Bálint Ágnes turné - Jó éjszakát, Maci!/ Frakk, a macskák réme (értékelés és nyereményjáték)

 

Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk,  nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza. 



Bálint Ágnes neve mindenki számára ismerős, hiszen egyike azon hazai szerzőknek, akinek művein generációk nőttek fel, és az általa megálmodott karaktereket kicsik és nagyok egyaránt nagyon jól ismerik. Nekem is gyerekkori kedvencem, elég, ha csak Frakkra vagy a Vízipókra gondolok (és ilyenkor rögtön jön is a gondolat a fejembe, hogy "Bezzeg régen milyen jó mesék voltak!"), de még anyukám is szívesen emlékszik az írónő könyveire, például a Mi ​újság a Futrinka utcában? című könyvecskére. Szerintem az a legnagyszerűbb, hogy ezek a mesék kortalanok, a kedves és mulatságos karakterek a mai gyerekek számára is szerethetők, és bevallom, én szívesebben is mutatom meg ezeket a meséket a gyerkőcnek, mint sok modern darabot. Nagyon örültem hát, hogy egy blogturné keretében lehetőségünk van kicsit összegezni Bálint Ágnes életművét, és megmutatni az olvasótársaknak, miért is érdemes ezeket az örök darabokat választani, ha valami jó kis mesét keresünk. Az első bejegyzésemben két kötetről fogok írni, és remélem, a Ti kedveteket is meg fogom hozni hozzájuk.




Kiadó: Móra Kiadó, 2020
Oldalszám: 8 oldal
ISBN: 9789634866190
Illusztrálta: Greenroom


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tévé-Maci különleges mackó: szeret mosdani, fogat mosni és énekelni. A kedvenc dala így kezdődik: „Méz, méz, méz…” Este mindig jókedvűen bújik ágyba, mert a legjobb barátja, Valérka is vele alszik.

Véleményem:

A TV Maci figurája több generációnyi gyermek esti rituáléjával forrt össze, én is pontosan emlékszem még, hogy mennyire hozzátartozott a lefekvés előtti időszakhoz, hogy megnézzem a tévében az esti mesét. Maga a figura először 1963. április 15-én jelent meg, akkor még fekete-fehér verzióban. A mesékhez felvezető filmecske forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, a maci figurája mellett pedig Valérka, az alvóbaba karakterét is ő álmodta meg. A TV Maci külsejében többször is változott az évek során, az a verzió, ami az én gyerekkoromban is ismert volt, 1983-tól került a képernyőkre. Nosztalgikus érzésekkel vágtam tehát bele a Jó éjszakát, Maci! című lapozókönyvbe, ami elsősorban a bölcsis-ovis korosztályt célozza meg. 

A könyvecske eredetileg 1970-ben jelent meg, és ha jól látom a korábbi kiadások borítóján, ez is végigment egyfajta evolúción, az általam olvasott, 2020-as verzióban már a TV Maci modern, rajzolt figurája látható. A rövidke, mindössze 8 oldalas lapozóban a műfajnak megfelelően kifejezetten kevés szöveget találunk, ehelyett inkább a képek dominálnak. A történet elég egyszerű, és persze sokak által ismert is, tulajdonképpen Maci esti rutinját követhetjük végig. Megtudhatjuk, hogy nagyon szeret fogat mosni, szereti a meleg, vastag pizsamát, és hogy nincs is számára jobb érzés, mint mesenézés után tisztán bebújni a meleg ágyikóba. Kedves, aranyos könyv, ami számomra például tényleg azért értékes, mert magában hordozza a gyermekkorom egy darabkáját, de úgy gondolom, hogy a szerethető figura a mai gyerkőcöket is képes megszólítani. 


Érdekes kérdés egyébként, hogy maga a tévézés, az esti mese műfaja mennyi változáson ment át az utóbbi évtizedekben. Az én gyerekkoromban még tényleg eseményszámba ment, ha a tévében mesét sugároztak, akár este, akár hétvégén, volt egyfajta ünnepélyessége és varázsa az egésznek. Manapság sokkal kötetlenebb világban élünk, már nem kell a csatornák sugárzásától függenünk, hiszen a telefonunkon vagy egyéb eszközeinken bármikor elindíthatunk akármilyen mesét, rajzfilmet. Ez valahol előny, valahol hátrány, én legalábbis kicsit visszasírom a régi időket. Mindenesetre ezzel a mesekönyvvel bátran nosztalgiázhatnak az idősebb olvasók, amikor a legifjabb generációnak olvassák fel belőle a kedves mackó történetét.



Kiadó: Móra Kiadó, 2022
Oldalszám: 86 oldal
ISBN: 9789634156109
Illusztrálta: Várnai György


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép kis kertes ház. Abban lakott két kövér macska. Rajtuk kívül ott lakott még Károly bácsi és Irma néni is." A kövér macskák boldogan éltek a szép kertes házban, igaz, hogy Irma néni nagyon elkényeztette őket. Ebből lett a baj. Károly bácsi addig álmodozott egy olyan kutyáról, amelyik macskát reggelizik, ebédel, vacsorázik, amíg egyszer csak valóban egy eleven kutya jelent meg a házban: Frakk, a macskák réme. Így kezdődött a kutya-macska háború, amelynek minden epizódját jól ismeri tévénézők apraja és nagyja. Irma néni és Károly bácsi, Lukrécia, Szerénke és Frakk, a macskák réme személyes ismerősként köszöntik az Olvasót.

Véleményem:

A másik könyv, amit választottam, szintén a gyerekkori emlékeimhez köthető, nagyon szerettem a Frakk című rajzfilmsorozatot, és még nem volt szerencsém ahhoz, hogy az eredeti, könyv változatot is elolvassam. Nem is tudtam pontosan, hogy mire számíthatok majd, de magam is meglepődtem, mennyire szórakoztató volt a Frakk, a macskák réme felnőtt fejjel is, egyszerre idézte fel a régi emlékeket, és tartalmazott olyan humor-faktort, ami a gyerekek mellett egy mai felnőttet is tökéletesen meg tud szólítani. 


Irma néni és Károly bácsi nyugdíjas házaspárként éldegél két, lusta és kissé túlsúlyos macskájukkal, Lukréciával és Szerénkével. Az elkényeztetett négylábúak igazi gazdája Irma néni, aki igyekszik minden földi jóval elkényeztetni kedvenceit, férje pedig sokszor zsörtölődve szemléli, hogy a macskáknak néha még nála is jobb dolguk van. A nagy fordulat akkor következik be, amikor Károly bácsi egy osztálytalálkozóról hazatérve bejelenti, hogy ezentúl kutyájuk lesz, méghozzá a kicsit hiperaktív vizsla, Frakk személyében. A cicák persze egyáltalán nem repesnek az ötlettől, főleg, miután a padlásra kényszerülnek új lakótársuk elől. Ezután következik a szép lassú összecsiszolódás, aminek persze örökké része lesz egymás szekálása és a kisebb-nagyobb harcok, ezzel is mosolyt csalva az olvasók arcára. 

Nekem ez a mesekönyv leginkább amiatt tetszik, hogy borzasztóan hiteles, Irma néni és Károly bácsi karakterében, mint "kutyás" és "macskás" gazdik, nagyon sokan magukra ismerhetnek. Ahogy korábban is írtam, a könyv sokkal humorosabb, mint gondoltam volna, Bálint Ágnes rengeteg vicces párbeszédet fogalmazott meg, amik most valahogy sokkal jobban átjöttek, mint gyerekkoromban. Ugyan az illusztrációk fekete-fehérek, így is nagyon jól működnek Várnai György rajzai, élénkek, mozgalmasak, és legfőként mulatságosak. Összességében nagyon élveztem a rövid fejezeteket, persze macskásként általában Lukréciának és Szerénkének drukkoltam, még akkor is, ha tényleg elég lusták és néha nem is túl kedvesek - de hát ez már csak így van a cicáknál. :) Örülök, hogy végre elolvashattam a könyv változatot is, és biztos, hogy a nem túl távoli jövőben a rajzfilm-sorozat epizódjait is újra meg fogom nézni. Nagyon jó szívvel ajánlom a könyvet régi és leendő rajongóknak, szerintem nagycsoportos ovisoknak vagy kisiskolásoknak már tökéletes választás.


Nyereményjáték:

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik két regényéből készített Palásthy György filmet?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések