Micsoda idő! (Olvass a jövőért!)

 


Fülszöveg:

Ha a klíma változik, mi miért nem?

A Micsoda idő! megválaszolja a gyerekek fogós kérdéseit a klímaváltozással kapcsolatban, és ötleteket ad ahhoz, mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten.

Lotti és Gáspár, a két éles eszű barát egy nap megunja, hogy szüleik folyton kitérő válaszokkal próbálják megmagyarázni, miért viselkedik olyan furcsán az időjárás, ezért úgy döntenek, maguk járnak utána, mi is ez az egész klímaváltozás.

A tucatnyinál is több országban megjelenő Micsoda idő! gyerekeknek szánt, tudományos alapokon nyugvó, egyúttal bizakodó hangvételű ismeretterjesztő könyv. Kiderül belőle, mit tehetünk egy élhetőbb jövő érdekében, hogyan hozhatunk jobb döntéseket, és hogyan beszélgethetünk a gyerekekkel a témáról, kitérve a változtatások és az összefogás szükségességére.

Véleményem:

Bár a legjobb dolog, ami az utóbbi években történt a blogos pályafutásom során, határozottan a Blogturné Klubhoz való csatlakozás, tény az is, hogy az egyéb rovatokat kicsit elhanyagoltam mostanában. Közben a magánéletemben egyre több olyan impulzus ért, aminek hatására égető szükségességét érzem a környezetvédelemmel kapcsolatos tudás megszerzésének, és a lehetőségekhez mért cselekvésnek. Nem gondolom, hogy radikális környezetvédő vagy klímaharcos lennék, viszont fontosnak tartom, hogy minél több emberhez jussanak el ezek a témák és a problémák természete, csakúgy, mint azok a cselekvési lehetőségek, amiket az egyének is megtehetnek a bolygó (és főleg a saját jövőnk) védelméért. Az ezzel kapcsolatos nevelést nem lehet ma már elég korán elkezdeni, éppen ezért úgy döntöttem, hogy az Olvass a jövőért! című, rendszeres időközönként megjelenő rovatban olyan könyvekre (elsősorban gyerekeknek íródott kötetekre) szeretném felhívni a figyelmet, melyek segíthetnek abban, hogy tudatosabban, több információval felvértezve viszonyuljunk ezekhez a kérdésekhez, és amelyek alkalmasak arra, hogy kisebb és nagyobb gyermekeinkkel közösen dolgozzuk fel őket. Az első ilyen könyv, amit szeretnék ajánlani nektek, a Micsoda idő! című kötet a Laura Ertimo- Mari Ahokoivu- szerzőpárostól.


A finn alkotók által készített, részben képregényes, gazdagon illusztrált kötet azzal a céllal jött létre, hogy segítsen a gyerekeknek megválaszolni a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Én ezen a ponton meg is állnék egy pillanatra, ugyanis szerintem nagyon fontos, hogy ezek a kérdések bizony nem csak a fiatalabb korosztály számára okozhatnak komoly fejtörést. Nagyon sokszor és sok helyről halljuk, hogy bolygónk melegszik, túl magas a szén-dioxid kibocsátás, fajok kerülnek veszélybe, elsivatagosodnak az élőhelyek, de szerintem kevesen mondhatják el magukról a felnőttek közül is, hogy tökéletesen átlátnák az ezzel kapcsolatos ok-okozati összefüggéseket, illetve azt, hogy az egyén szintjén hogyan lehet olyan lépéseket tenni, melyek pozitív irányba mozdíthatják el ezeket a változásokat. Úgy gondolom tehát, hogy hiába gyerekkönyv, a Micsoda idő! arra is tökéletesen alkalmas, hogy az idősebb korosztály számára megválaszoljon néhány fontos kérdést, az ideális eset pedig, ha közösen, a gyermekeinkkel együtt dolgozzuk fel, és járunk utána azoknak a témáknak, amik esetleg nem teljesen tiszták. 

Gyerekkönyvhöz mérten az alkotók igyekeztek bizonyos témákat leegyszerűsíteni, könnyen feldolgozhatóvá tenni. A kötet két főhőse, Lotti és Gáspár sok olyan információt hall, amit nehéz megérteni, nem tudják, miért nem fehér már a karácsony és miért klímaszorongó Gáspár apukája, így közösen összefognak, hogy jobban megértsék ezeket a dolgokat. A könyv az ő nézőpontjukból magyarázza el szépen a kapcsolódó altémákat, mint például az időjárás és a klíma közti különbséget, a Föld áramlatainak működését, a légkörben található anyagok összetételét és viselkedését, vagy az újrahasznosítással kapcsolatos problémákat. Bevallom, voltak olyan fejezetek, amiknél úgy éreztem, nem könnyű megérteni az összefüggéseket, így én személy szerint mindenképpen elsősorban felsős korosztálytól ajánlanám az iskolásoknak, de egyes részeket akár már a kisebbekkel is meg lehet próbálni közösen feldolgozni. 


Az ehhez hasonló kötetekben nekem mindig az az első számú kérdés, hogy a probléma felvázolása mellett milyen konkrét megoldási javaslatokat nyújt, lehetőleg olyanokat, amiket a hétköznapi halandó is azonnal meg tud valósítani a saját kis életében. Ebből a szempontból ez a könyv eléggé alapos, hiszen a második felében nagyon sok tippet és ötletet tartalmaz ezzel kapcsolatban. Sőt, még ezt is meghaladja, hiszen még azt is próbálja megmutatni a gyerekeknek, hogy a felnőttek milyen mentségekkel és kifogásokkal magyarázzák a tehetetlenségüket, és azt is, hogy adott esetben milyen gazdasági vagy politikai motivációk húzódhatnak a cselekvésképtelenség mögött. A kötet szellemisége az aktív cselekvésre szólít fel, kiemeli annak szerepét is, hogy egyéni döntésekből hogyan születhetnek közösségi összefogások, illetve hangsúlyozza, hogy a kicsi és kevésbé hallható rétegek is elérhetnek változást, ha kiállnak az ügyük mellett. Szerintem a 21. században ez egy borzasztóan fontos képesség és látásmód, amit nagyon jó lenne átadni a következő generációnak, hiszen csak így válhatnak felelős, aktív állampolgárokká. 

A lehetséges megoldások között találunk sok olyat, ami valóban megvalósítható egy hétköznapi család számára is, illetve amik összhangban is állnak azzal, hogy mai tudásunk szerint milyen döntéseinkkel csökkenthetjük a leghatékonyabban az üvegházhatású gázok kibocsátását. Legyen szó a kevesebb húsfogyasztásról, újrahasznosításról vagy az erőforrásokkal való takarékoskodásról, ezek mind olyan dolgok, amiket akár már ma megtehetünk saját jövőnk érdekében. Nagyon tetszett, hogy a könyv pontos forrásmegjelöléseket tartalmaz a különböző adatok, grafikonok kapcsán, számomra ettől csak hitelesebbé vált az egész. És persze örvendetes az is, hogy amellett, hogy felhívja a figyelmet nagyon komoly problémákra és veszélyekre, azért alapvetően optimista hangulatot áraszt, erősítve azt a hitet, hogy még nincs minden veszve, ha idejében változtatunk. 


Összességében szerintem ez egy nagyon jól sikerült és fontos könyv, az egyetlen dolog, amivel érdemes számolni, hogy nem minden információ vagy összefüggés könnyen emészthető benne (ami nem is feltétlenül baj, hiszen sok mindent nem lehet ennél jobban leegyszerűsíteni, akkor sem, ha gyerekeknek készítünk könyvet). Szerintem érdemes a gyerekekkel közösen elmélyedni benne, így akár még az olvasás után is lesz apropónk a közösen eltöltött időre, amikor jobban utánajárunk egy-egy résztémának. A kivitelezés és az illusztrációk szuperek, én felnőtt fejjel is nagyon élveztem az olvasást.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Iskolás gyerekeknek (inkább felső tagozat) és felnőtteknek egyaránt, akik szeretnék jobban érteni a klímaválsággal kapcsolatos összefüggéseket.

A kötetet köszönöm szépen az Ciceró Könyvstúdiónak!



Megjegyzések