Jó feleségek (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusának folytatását a Jó feleségeket. Három év telt el a Kisasszonyok óta, felserdültek a March lányok, és nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. Tartsatok bloggereinkkel,és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2020
Oldalszám: 314 oldal
ISBN: 9789634038665
Eredeti cím: Good Wives 
Fordító: Barta Judit, Siklós Márta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vidám sürgés-forgással kezdődik Louisa May Alcott lebilincselő meséje: esküvőre készül a család. Három év telt el a Kisasszonyok óta, felserdültek a March lányok, és nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. Meg az új asszonyok gondtalan derűlátásával vág neki a házasságnak, de mikor rá kell jönnie, hogy a családi élet nem egy szakadatlan ünneplés, anyja szelíd, de határozott irányításával és kijózanító tapasztalatokkal felvértezve igyekszik elérni a családi és anyai boldogságot. Húga, Jo felölti a „tollnoki toalettet”, és ismét megostromolja az írói hivatás csúcsait, Amy, a kis „dáma”, a művészetnél is nagyobb értékekre bukkan rá külföldi utazásai közben. Csupán az alázatos kis Beth nem kívánkozik sehova a családi otthon falai közül, és bár az ő terhe a legnagyobb, végül ő is megtalálja a békét. Ez a meglepetésekkel teli, megható és mulatságos könyv méltó betetőzése a kedves „kisasszonyok” történetének.

Véleményem:

Nagyon örültem bő egy évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy a Manó Könyvek gyönyörű, új kiadásban fogja megjelentetni Louisa May Alcott időtlen sorozatát, hiszen az elmúlt években ezek a kötetek szinte beszerezhetetlenek voltak. A bevezető, Kisasszonyok című kötet után (értékelésem ITT) már olvashatjuk a sorozat második részét, a Jó feleségeket, mely pontosan onnan folytatja kedvenc családunk kalandjait, ahol az előző könyvben abbahagytuk. Azok, akik hozzám hasonlóan az 1994-es filmadaptációnak köszönhetően szerették meg ezt a történetet, még ismerős lesz a cselekmény, hiszen a mozi pont az első két részt dolgozta fel. Bár minden nagyon ismerős volt, mégis jó volt regény formájában átélni újra a kedves, humoros vagy éppen megható jeleneteket, úgyhogy már most nagyon várom, hogy a kiadó elhozza nekünk a sorozat további köteteit is. 

A könyvet mindenképpen csak azoknak ajánlanám, akik olvasták a Kisasszonyokat, hiszen a cselekmény szervesen kapcsolódik hozzá. A korábban megismert March lányok szép lassan felnőtt nővé cseperednek, a könyv elején éppen Meg készül az esküvőjére. Louisa May Alcott nagyon különbözőre alkotta meg a négy nővért, az pedig különösen tetszett, hogy kellő gondot is fordított a személyiségük fejlődésére és az ebből adódó mindennapi helyzetekre, problémákra is. Amy művészi ambíciókat dédelget, szeretne elismert festő lenni, ugyanakkor még mindig nem vetkőzte le azt a vágyát, hogy szegénységét álcázza és felemelkedjen az előkelő, jómódú társaságba. Megnek a házasság intézménye nyújt egészen új leckéket, bár nagyon szereti férjét, a családi fészekből való kirepülés és az újfajta élet számtalan nehézséget és kihívást tartogat a számára. Jo írói tehetségét kamatoztatva kisebb sikereket kezd elérni, azonban rájön arra, hogy ahhoz, hogy több pénzt keressen, lejjebb kell adnia saját elvárásaiból, és olyan, alacsonyabb színvonalú történeteket írnia, amiket az olvasóközönség jobban be tud fogadni. Mivel támogatni akarja családját, belemegy ebbe a belső kompromisszumba, de nem mondhatnánk, hogy elégedett a döntésével. És itt van a szelíd Beth, aki ugyan felgyógyult korábbi betegségéből, de soha nem lett már igazán önmaga, ráadásul szomorúan kell szemlélnie, ahogy mindenkinek az élete elindul, csak az övé toporog egy helyben. 


Nos, a fentiek alapján is látható szerintem, hogy bár egy 1869-es megjelenésű történetről beszélünk, a benne megjelenő problémák és konfliktusok akár a mai fiatal felnőttekéi is lehetnének. Alcott lányai végtelenül szerethetőek, ugyanakkor gyakran hibáznak, de szerencséjükre odaadó és szabad szellemiségben nevelő szüleik és barátaik mindig mellettük állnak, hogy legyen lehetőségük a hibákat orvosolni. Ha már a nevelésnél tartunk, szerintem a maga korában borzasztó fontos lehetett ez a regény, hiszen a March családban olyan légkör és felfogásmód uralkodik, ami akkoriban nem lehetett túl szokványos. A lányok szülei nem támasztanak elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy miben találják meg a hivatásukat vagy a boldogulásukat, ha férjhez mennek, az éppúgy lehet támogatandó, mint hogy továbbtanuljanak, írjanak, vagy vezessék a háztartást. Az egyetlen igazi elvárás, hogy mindig legyenek becsületesek, őszinték és kitartók, forduljanak embertársaikhoz megértéssel, türelemmel és szeretettel, és soha ne tagadják meg önnön természetüket. Ez talán túl idealistának is hangozhat, de úgy gondolom, elképesztően fontos, és számomra pont azért nem válik giccsessé, mert még ma, a 21. században is csak tanuljuk, hogyan támogassuk gyermekeinket ehhez hasonló értékek mentén. 

A cselekmény eléggé mozgalmas, hiszen a March családban és a lányokkal mindig történik valami, ráadásul a váltott nézőpontok is gondoskodnak arról, hogy ne unjuk el a történetet. Az írónő fogalmazásmódja (amihez biztosan sokat hozzátett a fordítás is) szépséges, élvezet elmerülni a sorokban, ugyanakkor könnyen emészthető és sokszor humoros is. Tetszett, ahogy főhősnőink karaktere fejlődött, és ahogy a kamaszos tulajdonságaik szépen átalakulnak szilárd jellemvonásokká. Jo személyisége még mindig nagyon közel áll hozzám (és tudtommal az írónőhöz is ő állt a legközelebb), tökéletesen át tudtam érezni a dilemmáit, nehézségeit, és csodáltam akkor, amikor képes volt nehéz döntéseket meghozni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog alakulni a további sorsa, hiszen erről már nincs információm a filmek alapján. 

Jó szívvel ajánlom ezt a sorozatot mindenkinek, aki egy olyan történetet szeretne olvasni, amiben valódi értékek jelennek meg, anélkül, hogy egy pillanatra is giccsessé vagy töménnyé válna. Igazi időutazás ez a könyv, ráadásul kettős értelemben, hiszen olvasás közben tudjuk azt is, hogy a maga idejében éppen, hogy előre vetített nagyon sok eszmét és gondolatot. Tökéletes választás a kuckózós, teázós hétvégi napokra.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének megismerkedni egy roppant szerethető családdal, és akikhez közel áll a 19. századi irodalom.

Nyereményjáték:

Arra gondoltunk, hogy a mostani játékunk középpontjában a kötet szereplői álljanak. Minden állomáson megtaláljátok egy karakter nevének a betűit elrejtve. Nincs más dolgotok, mint megkeresni az összeset és összeolvasni belőle annak a szereplőnek a nevét, akire gondoltunk és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.04.: Csak olvass!
10.08.: Readinspo
10.10.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések