Disney ​Hercegnők – 5 perces mesék (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces mesék legújabb kötete, melyben ezúttal a Disney történetekből megismert hercegnőké a főszerep. Merüljünk el együtt a mesék birodalmában, ismerjük meg Aranyhaj, Jázmin, Belle, vagy éppen Mulan legújabb kalandjait. Tartsatok velünk és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2021
Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634378822


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Éld át a 12 elbűvölő mesét! Ismerd meg Hófehérke új barátait, szörfözz együtt Vaianával, és tudd meg Jázmintól, mi tesz valakit igazi hercegnővé! Számtalan csodálatos kaland vár rád kedvenc Disney-hercegnőid oldalán – olvass el egy-egy történetet akár 5 perc alatt!

Véleményem:

A Kolibri Kiadó jóvoltából mostanában több, 5 perces mesegyűjtemény is megjelent, a múltkori válogatás után (értékelésem ITT) most a hercegnőkön volt a sor. A Disney ​Hercegnők – 5 perces mesék című kötetben ezúttal is 12 rövid történetet találunk gazdagon illusztrált lapokon, melyek visszaröpítenek minket kedvenc Disney-rajzfilmjeink világába. Bár a múltkor azt írtam, hogy az állatos történeteket valamivel jobban kedvelem, ez nem jelenti azt, hogy a hercegnőkkel bajom lenne, sőt, annak kifejezetten örültem, hogy ebbe a gyűjteménybe a klasszikusabb szereplők mellett (mint például Csipkerózsika vagy Hófehérke) bekerült néhány vagányabb hercegnő is, mint amilyen Merida vagy Aranyhaj. Fejest ugrottam hát a mesék elbűvölő világába, és mind egyedül, mind az esti felolvasás során nagyon jól szórakoztam. 


A tizenkét történetben az eddig már felsorolt szereplőkön kívül találkozhatunk még Ariellel, Mulannal, Pocahontas-szal, Vaianaval, Belle-lel, Jázminnal, Tianaval és Hamupipőkével. A mesék kapcsolódnak ugyan az eredeti rajzfilmekhez, de időben előbb vagy később játszódnak, így például akad olyan hercegnő, akinek gyerekkori kalandjairól olvashatunk. A sok képnek és viszonylag kevés szövegnek köszönhetően itt is teljesen stimmel az 5 perces terjedelem, bár én ennél valamivel többet időztem lapozgatás közben, annyira könnyű belefeledkezni a mozgalmas és bájos illusztrációkba. 


Ennyi különféle mese esetében nehéz valamilyen közös vonást kiemelni, mégis úgy éreztem olvasás után, hogy néhány érték valahogy jobban ki lett domborítva a történetekben. Nagyon tetszett, hogy a hercegnők általában nem passzív vagy tehetetlen, megmentésre szoruló figurák (tény mondjuk, hogy az eredeti rajzfilmekben sem azok), hanem bátor, leleményes, és néha bizony makacs teremtések, akik igyekeznek mindig helyesen cselekedni. Több történetben is felbukkan a gondolat, hogyan is kellene hercegnőhöz méltó módon viselkedni, főhősnőink azonban erre fittyet hánynak olyankor, ha úgy érzik, tenniük kell valamit, hogy egy barátjukon, egy bajba jutott embertársukon, vagy akár az egész népükön segítsenek. Szerettem ezt az irányt, ahogy azt is, hogy a hercegeknek elenyésző szerepük van a lapokon - tudjuk, hogy ők is fontosak, de ezek most nem az ő történeteik voltak, hanem a hercegnőké, akik meg is kapták a kellő figyelmet. 


Nagyon tetszett, hogy több mesében is központi szerepe volt a természet szeretetének, megbecsülésének. Vaiana például fészekrakó teknősbékának segít, Pocahontas pedig egy kis őzgidának, aki elszakadt az édesanyjától. Bár A hercegnő és a béka nem tartozik a kedvenceim közé, nagyon tetszett most az ebben a világban játszódó mese, ahol Tiana növénytermesztésre adja a fejét, és szorgalommal, kitartással csodaszép kertet nevelget. Mókás volt a Hófehérkés történet is, ahol főhősünk ezúttal nem törpékkel, hanem óriásokkal találkozik, vagy az, amiben Belle hőlégballonnal jut el egy igazán hatalmas könyvtárba. :)

Abszolút elégedett vagyok ezzel a válogatással is, és az már most biztos, hogy ez is sokszor elő fog kerülni, ugyanis van a családban egy vérbeli hercegnő-rajongó. :) Talán a szöveget magát egy leheletnyit erősebbnek éreztem az előző gyűjteményben, viszont itt is csodaszép az illusztráció és összességében szerintem nagyon jó a mesék üzenete és hangulata. Jó volt újra belefeledkezni a Disney-történetek világába, ami megint csak megerősítette bennem, hogy azt hiszem, sosem fogok igazán felnőni. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a Disney-hercegnőket, és egy tartalmas, értékes mondanivalóval rendelkező gyűjteményt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Az 5 perces mesék legújabb kötetében a Disney történetekből megismert hercegnőké a főszerep, így a játékban és rájuk koncentrálunk. Minden állomáson megtaláljátok egy karakter nevének elrejtett betűit. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő hercegnő nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.16.: Utószó
03.18.: Dreamworld
03.20.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések