Sokasodik az állatkert (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek ez alkalommal egy igazi tavaszváró mesekönyvet hozott el nekünk, amelyben a hosszú tél után elkezd ébredezni az állatkert, ráadásul sok új kis lakóval is bővül, ami mindenféle bonyoldalomhoz vezet. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789635841165
Fordította: Nánási Yvette
Illusztrálta: Günther Jakobs


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Itt a tavasz, és az állatkertben rengeteg kölyök és fióka született. Sajnos pont a kaméleonbébinek nyoma veszett. A sünre, Menta Mártonra vár a feladat, hogy megtalálja, ami nem is olyan egyszerű, hiszen a kicsi mindenkinél jobban el tud rejtőzni. De a többi állatkölyöknek is nagy szüksége van Márton segítségére: a hangyászkislánynak nem ízlenek a hangyák, a kis fóka nem akar úszni, a flamingófióka pedig folyton felborul alvás közben. Milyen jó, hogy Márton minden problémára talál megoldást! Csak a kis kaméleont nem sikerül megtalálnia. Míg végül meglepő felfedezést tesz…

Véleményem:

Sophie Schoenwald Az állatkert-sorozatából korábban már volt szerencsém olvasni az első kötetet (A nagy állatkerti fogmosás, értékelésem ITT), ami nagyon tetszett az aranyos történet és a mókás illusztrációk miatt. A második rész ugyan kimaradt, de mivel nem szigorúan véve összefüggő történetekről van szó, a nemrég megjelent Sokasodik az állatkert című kötetet mindenképpen szerettem volna elolvasni. A kiadó jóvoltából most is egy keményfedeles, nagyalakú, igényesen kivitelezett könyvet kaphatunk kézhez, melyben újra találkozhatunk az állatkert igazgatójával, doktor Száy Lehellel, Menta Márton sündisznóval, illetve az állatkert kedves és mókás lakóival. 


Ebben a mesében is központi szerepet tölt be valamilyen probléma, megoldandó ügy, amiben az állatkert igazgatója kis sün barátja segítségét kéri. A tavasz beköszöntével sokasodik az állatkert, több lakónak is kicsinye születik, többek között Kaméleon Kálmánnak és Karolinának. De ó jaj, a kis kaméleon olyan tökéletesen bele tud olvadni a környezetébe, hogy szülei egyszerűen sehol sem találják! Márton és Száy Lehel úr nyakukba kapják az állatkertet és igyekeznek megtalálni a kis szökős kaméleont, közben persze meglátogatnak számos állatot és a kicsinyeiket, amit kedves, mókás jeleneteken keresztül követhet az olvasó. Akadnak kicsit lassú, de bájos lajhárok, úszni nem szerető kisfóka, ordítani tanuló oroszlán és folyton felboruló flamingó is, szerintem igazán imádnivaló szereplőket álmodott meg megint a szerzőpáros, én legalábbis felnőttként is nagyon jól szórakoztam és vigyorogtam olvasás közben. 


A mese mellett nagyon szeretem, ha van valami extra, valami apró többlet egy könyvben, ami élményt ad és szórakoztat. Ebben a történetben ez olyan módon valósul meg, hogy míg hőseink Kamillát, a kis kaméleont keresik, ő bizony minden oldalon fel-felbukkan, vagy éppen rejtőzködik. Az óvodás vagy kisiskolás olvasóknak remek élmény és móka, hogy a mese közben keresgélhetik ők is a kis szökevényt, párom kislánya is teljesen felvillanyozódott, amikor meglátta őt valamelyik képen. A viszonylag kevés szövegnek köszönhetően a könyvet hamar el lehet olvasni, akár egyszerre esti mesének is, pozitív, vidám hangulatának köszönhetően tényleg az egész családnak gondtalan perceket biztosít. 

Már az első kötetnél is nagyon megtetszettek Günther Jakobs illusztrációi, amik szerintem tökéletesen passzolnak a történethez. A mesében szereplő figurák és állatok bohókásak, viccesek, a gazdagon illusztrált lapokon az élénk, harsány színek dominálnak. Az is nagyon tetszik, hogy a hagyományosabb állatok mellett néhány különlegesebb fajta is szerepet kap a történetben (például a hangyászsün vagy a kaméleon), így a kicsik indirekt módon bővíthetik az ismereteiket, szókincsüket. Ráadásul az egész történetet átjárja a humor, egy-egy viccesebb párbeszéd vagy jelenet láttán a szülők szája is felfelé görbül, nem csak a gyerekeké. 


Összességében nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a mesekönyvet, és kedvet kaptam ahhoz, hogy beszerezzem az eddig hiányzó második kötetet is. Remélem, hogy a jövőben lesz még szerencsénk az alkotópáros műveihez, én nagyon kedvelem az ehhez hasonló vidám, humoros, élénk és aranyos történeteket.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden állatbarát olvasónak, akár már óvodás kortól. 

Nyereményjáték:

A mese középpontjában egy Kamilla nevű kis kaméleon áll, akit nem találnak a szülei. Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy kamélonfajta fotójával találkozhattok, a feladat pedig az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy az adott állomáson milyen fajta kamélon látható. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/21 - Könyv és más
03/25 - Dreamworld

Megjegyzések