Halálka ​és a kísértetbarát - Halálka 3. (értékelés és nyereményjáték)

 


Barbara Cantini  haláli sorozata már nem ismeretlen a magyar olvasóközönség számára sem, a Halálka és a kísértetbarát című mesekönyv már a harmadik kötet mely magyarul is megjelent a sorozatból. A legújabb részben egy igazán izgalmas és “szellemes” kalandra kísérhetjük el kedvenc zombikislányunkat. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a mesekönyv világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634578246
Eredeti cím: Mortina e l'amico fantasma
Fordította: Andó Gabriella
Illusztrálta: Barbara Cantini


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy újabb történet, amitől meghalsz a nevetéstől! Ki lehet az a titokzatos kísértetfiú, aki hullaszilveszter előestéjén megpróbál bejutni a Málladozó Villába? Halálka idegtépő nyomozásba kezd, hogy kiderítse, honnan jött új, „szellemes” barátjuk. Hűséges barátja, Bu Song, az albínó agár most is a segítségére van. A nyomozás olyan izgalmas, hogy még Halálka is majdnem szívdobogást kap tőle!

Új történet mindenki kedvenc zombilánykájáról, aki meghódította a világot, és a történeteit már 23 nyelvre fordították le!

Véleményem:

Gyerekkorom óta nagyon szeretem a kísértetes vagy boszorkányos történeteket, nem véletlen, hogy örök kedvenceim között található az Addams Family-sorozat vagy a Casper. Amikor tehát olyan mai mesekönyvet látok, ami hasonló témával, szereplőkkel dolgozik, mindig automatikusan próbálok lecsapni rá, és szerencsére az esetek többségében nem is kell csalódnom. Barbara Cantini olasz írónő és illusztrátor Halálka-sorozatába még 2020-ban kezdtem bele (itt írtam az első és a második kötetről), és nagyon pozitívak voltak a benyomásaim, reméltem, hogy a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően a sorozat további részeit is olvashatjuk majd. Most pedig eljött az idő, és két év kihagyás után kezembe vehettem a harmadik, Halálka ​és a kísértetbarát című részt. 


Főhősünk, a kedves és jólelkű zombikislány, Halálka ebben a kötetben éppen azzal van elfoglalva, hogy felkészüljön a hamarosan megrendezésre kerülő hullaszilveszterre, melyre ezúttal már a falubeli barátait is meghívhatta. Csakhogy egy ideje úgy érzi, mintha valami szokatlan lenne a környezetében, mintha valaki folyamatosan figyelné. Hamar kiderül, hogy a titokzatos jelenés egy szellemkisfiú, aki elég magányos és szeretne bebocsátást nyerni a Málladozó Villába. Halálka, aki mindig mindenkit nyitottan és szeretettel fogad, természetesen segíteni akar a fiúnak, aki még bemutatkozni sem tud, ugyanis nem emlékszik a nevére. Halálka elhatározza, hogy kideríti új barátja kilétét, ezzel megakadályozva, hogy a fiú eltűnjön a feledés homályában. Természetesen egy kis trükközésre és csínyre most is szüksége lesz, ugyanis Néhay néni még mindig nagyon aggodalmaskodó, és nem szívesen engedi a kislányt a helyi templomba nyomozni, nehogy fény derüljön zombi-kilétére. Némi kaland után főhősünk szerencsésen megfejti a rejtélyt, és úgy tűnik, egy új baráttal is gazdagabb lesz. 


A mese nem túl nagy terjedelmű, akár egyszerre is el lehet olvasni. A cselekmény a már megszokott módon mozgalmas és sokszor humoros, az írónő nem feltétlenül operál hatalmas mondanivalóval, mégis van az egész történetnek egy általánosan pozitív szellemisége. Már maga Halálka karaktere is jó azonosulási pont lehet, hiszen egyrészt eléggé más, mint a többi gyerek, mégis borzasztóan szeretne beilleszkedni és barátokat találni. Mindezek mellett pedig hatalmas szíve van (akár dobog, akár nem), és rögtön az az első gondolata, ha valaki bajba kerül, hogy hogyan tudna segíteni. A többi szereplőt is nagyon jól eltalálta az írónő, imádom Néhay nénit, Bu Song kutyát, és Szmötyi egeret, ahogyan azt is, hogy szinte minden oldalon találok valami meghökkentőt, vicceset vagy éppen aranyosat.

És akkor el is jutunk oda, hogy a sorozat legnagyobb erőssége még mindig az illusztráció, amit a szerző saját maga készít a történetekhez. Annyira egyedi a stílusa, hogy ezerből is felismerném, remekül hozza a kicsit ódon, kísérteties, mégis bájos és cseppet sem félelmetes hangulatot. A könyvben rengeteg rajzot találunk, néhol olyan részleteseket, hogy többször úgy éreztem, nem is mesekönyvet, hanem böngészőt tartok a kezemben, ahol újra és újra felfedezhetek valami újat. 


Összességében nekem ez a rész is nagyon tetszett, főleg, hogy viszonylag sok idő telt el a második kötet olvasása óta, és friss szemmel tudtam rácsodálkozni az ötletes, szeretnivaló történetre. Úgy láttam, hogy még legalább két kötet fordításra vár, úgyhogy megnyugodtam, hogy a jövőben sem kell nélkülöznöm kedvenc zombikislányomat. A Kiadó 5 éves kortól ajánlja ezt a könyvet, én egyelőre még vártam otthon a sorozattal (kicsit tartottam a zombis témától, és emiatt inkább kisiskolás kortól gondolnám optimálisnak), de lassan nálunk is időszerű lesz, hogy belekezdjünk - ami nekem is nagyszerű apropó lesz az újraolvasásra. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mivel a részek nem függenek szorosan össze egymással, a kötet akár önállóan is olvasható. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a zombis-kísértetes tematikát, és egy igazán kedves mesekönyvet keres hozzá.

Nyereményjáték:

Halálka ebben a kötetben izgalmas nyomozásba kezd, hogy kiderítse honnan jött az új “szellemes” barátja. Ebben a játékban viszont most ti lesztek a nyomozók. Halálka nagyon szeret bújócskázni, ezért most az a feladatotok, hogy keressétek meg melyik szó alatt rejtettük el őt. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt leltetek rá Halálka képére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.05.: Csak olvass!
03.07.: Szaffi polca
03.13.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések