Barni ​titkos barátai (értékelés és nyereményjáték)

 


Mészöly Ágnes legújabb meséjének középpontjában a gyász feldolgozása és a saját magunkba vetett bizalom áll. A nagycsoportos Barni, akit súlyos veszteség ért, titkos barátai segítségével igyekszik feldolgozni a történteket, hogy újra magabiztos, vidám kisfiúvá váljon. Tartsatok három bloggerünkkel a Barni titkos barátai blogturnéjára, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Pagony Kiadó, 2022
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789635871346
Illusztrálta: Horváth Ildi


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Barni szomorúan sétál anyával hazafelé az oviból a lomtalanítástól koszos utcán, amikor két kirakott plüss szólítja meg: Elek és Benő. Senki más nem hallja és érti őket, csak ő! Hiába tiltakozik anya, a vízilóforma és az elefántféle hamarosan beköltözik hozzájuk, és a kisfiú elválaszthatatlan barátai lesznek. Segítenek eldönteni Barninak, hogy milyen jelmezt vegyen fel az ovis farsangra, kitalálni, hogyan barátkozzon össze Lolkával és mit adjon anyának a szülinapjára. A kisfiú megosztja velük legnagyobb bánatát is: apa nem jön haza többet, mert autóbaleset érte. A plüssök segítségével végre meg tudják beszélni anyával a történteket, Barni pedig megerősödve, bátran vághat neki az iskolának.

Véleményem:

Mészöly Ágnes legújabb gyerekkönyve, a Barni titkos barátai úgy került a látóterembe, hogy megtudtam, hogy valamilyen módon a gyász feldolgozásával foglalkozik. Szerencsére nem vagyunk aktuálisan személyesen érintettek a témában, ugyanakkor pedagógusként érdekel, hogyan lehet nehéz témákat a mese eszközével feldolgozni az adott korosztálynak megfelelő módon. Maga a borító is nagyon vonzónak tűnt a kisfiúval és a két mókás plüssállattal. Magasak voltak tehát az elvárásaim, és igazság szerint nem is kellett csalódnom: egy érzékeny, a különféle érzéseket nagyon tudatosan megszólaltató, tartalmas, mégis bájos és szórakoztató történettel lettem gazdagabb.


A mese főhőse a nagycsoportos ovis kisfiú, Barni, aki az utóbbi időben sokkal csendesebb és szomorúbb, mint régen. Apukája egy reggel elhajtott a kék Opeljével, és soha többet nem jött vissza. A kisfiú össze van zavarodva és nagyon bánatos, úgy érzi, már semmi sem lesz olyan, mint korábban, amikor még együtt volt a család. A nem várt fordulat akkor következik be az életében, amikor egy nap anyukájával hazafelé tartanak az óvodából. A lomtalanított holmik között ugyanis egy elefántféle és egy vízilóforma állatkára bukkan, akiket Eleknek és Benőnek hívnak. Némi kalamajka után a két titkos barát végül Barninál köt ki, és ezután rengeteget segítenek neki abban, hogy újra megtalálja régi önmagát. 

Barni életében, amellett, hogy nagyon szomorú dolog történt vele, természetesen jelen vannak ugyanazok a hétköznapi történések, problémák, izgalmak és kalandok, mint bármelyik hasonló korú gyereknek. Olyan helyzetek is gyakran előfordulnak az életében, amikor bátran kellene viselkednie, de ehhez nem árt egy kis löket. És pontosan itt jön a képbe Elek és Benő, akik egyfajta belső hangként és titkos barátokként mindig segítenek Barninak abban, hogy merjen szólni, megvédeni magát és másokat, még akkor is, ha például az ovi legdurvább és legundokabb fiújával kell szembeszállnia. Akadnak persze könnyedebb fejezetek is, például Barnival együtt ellátogathatunk az ovis farsangra, vagy megismerkedhetünk egy igazi unatkozóművésszel a játszótéren. Kis főhősünk életét egészen az iskolakezdésig követhetjük, ahol aztán már nem csak Elek és Benő, de mi is úgy érezhetjük, hogy most már jó kezekben és biztonságban lesz. 

Nagyon érzékenyen és szépen jelenik meg ebben a történetben a gyász és a veszteség. Barni apukájának halála kezdetben nagy, sötét és szomorú titokként van jelen, később egyre inkább verbalizálódnak az ehhez kapcsolódó érzelmek. Tetszett, hogy a mesében Barni anyukájának és az ő összetett érzéseinek is fontos szerepe van, így a gyerekek számára az is érthetőbbé válik az olvasás során, hogy egy családi tragédia után a szüleik miért lesznek annyira furcsák, dühösek vagy szomorúak. Azzal kapcsolatban kicsit bizonytalan vagyok, hány éves kortól ideális ez a történet, de talán nem is feltétlenül az életkor benne a döntő, hanem az, hogy az adott gyerkőc érzelmi fejlődése milyen szinten van, vagy éppen mennyire érintett a témában. Meg hát persze a legfontosabb, mint sok más mese esetében is, hogy a kommunikáció ne érjen véget a könyv becsukásával, hanem, ha úgy érezzük, beszélgessünk bátran az olvasottakról. Mindenesetre nekem nagyon tetszett, hogy még a szomorúbb jelenetek vagy mondatok sem lógnak a légüres térben, minden szépen ki van fejtve, és a szöveg abszolút figyel arra, hogy a kapcsolódó érzéseket nevén nevezze, az esetleges feszültséget pedig levezesse. 


Horváth Ildi rajzai nagyon jól illenek a történethez, egyszerre bájosak, színesek, és tökéletesen megjelenítik azokat az érzelmeket, amik felmerülnek a történet során. Mészöly Ágnes pedig remekül ír, engem felnőtt fejjel tökéletesen lekötött a mese, ugyanakkor a szöveg pont megfelelően illeszkedik a kisiskolás korosztályhoz. Nagyon örülök, hogy megismertem a Barni titkos barátait, rengeteg szív van ebben a kis kötetben, és remekül rávilágít arra, hogy a nyílt kommunikáció, a szeretet, és persze a titkos barátok képesek bátorságot önteni belénk még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki a gyász feldolgozásához keres mesekönyvet, vagy egyszerűen csak szeretne egy érzékeny, szép történetet olvasni egy bátor kisfiúról.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Mészöly Ágnes további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.06. Könyv és más
03.10. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések