hemzsegő texasi utat és felgöngyölítsék a családi rejtélyeket. 

A történet másik szála majdnem száz évvel később, 1987-ben játszódik a Louisiana állambeli Augustine-ben, éppen azon a helyen, ahol a régi Gossett-birtok is állt. Benny Silva, a pályakezdő tanárnő most került a városba, és nagy reményekkel kezd neki az irodalomtanári állásának a helyi középiskolában. Hamar szembesülnie kell azzal, hogy a gyerekek, akiket tanítania kell, egyáltalán nem annyira motiváltak, mint azt előzetesen várta, ráadásul olyan mindennapos problémákkal küszködnek (pl. éhesen mennek iskolába), aminek kezeléséhez kevés egy tankönyv vagy a tanmenet. Benny eleinte elkeseredik a helyzet miatt, de aztán szép lassan egy ötlet kezd formálódni benne: mi lenne, ha ezek a gyerekek egy olyan projekten kezdenének el dolgozni, melynek keretein belül felkutathatják családjuk és szülővárosuk történetét, és megértenék, hogy sokkal több közös van bennük, mint gondolnák? A projekt ötlete ugyan egyre több lelkesedést vált ki a diákokból, Bennynek azonban azzal is szembe kell néznie, hogy a várost uraló és befolyásoló Gossett-család egyáltalán nem szeretné, hogy bárki is a múltban vájkáljon.


Az első dolog, ami nagyon tetszett ebben a történetben, hogy jó aránnyal bánik az érzelmekkel. Egy ilyen sztori, amiben ennyire központi szerepet tölt be akár a rabszolgaság, akár a szeretteink elvesztése, lehetne akár "hatásvadász" vagy giccses is, az írónő azonban nagyon szépen dolgozott a különféle érzésekkel, hogy a végeredmény egy megindító, motiváló erejű történet legyen. Szerintem az is nagyszerű, hogy Wingate egy valós történelmi dokumentum köré építette a cselekményt, ami nem más, mint az Elveszett testvéreink könyve, mely a polgárháború után rendszeresen megjelenő rovat volt az újságban, mely segítségével az emberek eltűnt szeretteiket, rokonaikat kereshették meg. A cselekmény során Hannie találkozik ezzel a rovattal, és ez lesz az a plusz löket számára, ami afelé viszi, hogy keresse meg eltűnt családtagjait, és egyúttal azt is megerősíti benne, hogy másokat is segítenie kell ezen az úton. 

Mind a két cselekményszálat érdekesnek és olvasmányosnak találtam, de bevallom, Benny szála kicsit közelebb állt hozzám, gondolom amiatt, hogy én is pedagógus vagyok. Bár nem értettem egyet minden módszerével és megnyilvánulásával, de azt nagyon becsültem benne, hogy mindenáron meg akarta találni azt az utat, ami elvezeti a diákjaihoz, és fáradtságot nem ismerve dolgozott egy olyan projekten, amiről hitte, hogy saját maga és a közösség számára is gyógyító erejű lesz, hiszen a múlttal való szembenézésre és elfogadásra épül. Tetszett az is, hogy a történet vége felé haladva a két cselekményszál szépen összeért egymással, és a lezárás is teljesen helyénvalónak tűnt. Talán valami egészen apró plusz vagy katarzis nekem még hiányzott, de ha igazságos akarok lenni, akkor az legalább olyan erős érv a maximális pontszám mellett, hogy az írónő ilyen terjedelemben képes volt azonos színvonalon, izgalmasan írni, még akkor is, amikor a cselekmény éppen nem volt pörgős vagy akciódús. Összességében nagyon tetszett ez a könyv, és annyira boldog lennék, ha valamikor valakinek eszébe jutna megfilmesíteni. De addig is azt hiszem, elkezdem beszerezni az írónő többi, magyarul megjelent regényét is.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a történelmi környezetbe ágyazott női sors-regényeket, illetve akiket érdekel a polgárháború utáni Amerika egy szelete. 

Nyereményjáték:

Mivel Lisa Wingate legújabb magyarul megjelent könyvét is a történelem ihlette, így a játékunkban az ilyen típusú kötetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy idézetet, nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy ki a regény írója, és mi a címe. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Ha a háborúnak vége, melyik oldal lesz biztonságos egy lengyelnek?”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.27.: Csak olvass!
09.29.: Utószó
10.01.: Könyv és más

Megjegyzések