Menekülés ​Aurórából - Zúzmaraszív 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


A Zúzmaraszív sorozat következő részében tovább folytatódik Ash és a Zúzmaraszív legénységének kalandjai. A végtelen jéggel borított világ nagy meglepetéseket tartogat a fiú számára, számtalan kaland és veszély vár rá ebben a szörnyekkel és varázslattal teli világban. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ez izgalmas regény világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 480 oldal
ISBN: 9789635617920
Eredeti cím: Escape From Aurora
Fordította: Soponyai Alexandra Bianka 
Illusztrálta: Jamie Littler


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miután Ash sikeresen megmenekül az ármányos dalszövő, Szilánk karmai közül, útnak indul az Auróra nevű útkereső erődbe, hogy végre rábukkanjon azokra a nyomokra, melyek közelebb juttathatják elveszett szüleihez.

Ash dalszövő ereje azonban bajba sodorja őket, ezért a Zúzmaraszív legénysége kénytelen menekülőre fogni. Amikor pedig a szánjuk a nyílt jégmezőn ragad egy ádáz lidérctámadást követően, Ash a barátaival együtt veszélyes utazásra indul, hogy menedéket keressen. Útjuk azonban egy, még az eddigieknél is hihetetlenebb titokhoz vezet…

Véleményem:

Egy regény esetében - akár felnőtteknek, akár fiatalabbaknak szól -, az első és legfontosabb dolog a tartalom minősége. De azért valljuk be, vannak olyan kötetek, amik annyira szépen kivitelezettek, hogy már azelőtt birtokolni akarjuk őket, hogy tudnánk, miről szólnak. Én pontosan így éreztem kicsit több, mint egy évvel ezelőtt Jamie Littler Zúzmaraszív című kötete kapcsán. Egyből megfogott a gyönyörű borító, hát még az oldalakon található, részletgazdag és szépséges illusztráció! Szerencsére a külcsín mellett a belbecs is teljesen rendben volt, bár bevallom, az első rész kapcsán volt bennem egy egész kicsike hiányérzet, ami miatt nem tudtam volna kedvenccé avatni a regényt. Félve vágtam hát bele a folytatásba, nemcsak amiatt, mert sok dolgot elfelejtettem egy év alatt, hanem azért is, nehogy a sorozat veszítsen a lendületéből, ahogy az néha előfordul második részek esetében. Nos, az olvasás után annyit bátran kijelenthetek, hogy a Menekülés ​Aurórából nem egy korrekt, "éppen hogy" második rész, hanem egy nagyszerűen összeszőtt, izgalmas, fordulatos és megható folytatás, ami sokkal nagyobbat robbant nálam, mint az első kötet.

A Zúzmaraszívben megismerhettük már valamelyest a szerző által felépített, jeges és zord világot, ahol az emberek elszigetelt közösségekben élnek, és ahol állandó rettegésben élnek a hó alól előbukkanó szörnyektől, a leviatánoktól. Főhősünk, Ash, miután rájön, hogy a dalszövők különleges csoportjához tartozik, felszegődik a Zúzmaraszív nevű útkeresőszán fedélzetére, igaz barátokra lel, és jó néhány dolgot megtud saját magáról és a dalszövőkről - ahogyan arról is, hogy ez utóbbiak között is akadnak olyanok, akik képességeiket rosszra használják. A második részben, miután sikeresen megmenekülnek Szilánk elől, hőseink egy Auróra nevű erődítménybe utaznak, ahol Ash reményei szerint válaszokat kapnak a kérdéseikre, és apja rejtvényének megfejtésével megtudhatja végre, mi történt a szüleivel és hol lehetnek most. Velük tart a titokzatos dalszövő, Varjú is, akinek a múltjáról egyre többet tudhatunk meg, de sokáig mi, olvasók sem tudhatjuk pontosan, hányadán álljunk vele. Aurórába csöppenve Ash-t elvarázsolja az emberek sokszínűsége, ugyanakkor hamar kiderül, hogy éppen háború áll küszöbön: egy harcos kapitány dalszövőket akar toborozni azért, hogy végre örökre elpusztíthassa a leviatánokat. 


A sűrűsödő káosz elől hőseink tovább menekülnek, hogy megtalálják a titokzatos, Napforduló nevű helyet, ami korábban egyetlen útkeresőnek sem sikerült. Ash nagyon bízik benne, hogy itt végre megtalálja a szüleit, és a kételyeivel kapcsolatban is választ kap. Ugyanis a regény egyik legfőbb eleme a bizonytalanság, sokáig nem lehet tudni, pontosan kik is a jók vagy a rosszak, ahogyan azt sem, hogyan alakultak ki azok az erőviszonyok és ellentétek, amik most meghatározzák az ismert világot. Nehéz ennél konkrétabban fogalmazni spoilerek nélkül, de annyit mindenképpen elmondhatok, hogy rengeteg fordulat van a történetben, és általános rá az az igazság, hogy semmi sem teljesen fekete vagy fehér. Ahogy fokozatosan bontakozik ki a cselekmény és egyre többet tudunk meg a világról, a dalszövőkről, az útkeresőkről, lidércekről és leviatánokról, úgy nő arányosan a feszültség is, persze ehhez az is hozzájárul, hogy számtalan akciódús jelenetnek lehetünk részesei. A végén mindezt megfejeli Littler egy olyan függővéggel, amitől sikítani lenne kedvem, de legalább most már teljesen biztos vagyok benne, hogy azonnal el akarom majd olvasni a harmadik részt, amint megjelenik. 

Ténylegesen az a helyzet, hogy ebben a részben minden megvolt, amit az elsőből minimálisan hiányoltam. Ash karaktere folyamatosan fejlődik és egyre erőteljesebbé válik, talán most valahogy sikerült jobban közelebb férkőznöm a lelkéhez. Tetszett, hogy egy vakmerő, bátor fiú, aki bármit megtenne a barátaiért, ugyanakkor egy gyermek is, aki semmire sem vágyik jobban, mint hogy végre visszakapja a szüleit. Nagyon örültem annak, hogy a szerző nem csak az ő karakterével foglalkozik, ugyanígy sokat megtudhatunk Varjúról is, nem csupán olyan téren, hogy mi történt vele a múltban, hanem a gondolatait és az érzéseit tekintve is. Tökéletes arányban voltak a regényben a megfelelő összetevők, volt elég akció, humor, és az én legnagyobb örömömre számos igazán megható pillanat is. A felépített világ összetett, ötletes és varázslatos, egyre jobban kiforrott benne az is, hogyan működik a dalszövők mágiája, amivel kapcsolatban úgy érzem, még mindig tartogat számunkra meglepetéseket az író. Úgy tűnik, mostanra ért be igazán a történet, és egy rendkívül igényes ifjúsági fantasyre sikeredett. 


Ha tehát valaki egy kicsit is elbizonytalanodott az első rész kapcsán, azt most megnyugtatom, hogy a folytatás sokkal-sokkal jobb, lendületesebb és komplexebb, pedig már a Zúzmaraszív is egy igen jól sikerült ifjúsági történet volt. A szerző saját illusztrációi ismét parádésak lettek, remekül kiegészítik az olvasottakat. Felsős korosztálytól felfelé szerintem bátran kísérletezhet vele bárki, aki kalandra, izgalmas világépítésre, szívmelengető jelenetekre és varázslatra vágyik. Csak öltözzetek jó melegen, mert nagyon hideg lesz! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mivel a történet szorosan összefügg, csak azoknak, akik olvasták az első részt is. Magát a sorozatot pedig bárkinek, aki egy igényes és nem mellesleg gyönyörű ifjúsági fantasyre vágyik.

Nyereményjáték:

A Zúzmaraszív sorozat egy végtelen jéggel borított világba kalauzol el minket, ezért a játékunk is a jéghez kötődik most. Minden állomáson találtok egy kérdést, a feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a megfelelő választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Mikor volt a jégtakaró legnagyobb kiterjedésű?




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések