Bálint Ágnes turné - Mi ​újság a Futrinka utcában? (értékelés és nyereményjáték)

 

Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk,  nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza. 



Kiadó: Móra Kiadó, 2020
Oldalszám: 182 oldal
ISBN: 9789634158578
Illusztrálta: Bródy Vera, Lévai Sándor


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A bájos meseregényt bizonyára sokan ismerik a tévé gyerekműsoraiból. Ezúttal könyv alakban ismerkedhetünk meg a Futrinka utcával – ahol mindig történik valami izgalmas – és lakóival: Cicamicával, Böbe babával, Morzsa kutyával, Sün Sámuellel és a többi kedves szomszéddal. Bródy Vera és Lévai Sándor eredeti bábfigurái nyomán Kende Márta készített az elragadó humorú történethez illő rajzokat.

Véleményem:

Ki ne hallott volna még Cicamicáról és Böbe babáról? Természetesen gyerekkorom óta én is sokszor találkoztam ezekkel a nevekkel, figurákkal, érdekes módon mégsem ismertem igazán a történetet. Az eredetileg 1964-ben íródott könyvet, majd az abból készült bábsorozatot inkább a szüleim generációja ismerte behatóan, amikor én kicsi voltam, már nem igazán adták a tévében, a mesekönyv pedig emlékeim szerint túl sűrűn volt tele szöveggel ahhoz, hogy el akarjam kezdeni olvasni. Itt álltam hát felnőttként a Bálint Ágnes-blogturné kezdetén, és arra jutottam, éppen itt az ideje bepótolnom a lemaradásomat, és utánajárnom, mégis Mi újság a Futrinka utcában?

Őszinte leszek, valamiért azt gondoltam, hogy a borítón szereplő ajánlásnak megfelelően, ez valóban egy 3+-os korosztálynak szóló, egyszerűcske, kedves kis mese, ami azért valószínűleg nem tartalmaz különösebb mondanivalót vagy összetettebb cselekményt. Hát nem is lepődhettem volna meg jobban, amikor rögtön az első oldalak olvasása során lehengerelt Bálint Ágnes humora, finom korabeli társadalomkritikája és egészen abszurd, mégis szerethető szereplői! A Futrinka utcában különféle állatok laknak, akik ugyan viszonylagos békében élnek egymással, mégis megvannak köztük azok a kisebb-nagyobb konfliktusok, amik az emberek között is. Sün Sámuel és az egerek között például régóta harc dúl amiatt, hogy kinek az újságját olvassák többen, és bizony az érintettek nem finomkodnak, ha kritikával kell illetni egymást. Az egyik főhősünk, Böbe baba is ennek a versengésnek a "terméke", ugyanis amikor a Csőr című napilap ügyességi pályázatot hirdet rongybaba készítésben, ő az egyetlen (nem túl sikerült) beérkezett pályamű - a szerkesztőség tagjainak nem kis meglepetésére pedig életre is kel, és egyből enni, játszani akar. 


Aztán itt van Cicamica is, a kicsit lusta és elkényeztetett macska, aki egy keresztrejtvény pályázaton nyeri el a Futrinka utcai köcsögházat, és aki beköltözésével egyből nagy szenzációt kelt a környékbeli állatok között. Ilyen alaphelyzetben kezdődik tehát történetünk, mely több rövidebb mesére tagolódik, melyekből megtudhatjuk, hogyan alakul az új lakó sorsa, hogyan barátkozik össze Böbe babával, és hogy milyen kalamajkák keverednek az utca lakosai körében. Böbe baba karaktere egyből a szívemhez nőtt, igazán egyszerű teremtés, aki a maga naiv ártatlanságával és sokszor butácska tetteivel, ugyanakkor kendőzetlen őszinteségével nagyon sokszor megmosolyogtatott. Miután a szerkesztőséghez kerül, igyekeznek neki olyan feladatokat adni, amikben hasznossá teheti magát, de jó szándéka ellenére gyakran elront dolgokat, amiből valamilyen bonyodalom kerekedik, mégsem lehet rá haragudni. A többi szereplő is nagyon eredetire sikeredett, az pedig nekem, felnőtt olvasónak külön tetszett, hogy ezek a karakterek nem idealizáltak, mindenkinek megvan a maga hibája vagy rossz tulajdonsága, csakúgy, mint a való életben, mégis ezekkel együtt lesznek szerethetők. 

A szöveg nyelvezete rendkívül igényes, és tényleg akkora humorfaktor van benne, hogy többször meg kellett állnom jegyzetelni vagy hangosan felolvasni egy-egy részletet. Felnőtt fejjel is remekül szórakoztam, nagyon átjött a retro-életérzés is, ami a könyvből árad a mai olvasó számára, ugyanakkor kicsit zavarban is vagyok amiatt, hogy vajon tényleg megfelelő-e ez a könyv egy mai ovis gyerkőc számára. Na persze nem azért, mert bármi durva vagy erőszakos lenne benne, egyszerűen szerintem a szöveg sokkal komplexebb és összetettebb annál, mint hogy ez a korosztály könnyen megeméssze. Talán érdemes a kisebb gyerekeknél először a bábsorozattal indítani, ha a szöveg elsőre soknak tűnik, aztán ha az tetszik nekik, akkor később elővenni a mesekönyvet. Ugyanakkor az hatalmas fegyvertény, hogy olvasás közben a szülők sem unatkoznak, sőt, bizonyos részeken vagy jeleneteken talán még jobban is szórakoznak, mint a gyerekek. 

Összességében egy nagyon kellemes élményben volt részem, a történet és a szereplők egyből a hatásuk alá vontak, nem gondoltam volna, hogy egy mesekönyv ennyire be fog szippantani. Abszolút megértem, hogy a szüleim generációja miért szereti annyira ezeket a meséket, és most már én is biztos vagyok benne, hogy Bálint Ágnes könyve olyan érték, amit érdemes továbbadni a következő nemzedéknek. Természetesen megfelelő tanulság is van a történetben, elsősorban Cicamica sorsán keresztül, aki kezdetben igen lustácska és önhitt, később viszont rájön arra, mik az igazán fontos dolgok az életben, és aktívan tesz azért, hogy méltó tagja legyen a Futrinka utca kis közösségének. Akik, ugyan néha összekapnak és morognak egymásra, azért alapvetően segítőkész és rendes népek, és akik nem mellesleg nekünk, embereknek is görbe tükröt tartanak leheletfinom módon. Nagycsoportos ovis kortól jó szívvel ajánlom mindenkinek, felső korhatár nélkül!


Nyereményjáték:

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik képes mesekönyve jelent meg 1971-ben?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések