A ​könyvsétáltató (értékelés és nyereményjáték)

 


Minden könyvrajongó szívét meghódította külföldön Carsten Henn regénye, ami szerencsére már magyarul is olvasható. Az Animus Kiadónál megjelent történet tényleg minden könyvmolyt megmosolyogtat, hiszen az idős könyvkereskedő és a nyomába szegődő kislány barátsága felejthetetlen utazásra hív. Tarts velünk te is a turnén, és fedezd fel A könyvsétáltató különleges történetét! 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 208 oldal
ISBN: 9789633249468
Eredeti cím: Der Buchspazierer
Fordította: N. Kiss Zsuzsanna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.

Véleményem:

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen már abban a pillanatban tudjuk, hogy imádni fogjuk őket, hogy először megpillantjuk őket, vagy elolvassuk a fülszöveget. Én pontosan így éreztem Carsten Henn A könyvsétáltató című regénye kapcsán (ebbe szerintem belejátszott az is, hogy a borító stílusa megidézi több kedvencemet is, elsősorban a Fredrik Backman-köteteket), és nagyon nagy volt az örömöm, amikor olvasás közben nem kellett csalódnom, pontosan azt a varázslatot és érzelmi gazdagságot kaptam, amit reméltem, új kedvencet avatva a 2022-es évre. 

A regényünk főhőse, Carl Kollhoff, nem hétköznapi foglalkozással bír. Ő ugyanis egy könyvsétáltató, aki egy könyvesbolt alkalmazottjaként időről időre elvisz olyan könyveket az ügyfeleinek, amilyenekre a legnagyobb szükségük van. Carl évek óta ugyanazon rutin szerint végzi a munkáját, törzsközönsége sem igen változik, akik között akad magának való milliomos, bezárt zárdában ragadt apáca, vagy éppen nyugdíjas tanítónő. Az idős férfi szíve legmélyén hiszi, hogy a könyveken keresztül bárkinek lehet segíteni, és a világot is sokkal könnyebben tudja értelmezni, ha azt egy regény lapjaiként, lakóit pedig regényhősökként képzeli el. Megszokott ritmusából egy szép napon az zökkenti ki, hogy egy különc, cserfes és megdöbbentően őszinte kísérője lesz a kilencéves (bocsánat, majdnem tíz!) kislány, Sasa személyében. Bár Carl először ódzkodik a dologtól, Sasa nem hagyja magát lerázni, és ragaszkodik hozzá, hogy ezentúl ő is vele tartson a könyvek kézbesítése során. Ahogy annak a hasonló regényekben lennie kell, Sasa egyből meghódítja nem csupán a különös olvasók, hanem az idős könyvárus szívét is, és még azt a kérdést is felveti, hogy vajon Carl jól tudja-e, pontosan mire van szüksége az ügyfeleinek. Közös kalandjuk szép lassan küldetéssé válik, ahol a regény szereplőinek sorsa szép fokozatosan fonódik össze egymással, és ahol végül kiderül, hogy az írott szavakon túl még hogyan találhatunk utakat egymáshoz. 


A történet gyakorlatilag az első oldaltól kezdve magával ragadott, olvasmányos, lírai stílusa, finom humora és végtelenül emberi hangvétele simogatja az ember lelkét. Szeretem az efféle keserédes történeteket, ahol eleinte viszonylag könnyedén indul a sztori, később pedig komolyabb és fajsúlyosabb mondanivaló vagy tartalom is helyet kap benne. Bár nem mindig rózsaszín és a legkevésbé sem giccses, hatalmas életigenlés árad belőle, és megmutatja az életnek, az emberi kapcsolatoknak rengeteg aspektusát, ami igen bravúros ilyen rövid terjedelem esetében. 

Hamar megszerettem Carl karakterét. Egy könyvmoly számára persze nem meglepő, hogy szimpatikus lesz egy olyan karakter, aki csak a könyveknek él, és ezt a szeretetet igyekszik minél több embernek átadni. Sokakhoz hasonlóan én is rengeteget olvasok, mégis ritkán van érkezésem elmélkedni azon, hogy tulajdonképpen mennyit is adnak számomra a könyvek, és hogy általuk milyen hatalmas gazdagságra lehet szert tenni. A könyvsétáltató nagyon szépen emlékeztet ezekre a dolgokra, eszébe juttatja az olvasónak, miért is ragadott annak idején könyvet a kezébe, és miért olyan fontos, hogy az olvasmányokhoz kapcsolódó élményeinket másokkal is megosszuk, hiszen nem magányos szigetek vagyunk a világban. Carl megfontoltsága mellett üde színfolt volt Sasa figurája, aki életkorához képest felnőtteket megszégyenítő bölcsességgel bír, és sokszor ráébreszti a kötet szereplőit arra, mik az igazán fontos dolgok az életben. 

Összegezve tehát a tapasztalataimat, tényleg csak jókat tudok mondani erről a regényről. A rövidebb terjedelem ellenére hatalmas mélységei vannak, egyszerre nagyon szórakoztató és szépséges történet, amiben felbukkannak néha sötétebb, drámaibb elemek is, de mindig kapunk egy kis fényt az alagút végére, ami reményt ad ahhoz, hogy talán kicsit a saját dolgainkat is derűsebben lássuk. Biztos vagyok benne, hogy nem most olvastam utoljára, ahogy abban is, hogy ezentúl nagyon oda fogok figyelni Carsten Henn nevére. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki számára a könyvek egyet jelentenek a kalanddal, érzésekkel, csodákkal, és akik szeretnének egy igazán lélekmelengető történetet olvasni.

Nyereményjáték:

A könyvsétáltatóban nagyon sok irodalmi alak felbukkan, hiszen a regény főszereplője az általa megismert emberekhez mindig egy-egy könyv főszereplőt társít. Tarts velünk te is egy kis irodalmi rejtvényre. Minden blogon találsz majd egy képet, és néhány összekevert betűt. Ebből kell felismerned egy-egy híres regény szereplőjét. Ha helyesen válaszolsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. Lássuk mennyire vagy könyvmoly! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

NGERALON

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.23. Könyv és más 
03.25. Utószó

Megjegyzések