Kivirágzik ​minden (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Könyvkiadó jóvoltából ismét egy LOL+ könyv jelent meg azok számára, akik szívesen olvasnak komolyabb, de mégis a fiatalokat érintő kérdésekről. A sorozat második kötete Meredith Goldstein regény, a Kivirágzik minden, mely nagy érzékenységgel beszél a családról és a veszteségekről. Kövessétek bloggereinket, akik nemcsak beszámolnak erről a különleges kötetről, de ha velünk játszotok, akkor akár nyerhettek is egy példányt a könyvből!



Kiadó: KMóra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789634869689
Fordította: Kalapos Éva Veronika


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor ​Lori nagymamája meghal, a lány világa fenekestül felfordul. Sheryl nagymama volt ugyanis a mindene Lorinak. Gyakorlatilag ő nevelte fel az unokáját, akinek szülei mindig rengeteget dolgoztak. Ráadásul egy másik veszteség is fenyegeti Lorit, édesanyja ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy költözzön el az ő szeretett városából, Bostonból. Az érettségi előtt álló főhősünk azonban legalább addig maradni akar, amíg teljesíti nagyanyja utolsó kérését: szétszórja a hamvakat azokban a kertekben, amelyeket Sheryl a legjobban szeretett. A gyönyörű helyeket Seth nagybátyjával, valamint legjobb barátjával, Chrisszel látogatja végig, akibe titokban fülig szerelmes. A búcsúzás nem könnyű, de Lori talán a természettől is tanulva, a különleges kaland végére már másként tekint az elmúlásra. Dacos és nyers stílusa megszelídül, nemcsak önmagával, hanem a családjával is megbékél.
Meredith Goldstein önéletrajzi jellegű regénye egyszerre keserű, humoros, romantikus, de legfőképp: reménykeltő, amelynek elolvasása után talán más szemmel nézünk majd a körülöttünk virágzó életre.

Véleményem:

Korábban még nem olvastam a Móra Könyvkiadó LOL Könyvek sorozatából, így nem tudtam pontosan, hogy mire számíthatok a frissen debütált LOL+ könyvek esetében, már azon túl, hogy ifjúsági történetek tartoznak közéjük. Ugyanakkor kíváncsi voltam, mert a jól megírt, fontos témákat boncolgató ifjúsági regényeket szeretem, a kiadó könyveivel kapcsolatban pedig általánosan pozitív tapasztalataim vannak. Meredith Goldstein Kivirágzik minden című, önéletrajzi ihletésű könyvéről első blikkre annyit tudtam, hogy foglalkozik a gyász feldolgozásával és a családi kapcsolatokkal, a fülszöveg alapján pedig úgy éreztem, a komoly téma ellenére egy könnyedebb, keserédes és szívmelengető történetben lehet majd részem - és szerencsére ez a sejtésem be is igazolódott.

A regény kezdetekor megismerjük főhősünket, a tizenhét éves Lorit, aki éppen elveszítette szeretett nagymamáját. Mindez különös súllyal nyomja a lány vállát, hiszen édesanyja hektikus életmódja miatt már egy ideje ennél a nagymamájánál lakott, és ráadásul igazán szoros, szerető kapcsolatban álltak egymással. Lori még át sem tudja adni magát igazán a gyásznak, amikor különös kihívásokkal kell szembenéznie, nagymamája ugyanis igen sajátos végakaratot fogalmazott meg: hamvait olyan helyeken kell szétszórni, ahol valami növekedik, ehhez pedig megnevezi az általa leginkább kedvelt kerteket, arborétumokat. Lorinak nem kell egyedül végigcsinálnia az ezzel kapcsolatos teendőket, író nagybátyja, Seth, és legjobb barátja (aki egyben titkos szerelme is), Chris végig mellette állnak, később pedig édesanyja is feltűnik a színen. A gyász mellett persze más nehézségek, problémák is felszínre kerülnek, legelsősorban az, hogy Lorinak a tervek szerint el kell hagynia megszokott otthonát, környezetét és iskoláját, hiszen nagymamája halála után édesanyjához és annak új barátjához kellene költöznie - csakhogy ehhez Lorinak is van egy-két szava. 

Az előzetes elvárásaim maximálisan teljesültek azzal kapcsolatban, hogy egy egyszerre komoly és könnyed, fajsúlyos, mégis humoros történetet kapjak. Meredith Goldstein stílusa engem már az első oldalakon beszippantott, nagyszerűen hozta Lori kicsit szarkasztikus, nyegle, mégis intelligens és érett karakterét. Igazán szeretem az olyan ifjúsági regényeket, ahol nincs semmi földöntúli vagy természetfeletti, csupán az élet dolgai a maguk szépségével és szomorúságával, azt pedig még jobban, ha a történet szereplői a legnehezebb és fájdalmasabb helyzetekben is tudnak nevetni saját magukon, és megtalálni a fényt a sötétségben. Ennek a regénynek a szereplői pont ilyenek. Igaziak, életszerűek, megvannak a maguk kisebb-nagyobb hibáik, mégis nagyon szerethetőek, és olvasóként jó volt kísérni őket abban a folyamatban, hogy egy szeretett személy halála által újra megtalálják családként az utat egymáshoz. 


A cselekmény legnagyobb részét az teszi ki, ahogy a sokszínű társaság igyekszik Sheryl nagymama földi maradványait a megfelelő helyekre eljuttatni. Ez persze hoz magával rengeteg helyzetkomikumot, mégse válik sehol morbiddá, inkább nagyon szórakoztató és megható. Egyre többet megtudunk a szereplők jelleméről, gondolatairól és érzéseiről, miközben közvetett módon, az emlékeiken keresztül kibontakozik előttünk egy nem mindennapi nagymama portréja is. Rengeteg humor van a fejezetekben, akadtak olyan jelenetek, ahol hangosan felnevettem, és még ha nem is volt őrülten akciódús éppen a cselekmény, akkor is gyorsan haladtam a lapokkal, lekötött az élvezetes és olvasmányos stílus és a karakterek sorsa (na meg az, hogy megemlítik benne kedvenc írómat, Neil Gaiman-t!). Egy cseppnyi romantika is szerepet kap a regényben, de amolyan szolid módon, épp annyi, amennyi nekem még jólesik egy ifjúsági történetben. Annál nagyobb szerepe van a családi kapcsolatoknak, a megbocsátásnak, a barátságnak, és persze Dorothy Parkernek. :)

Őszintén remekül szórakoztam ennek a regénynek az olvasása közben, és megmondom őszintén, szerintem a kiadói sorozat és a borító még kicsit megtévesztő is olyan szempontól, hogy kiknek szólhat ez a történet. Én nem éreztem úgy, hogy kizárólag a tinédzserekre korlátozódna az elsődleges célközönség, szerintem felnőtt olvasóknak is nagyszerű, igényes olvasmány, amin egyaránt el lehet érzékenyülni és jókat kacagni. A könnyed, szórakoztató ifjúsági irodalom műfaján belül bőven a magasabb szinteken helyezkedik el, én pedig szerencsének tartom magam, hogy a látóterembe került, és biztos, hogy a jövőben oda fogok figyelni az írónő nevére és a kiadói sorozat további köteteire.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kifejezetten igényes ifjúsági irodalmat szeretne olvasni, akkor is, ha már nem feltétlenül tartozik az ifjúság közé. :)

Nyereményjáték:

A halál és a gyász az élet elkerülhetetlen tapasztalata, ezért természetes, hogy sok regény foglalkozik ezzel a témával, sok közülük pedig filmes adaptációt is kapott. Ezért mostani játékunkban híres regények filmadaptációiból vágtunk ki képkockákat, a ti feladatotok pedig az, hogy megírjárok a Rafflecopter dobozban, hogy melyik filmre/könyvre ismertetek rá a képek alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03. 06. Utószó
03. 07. Könyv és más
03. 09. Csak olvass

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések