Fák (értékelés és nyereményjáték)

 

Piotr Socha Méhek című, látványos és izgalmas könyve után újabb ifjúsági ismeretterjesztő kötettel jelentkezik. A lengyel illusztrátor és Wojciech Grajkowski Fák című könyvében mindent megtalálunk, amit ezekről a sokszínű és különleges növényekről tudni érdemes, ráadásul a hatalmas albumban szemkápráztató, csodás tablók és képek egészítik ki az információkat és érdekességeket. Tartsatok három bloggerünkkel és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Manó Könyvek, 2020
Oldalszám: 72 oldal
ISBN: 9789634037774
Fordító: Kellermann Viktória, Tóka Alíz
Illusztrálta: Piotr Socha


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Látogass el a fák különleges világába! Nézd meg, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük! Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával! Ismerd meg a favágó munkáját, és figyeld meg, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni! Ismerkedj meg az életfával, az emberevő fával és a szent fügefával!
Ne késlekedj, vár az erdő!

Véleményem:

Miután több, mint két évvel ezelőtt a kezembe akadt a Méhek című könyv Piotr Socha-tól (értékelésem ITT), vizslaként figyelem, hogy mikor olvashatunk/nézegethetünk újra valamit a lengyel illusztrátortól, és a legújabb, Fák című kötete egyből röppent is a kívánságlistámra. De hogy miért is annyira szuper Socha? Nos, először is az eddig megjelent két könyv már csak a megjelenésével is igen figyelemre méltó (extrém nagy méretű darabok), ráadásul a műfaj, amit képviselnek, nagyon széles spektrumon szólítja meg az olvasókat. Legyen szó a képekben gyönyörködő ovisokról, kutató szemléletű kiskamaszokról vagy érdeklődő felnőttekről, a Fák című kötet az egész családot megszólítja, és egész különleges darabnak számít az ifjúsági ismeretterjesztő irodalom halmazán belül. 


Wojciech Grajkowski-vel közösen írt kötetben Socha most arra vállalkozott, hogy kívül-belül körüljárja a fákat, és összeszedjen minden olyan érdekes és hasznos információt, ami csak felmerülhet a téma kapcsán. Az egyes fejezetek a korábbi kötethez hasonlóan itt is tabló-szerűen jelennek meg, a hatalmas dupla oldalakon megcsodálhatjuk a témákhoz kapcsolódó képeket, az oldalsávban pedig elolvashatjuk a fontosabb tudnivalókat. A szerzőpáros szerintem nagyon jól válogatta meg ezeket a fejezet-témákat, mert némileg eltérnek a sztenderd, tényszerű megközelítésektől. Tehát ne arra számítsunk, hogy szárazabb, biológia óra-szerű élményben lesz részünk, hanem arra, hogy bepillanthatunk a fák "apróbetűs" részeibe is. Természetesen olvashatunk arról, hogy ezek a növények milyen szerepet töltenek be az ökoszisztémában, milyen a felépítésük, levélzetük, gyökerük, milyen módon alkalmazkodnak a természet körforgásához, de emellett hamar rátérünk az izgalmasabb kérdésekre is. Például arra, hogy kik lakmároznak a fákból, milyen járművek vagy hangszerek készülnek belőlük, vagy éppen milyen a munkája egy favágónak. 


Az illusztrációk, vagyis maguk a kész tablók tényleg lenyűgözőek, legfőképpen azért, mert nem csupán kiegészítő szerepük van, hanem maguk is információt hordoznak és részt vesznek az ismeretterjesztésben. Például annál a fejezetnél, ahol a világ legmagasabb fáiról olvashatunk, összehasonlításképpen láthatjuk a világ híresebb épületeit is, így sokkal könnyebb elképzelni (pláne egy gyereknek), hogy milyen tényleges méretekről is beszélünk. Én nagyon hasznosnak találtam azokat a tablókat is, ahol fafajtákat vagy leveleket nézegethetünk, a képek teljesen élethűek és simán segítenek abban, hogy az erdőt járva könnyebben azonosítsam majd be a különféle növényeket. 

Nagyon szerettem a merészebb asszociációkat is a fejezetek témáinak kiválasztásánál, gondolok itt arra, hogy a tablókon megjelenik a családfa, a fák szerepe a vallásokban, vagy éppen a legendák híres erdei. Találkozhatunk az irodalomban megjelenő, élő faóriásokkal, de azt is megtudhatjuk, hogyan kell különleges fákat metszeni. Tetszett, hogy a könyv szellemiségében, stílusában végig érződik a természet mély tisztelete, és egyáltalán nem didaktikus módon, de több ponton is felhívja a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára, legyen az akár csak egy fa elültetése.


Lényeg a lényeg, újfent el lettem bűvölve, a kötet egyetlen hátránya, hogy méretéből kifolyólag nem lehet egykönnyen zsebre vagy táskába dugni, így elsősorban otthoni olvasásra alkalmas. Másrészt viszont a hatalmas oldalak és csodálatos tablók nagyszerűen lekötik az embert, a kisebb korosztály számára pedig egyfajta böngészőként is tudjuk használni. Nagyon jó szívvel ajánlom tehát mindenkinek, aki szeretné a fákat kicsit más oldalról, az érdekességek tükrében megismerni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Nézegetni akár már óvodás kortól, de igazán az általános iskolás korosztálynak és attól felfelé minden természetbúvárnak.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban különleges fákat keresünk, melyek betűit elrejtettük a bejegyzésekben. Keressétek meg a kiemelt betűket, és a helyes fafajta nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.07. Könyv és más
10.09. Csak olvass!
10.11. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések